Dags för Cash is King II

Är det nu det är dags att kliva in på scenen för fastighetsaktörer med torrt krut? Fastighetsvärldens seminarium Cash is King II som genomförs den 29 november fokuserar till stor del på finansiella hot och möjligheter – och att det finns aktörer som är beredda på att ta för sig i den marknad som nu utkristalliserar sig.

Annons

Medan många fortsatte att drömma om fortsatta transaktionsrekord och nya byggstarter av nya storprojekt såg Fastighetsvärlden vad som skulle komma. Därför inriktade vi senhösten 2022 på ett seminarium vi kallade Cash is king. Gensvaret var mycket gott, vi hade läst marknaden rätt.

Sedan dess har marknaden försämrats, men inte fallit samman. Nu börjar marknaden formera sig för att ta för sig av godbitar från fastighetsaktörer som dansat alltför långt ut på hävstångstrampolinen.

Ännu har inte vakanser och osålda projekt hamnat på någon alarmerande nivå men de svagaste aktörerna har det riktigt tufft. Det finns redan ett antal fire-sales som har genomförts. En alltför glad offensiv i en marknad med konstlat låga räntor hotar nu att fälla annars mycket kompetenta bolag.

– Vi ser att många aktörer är mycket brydda över ränta och inflationsnivå. Men det gäller att ställa om och börja att göra affärer. Jag med flera medarbetare har varit med vid flera utmanande situationer och där krisen i början av 90-talet naturligtvis var riktigt tuff. A och O är att hålla i gång kassaflödet, se till att ha husen välfyllda med hyresgäster, kommenterar Fastighetsvärldens chefredaktör Willy Wredenmark läget.

Vid Cash is King II den 29 november medverkar vice Riksbankschef Per Jansson som ger deras syn på den finansiella oron och argumentationen bakom deras senaste beslut. De korta räntorna är dock inte allt och därför har vi även med Olof Manner, senior rådgivare vid Swedbank som pratar om de långa räntorna  under rubriken ”higher for longer”.

Vi går igenom marknadsläget för kontor, butiker samt bostäder med tre framstående experter: Ulrika Lindmark–Newsec, Hawi Endale Thulin–Nordanö, Anders Elvinsson–Cushman&Wakefield. Till det en benchmark mot övriga världen av Christina Kämpe–Colliers.

En ”rapport från verkligheten” står Joachim Kuylenstierna, VD och grundare av Fastator för. En förändrad marknad kräver att man tar nya beslut, ibland obekväma. Hur tänker man? Hur hårt kan man förhandla?

– Vår ambition är varken att svartmåla eller skönmåla. Vi vill vända på stenarna och försöka få fram en så pass korrekt bild som möjligt, Under dagen har vi med dessutom med flera av de storaktörer som nu samlat ihop över 100 miljarder och är redo att ta för sig, men jag har ingen aning om när de tycker  det är rätt läge. Det ser jag fram emot att få reda på under onsdagen den 29 november, säger Fastighetsvärldens chefredaktör Willy Wredenmark.

Se hela programmet, så långt det är klart, och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan