Sten Mörtstedt, 1940-2020.

Sten Mörtstedt avliden

Sten Mörtstedt har avlidit i en ålder av 80 år.

– Han var en god vän till mig sedan många år. Han var en fantastisk affärsman och en av de bästa fastighetsentreprenörer vi haft vid sidan av Erik Paulsson, säger Lennart Sten, styrelseordförande, vid CLS Holdings, till Fastighetsvärlden.

Anna Seeley, dotter och styrelseledamot vid CLS:

– Det är en sorglig dag för oss i familjen och vi kommer att sakna honom mycket. Min far var en man som inspirerade många och hans arv kommer att leva kvar länge genom de verksamheter han startade och de välgörenshetsorganisationer som han fanns med bakom.

Henry Klotz är den som jobbat längst tillsammans med Sten Mörtstedt. De träffades första gången 1969 och Klotz anställdes 1973.

– Sten var en superentreprenör, formidabel på att göra snabba analyser och att ta beslut. Han hade även en styrka i att han kunde ändra sig om det kom fram nya fakta. Det är det inte alla som har, säger Klotz till Fastighetsvärlden.

Henry Klotz minns Mörtstedt med värme:

– Han var drivande, rolig och krävande – och inte minst krävande mot sig själv. Vi delar väldigt många minnen och hördes ganska ofta även på slutet.

Klotz berättar för Fastighetsvärlden vad Mörtstedt nästan alltid hade för stående fråga: ”Hur är det med likviditeten?”

Bland de affärer som Mörtstedt var mest nöjd med så lyfter Henry Klotz fram den med Solna Business park och den med Vauxhall Square i centrala London.

Mörtstedt och Klotz drev länge höghusprojektet The Shard.

– Det var ett otroligt stort projekt. Vi var tre ägare med lika stora ägarandelar och det i kombinationen med projektets storlek och risk gjorde att CLS valde att sälja.

Henry Klotz var styrelseordförande vid CLS Holdings fram till 14 augusti 2019. Klotz har arbetat inom CLS sedan 1999, bland annat som vd, och tidigare jobbade duon ihop på Citadellet.

Mörtstedt började investera professionellt i fastigheter på 70-talet och satte bland annat bolaget Citadellet på börsen. Han var även stor ägare i flera andra börsnoterade bolag. I mitten av 80-talet såldes Citadellet till Stockholms Badhus.

Mörtstedt byggde sedan upp CLS Holdings med säte i London till ett betydande bolag noterat på Londonbörsen. Bolaget investerade bland annat i Sverige under en tid.

Sten Mörtstedt hade en fantastisk förmåga att både själv och via duktiga medarbetare leta upp intressanta investeringsmöjligheter. Det var en blandning av bostäder och kommersiella fastigheter. Inom Citadellet fanns bland annat det stora Lumakvarteret i Hammarby Sjöstad som de flesta fnös över på den tiden, men även ett bostadsbestånd på ett 40-tal fastigheter i Stockholms innerstad samt kommersiella fastigheter i utmärkta lägen i centrala Stockholm.

Den förmågan förfinades med tiden och projekten blev större. Det var Mörtstedt som via CLS var en av initiativtagarna till The Shard i London. CLS har hela tiden omsatt betydande delar av sitt bestånd och främst investerat i Storbritannien, Frankrike, Tyskland samt Sverige. I Sverige har man bland annat utvecklat delar av det som numera kalla Solna Business Park men som mer var ett nedgånget arbetsplatsområde när investeringen gjordes under 90-talet.

Mörtstedt bodde sedan ett antal år tillbaka i S:t Moritz och behöll kontakten med Sverige genom ett sommarställe i Falsterbo,

Fler Nyheter från förstasidan

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Hans Eliasson: ”Det vänder om ett år”

En handfull experter om framtiden. ”Onödiga bolag”  ”Kommer haverera”  ”Inget blodbad”  ”Wash out”.

Blixtaffär bäddade för större avyttring för SBB

Brookfield vill öka i Sverige. Den kanadensiska jätten berättar mer för FV.

Storbank: ”Vi har ingen röd lista”

Flera varningar.

Tar över Hernö Gins hotell

Stordalen: ”Det här blir ett unikt hotell på en fantastisk plats”.

Nykomlingar på börsen i affär med varandra

Sex fastigheter för drygt 400 miljoner kronor byter ägare.

Säljer skrapan Sthlm 01

Priset motsvarar 87.000 kr/kvm.

Misslyckat aktiebyte hos Oscar Properties

Starkt negativ kursutveckling omöjliggjorde planen.

Klart: SBB i mål med affär om 22 mdr – årets största

Ny köpare steg in i affären. Läs om vad som ingår. Oklart kring rabatt eller premium.

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Tillbaka till förstasidan