Hade avtal för AMF:s nya – Stordalen kontrade

Annons

Vimal Kovac om hotell, Sture och restaurangboomen. I en stor intervju med Dagens Industri berättar Vimal Kovac, vd och storägare för Stureplansgruppen, om bolagets allt större fokus på restauranger och hotell, och allt mindre på nattklubbar.

Den 22 augusti öppnar gruppen nya hotell, Bank Hotel, i SEB Trygg Livs fastighet på Arsenalsgatan 6. Det blir gruppens andra hotell efter Berns Hotel och man har även ett avtal om ett nytt hotell på Humlegårdsgatan i samband med ADIA:s planera storprojekt av hela Sturekvarteret.

I intervjun med DI berättar Kovac att Stureplansgruppen var med och lade bud på det mindre hotellet, av två, som AMF Fastigheter planerade för i Galleriankvarteret. Kovac hade sedan tidigare klart för sig att Stordalen skulle lägga beslag på det större. Kovac uppger för DI att han var säker på att vinna och att det fanns ett avtal och att allt som saknades var ett styrelsebeslut i AMF Fastigheter.

– Styrelsen skulle sammanträda för att fatta beslut, jag tror det var en tisdag. Fredagen innan ringde Petter mig för att luska lite om det var vi som skulle få de mindre hotellet. Jag, min dumma fan, bekräftade det. Då sade Petter: ”Kan inte du driva restaurangerna på alla hotellen, så driver jag hotellen. Jag svarade: Nej, du har så många hotell, vi kan väl ändå få ha ett litet hotell bredvid ditt stora. Vi vill verkligen ha det. Då skrattade Peter och gratulerade, säger Vimal Kovac till Di Weekend.

Därefter hörde inte Stureplansgruppens ägare något från AMF på några dagar. När han väl gjorde det fick han veta att Petter Stordalen skulle driva båda hotellen. Enligt Kovac hade Stordalen höjt sitt bud. Inget konstigt i det. Kovac är inte bitter på norrmannen:

– I och med att han har den här utstrålningen och är som han är så kan man ju inte ens bli sur på honom, säger han till DI.

Vimal Kovac, som äger 70,2 procent av aktiekapitalet i Stureplansgruppen( (Johan Bonnier äger 19,9% och Fredrik Holmström 9,9%), kommenterar även det faktum att det på kort tid i Stockholm, och även flera andra städer, öppnat en massa nya restauranger. Fastighetsvärlden har i magasinet flera gånger de senaste åren beskrivit trenden där restauranger tar över lokaler där den vanliga butikshandeln har lönsamhetsproblem samtidigt som bra restauranger kan ge högre kontorshyror i fastigheten i övrigt. Kovac tror att marginalerna kommer att pressas rejält av den stora tillförseln av restauranger.

– Det finns en överoptimism hos fastighetsägarna. Det finns ett kvarter här i Stockholm där tre större fastighetsägare tänker sig tio restauranger. Men vad händer om man bygger tio restauranger så tätt. Blir det bra kvalitet? Håller de över tiden? Det känns inte som att man har en strategi, säger Vimal Kovac till DI Weekend.

Stureplansgruppen står bakom ett 20-tal restauranger. Den gamla huvudverksamheten nattklubbarna står numera för en allt mindre del av omsättningen, endast cirka 15 procent.

För DI Weekend ger Vimal Kovac även sin syn på ADIA:s planerade ombyggnation av Sturekvarteret. Han var ursprungligen emot planerna men har bytt sida och efter att ombyggnadsplanerna arbetats om och att Stureplansgruppen dessutom fått ett avtal för hotell och restauranger på Humlegårdsgatan 17. Nu hyllar Kovac ADIA:s projektplaner.

– I ett långsiktigt perspektiv är det vansinnigt att tacka nej till en investering på fem miljarder kronor för att återställa Sturegallerian och Stureplan till ett fantastiskt toppskick. Jag tror att det är få fastighetsägare som är beredda att gå in med så mycket pengar.

Hans konkurrent PG Nilsson, som driver Sturehof, har under en längre tid stått överst på barrikaden för att stoppa ombyggnadsplanerna. Vimal Kovac till DI:

– Hela debatten har stannat vid uppfattningen att Stureplan ska rivas och så är det inte. Det som ska bort är ett parkeringsgarage och en gammal kontorsfastighet.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Revansch: Corem vann kampen om Circle K-kontoret

Lämnar Södermalm. Gör istället en stor uthyrning nära tullgränsen.

Hållbarhetsregleringar förändras – värdet består

Start för den nya artikelserien ”Hållbarhetsarbete i praktiken”.

Ökad konkurrens och konsolidering av ytor

Investerare står inför utmaningen att hitta en balans mellan risk och avkastning.

Pembroke vill bygga 7.000 kvm i CBD

Omfattande expansionsprojekt på gång mitt i centrala Stockholm.

Tvärnit för förskolor

Ställer in fyra av fem byggen. Lägger ner 16. Flera städer drar i handbromsen.

Hon blir ny vd vid Micasa

Bakgrund från bland annat NCC.

Grönt ljus för Qarlbos nya Hasselbacken

Två nya huskroppar ska byggas invid huvudbyggnaden. FV berättar hur det nya förslaget ser ut – en halvering.

Tingsvalvet köper för 200 mkr

Direktavkastningen uppgår till knappt 7,5 procent. Fullt uthyrd efter padelkonkurs.

Västerås glöder med miljardprojekt

Allt fler investerare flockas kring orten i sina framtidsspaningar.

Björn Lindblad, vd Mio

Mio vill öppna 3 butiker i Stockholm

Letar flera butikslägen i centrala Stockholm. Vill även bli större fastighetsägare.

Se video: ETC Byggs Johan Jenny Ehrenberg

Från Fastighetsvärldens seminarium Bostadsdagen 2025. Exklusiv för prenumeranter av nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag.

Utvecklar med ett stadigt öga på historien

FV Fokus. FV frågar ut AIX Arkitekters vd Erik Torvén.  Betydelsen av se bakåt för att hitta rätt väg fram. Ökad efterfrågan på estetisk höjd. Expansionsplaner.

Tillbaka till förstasidan