Redo för att bilda formation på Cushman & Wakefield. På bilden hoppar VM-bronsmedaljörden ut med sina lagkamrater på 4.000 meters höd.

C&W:s nya transaktionschef älskar höga höjder

Katarina Sonnevi tar över som transaktionschef på C&W. Det är en våghalsig och äventyrlig chef som ska leda bolagets transaktionsteam framöver. ”Jag är relativt orädd i mycket av det jag gör”, säger hon till FV:

Katarina Sonnevi
Ålder: 43.
Bor: Sundbyberg.
Familj: Tre barn.
Hobby: Fallskärmshoppning och resa.
Aktuell: Som head of transactions på Cushman & Wakefield.
Karriär: Catella 2005–07, Ericsson 2007-10, Tenzing 2010–15. Efter 2015 har hon varit på ägarsidan, som transaktionschef, på Heimstaden respektive Nyfosa fram till december 2020.

Visa faktaruta

Efter en tids dialog med Cushman & Wakefields svenska vd Karl Persson kände sig Katarina Sonnevi allt mer att det lockade att gå tillbaka till konsultsidan, efter fem år på ägarsidan hos Heimstaden och Nyfosa.

I december 2020 tog hon klivet när hon rekryterades som partner och deputy head of capital markets till C&W.

När så Cushmans transaktionschef Kristoffer Sandberg tidigare i somras meddelade internet att han lämnar konsultjätten, för Logicenters, fick Sonnevi frågan om hon var intresserad av att ta över.

– Det kändes självklart att tacka ja då jag trivs väldigt bra på företaget.

Katarina Sonnevi blir därmed en av de första kvinnliga transaktionscheferna på konsultsidan.

– Jag ser fram emot att leda teamet tillsammans med Daniel (Turner, reds anmärking) som tar över som deputy head of capital markets. Det är ett fantastiskt team där alla är affärsinriktade så jag tror det kommer bli spännande en tid framöver. Vi har en stor pipeline med mycket på gång, berättar hon för FV.

Att anta utmaningar och flyga på hög höjd är inget nytt för henne. Katarina Sonnevi har ett VM-brons i fallskärmshoppning och ett VM-brons i indoor skydiving.

Hon har även flera SM-guld i sporten. Nästa tävling hon deltar i är SM i indoor skydiving i oktober på Bodyflight i Göteborg.

– Senaste åren har jag hoppat cirka 100 hopp per år och har kommit upp i cirka 4.000 fallskärmshopp totalt.

Indoor skydiving är så kallad vindtunnelflygning, där man i stället för att hoppa från ett flygplan bildar formationer tillsammans med fyra lagkamrater i en vindtunnel. Laget har 35 sekunder på sig att göra förutbestämda formationer.

Sporten handlar mycket om att memorera, att ligga steget före och minnas nästa formation. Alla grepp måste sitta samtidigt.

– Jag gillar grenen för det är dels mycket att komma ihåg, dels mycket kroppskontroll. För att vara bra ska man vara väldigt stresstålig. Jag är mer nervös för hur jag ska lyckas i luften än att jag ska hoppa ur ett flygplan, själva hoppet har jag vant mig vid.

Även om hon menar att man alltid ska ha respekt för att hoppa ur ett flygplan och fortsätta drilla säkerhetsprocedurer.

Katarina Sonnevi kom in i sporten via en spontanidé då hon anmälde sig till en fallskärmskurs 1997.

– Det var det roligaste jag hade gjort.

Är du en lagspelare?
– Jag älskar att vara med i lagsporter. Det är en rolig del av tävlandet. Att resa och uppleva allt tillsammans.

Hur ser du på lagspelet inom ett bolag?
– Jag gillar mixen av att vara en del av ett team och göra affärer och att ha individuellt arbete och ansvar. Cushman har ett fantastiskt team där alla har ett starkt affärsintresse och en riktigt bra företagskultur. Det gör det så mycket roligare att gå till jobbet.

Hur ser du på riskfaktorn, kittlar den?
– Jag tycker om att ta risk och är relativt orädd i mycket av det jag gör. När jag hoppar ur ett flygplan på 4.000 meters höjd så är det klart att jag har förhöjd puls, även om jag gjort många hopp. Det ger en kick och jag får mer glädjehormoner av att hoppa.

Finns det någon annan sport du drömmer om att prova?
– Jag skulle vilja gå en kurs i kitesurfing. Jag har surfat lite tidigare och här surfar man bakom en fallskärm. Det är en kombination av de bägge sporterna.

Är familjen orolig för dig?
– Barnen är vana vid att jag hoppar. Den äldsta är 13 år och gjorde ett tandemhopp förra sommaren och alla har flugit vindtunnel. Den minsta var tre år när han flög, vilket är åldersgränsen. De håller mest på med bollsporter och parkour men säger att de ska hoppa fallskärm när dom blir äldre.

Katarina Sonnevi tillsammans med de övriga medlemmarna i bodyflightlaget som representerat Sverige i VM och vunnit VM-brons. Foto: Privat
”Jag är mer nervös för hur jag ska lyckas i luften än att jag ska hoppa ur ett flygplan, själva hoppet har jag vant mig vid”, berättar Katarina Sonnevi för FV. Foto: Privat

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Efter beskedet: SBB rusar tvåsiffrigt på börsen

SBB:s aktie rusar på börsen efter affären med Brookfield.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Tillbaka till förstasidan