Heimstaden vill bli delägare i Ekerö Bostad

”Ensam är inte alltid stark”. Ekerö kommun har under det senaste decenniet misslyckats med att sälja Ekerö Bostäder vid några tillfällen, bland annat gick en folkomröstning emot en försäljning av bolaget 2012. Nu har Heimstaden Bostad framfört ett bud till Ekerö kommun avseende 49 procent av aktierna i Ekerö Bostäder. I budet värderas det kommunala bostadsbolagets bestånd till 1,2 miljarder och efter avdrag för uppskjuten skatt bjuder Heimstaden 567 miljoner i fastighetsvärde för sin andel i bolaget.

Vid det senaste årsskiftet värderades beståndet till 1050 mkr och Heimstaden har gett sitt förslag med ledning av de tillgängliga siffrorna i årsredovisningen samt en bedömning av hur marknaden har utvecklat sig sedan dess.

– Vi har på senare tid gått in i flera lyckade delägaren. Det har varit roligt och utvecklande för bägge parter – ensam är inte alltid stark, säger Heimstadens VD Patrik Hall.

Han nämner utvecklingsprojekt med Hyresbostäder i Norrköping samt det stora utvecklingsprojektet  med MKB, Balder och Victoria Park i Malmö som några exempel.

Patrik Hall ser också möjligheter till en ökad nyproduktion omde går in som delägare. Det kan ske inom Ekerö Bostäder eller om kommunen hellre vill att den ligger utanför bolaget kan Heimstaden ta de investeringarna.

– För oss är det viktigt att vi har en långsiktigt hållbar förvaltning på plats. Då har vi möjlighet att nyproducera och få en bra ekonomi och skötsel av de nya fastigheterna, säger Patrik Hall.

Kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld, (M), ser fördelar i att få in en partner för att driva bolaget och därigenom även kunna utöka nyproduktionen. Kommunstyrelsen kommer nu att utreda förslaget.

I förslaget från Heimstaden ligger att kommunen förutom majoritet i bolaget utser ordförande och hälften av styrelseledamöterna medan bolagets VD utses av Heimstaden.

Fastighetsvärlden Idag 2016-11-30

Fler Nyheter från förstasidan

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Storaffär i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

Tillbaka till förstasidan