HGF kräver sänkta hyror med 40 mkr i Micasa

”Vi på Hyresgästföreningen har fått nog!”. Så inleder Hyresgästföreningen region Stockholm sitt pressmeddelande som beskriver organisationens tvist med Micasa.

”Vi har under åren gått med på överenskommelser med bolaget om hyreshöjning trots att hyrorna är höga, vinsterna höga och att bolagets hyresgäster generellt är särskilt betalningssvaga. Hyreshöjningarna skulle gå till nyproduktion, underhåll och kvalitetshöjningar. Nu delas istället 40 miljoner ut till ägaren”, fortsätter Hyresgästföreningen region Stockholm.

Hyresgästföreningen och Micasa har varit överens om att alla pengar skall återinvesteras genom förbättrade bostäder och nyproduktion, uppger organisationen i pressmeddelandet.

– Jag antar att vi tidigare har varit för snälla men nu måste vi dra vår gräns. Våra avtal bygger på att pengarna ska användas i bolaget, det har varit förutsättningen för att vi gått med på de hyreshöjningar som skett. Nu dras den förutsättningen bort, men hyreshöjningarna finns kvar. Det är det vi vill korrigera, uppger förhandlingsledare Linus Pettersson.

Hyresgästföreningen har i en debattartikel tidigare i år lovat att yrka sänkning av hyrorna med 40 miljoner kronor i det fall kommunens fullmäktige beslutar att bolaget skall genomföra en utdelning om 40 miljoner kronor. När kommunfullmäktige beslutat den 6 maj om detta samt att en extra bolagsstämma 13 juni beslutat om just denna utdelning om 40 miljoner kronor blivit verklighet leder det till att delegationen av hyresgäster boende hos Micasa valt att agera. Torsdagen 22 augusti sändes framställan om sänkning av hyrorna per 1 januari 2020 till bolaget. Ett första möte skall hållas 28 augusti om hyrorna.

– Det handlar om människor och här särskilt utsatta. Ingen fastighetsägare har rätt att ensidigt bestämma om rådande villkor och vi på Hyresgästföreningen drar nu vår gräns säger ordförande för hyresgästerna boende hos Micasa Ulf Wester.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyrorna hos Akelius upp med 6,3 procent

Läs om hur beståndet förändrats och den nye vd:n kommentar.

UC: Blygsam minskning av konkurser i juli

”Hemestern” tycks inte påverka konkurser inom hotell- och restaurangbranschen.

Åtal för insideraffärer i Victoria Park

Kända företagsledare åtalas för insiderbrott i samband med Vonovias bud på Victoria Park.

Offentliga Hus renodlar inför börsnotering

Svevia-paketet och studentbostäderna berörs av affären.

HUI: Amazon till Sverige i höst

Uppger att uppgiften är bekräftad.

Statlig jakt efter citylokaler

Fyra aktörer i gemensam satsning för att finna 8.000–12.000 kvm.

Sommarshoppar för 182 miljoner på Österlen

Förvärvar tre fastigheter om totalt 25.000 kvm lokaler.

Cocozza ökar i SBB – och vill se flera förändringar

”Den senaste emissionen av konvertibler där abstraktionsnivån i prospekten var som hämtade från ett seminarium i matematik”.

Jubel vid Olav Thon när delar av gränsen öppnar

Olav Thon själv ger sin syn på den den nedslängda gränsen – och vill öppna mer.

Stordalen i miljardaffär på Kungsholmen

Mitt i hotellkrisen säljer Stordalens fastighetsbolag Strawberry Forever en hotellfastighet i Stockholms innerstad.

Redaktionens 10 heta tips för sommarläsning

Omskakande nyheter, rejäla fiaskon och underbara lösningar. FV:s redaktion lyfter här fram 10 läsvärda artiklar från första halvåret.

Fabege köper ”pusselbit” för 760 mkr

Går vidare med sin stora framtidssatsning söder om Stockholm.

Regio dubblar i Göteborg via storaffär med Nyfosa

Tar över stora fastigheter med låg uthyrningsgrad. FV berättar att priset är det dubbla jämfört med det vid rekordauktionen.

Dubblar sitt skånska bostadsbestånd

Förvärvar fem bostadsfastigheter i Landskrona från lokal investerare.

Tillbaka till förstasidan