C&W: Nytt rekord möjligt när svenskar dominerar

Svenska investerare bakom 87 procent av förvärven. Efter tredje kvartalets slut konstaterar Cushman & Wakefield att den svenska transaktionsmarknaden fortsätter att vara mycket aktiv och likvid. Det gäller både i ett historiskt perspektiv och i jämförelse med övriga Europa, där aktiviteten generellt sett varit avtagande.

I Sverige genomfördes under årets första nio månader fastighetstransaktioner till ett totalt värde av 134 miljarder kronor, enligt Cushman & Wakefields sammanställning. Det innebär en ökning med 31 procent i jämförelse med motsvarande period 2015. Justerat för Castellums förvärv av Norrporten, årets i särklass största fastighetsaffär, så steg transaktionsvolymen med 5 procent i jämförelse med 2015.

Institutionella investerare och onoterade fastighetsbolag stod för den största aktivitetsökningen. Totalt förvärvade de fastigheter för drygt 20 miljarder kronor mer, jämfört med samma period 2015. Det blir en ökning i förvärvsvolymen för dessa kategorier med drygt 50 procent.

Transaktionsmixen präglades av en stor andel bostäder och kontor, det sistnämnda mycket som en konsekvens av Norrporten-försäljningen (26 miljarder, läs mer här). Flerbostadshus utgjorde 30 procent av totalvolymen eller drygt 40 miljarder kronor. Det är en ökning med 60 procent i jämförelse med samma period 2015. En mindre men snabbt växande kategori utgörs av hotellfastigheter där aktiviteten mer än dubblerats, jämfört med samma period 2015. Även handelsfastigheter har varit ett aktivt segment med en omsättning som efter årets tre första kvartal är snudd på lika stor som under hela 2015.

Svenska investerare flyttade fram positionerna och stod för nära 87 procent av förvärvsvolymen under de tre första kvartalen. Bland de internationella köparna syntes främst aktörer baserade i Storbritannien samt schweiziska Partners Group som genomfört två större förvärv under året.

Se Fastighetsvärldens topplista över årets 20 största transaktioner här.

– Med största sannolikhet blir 2016 ännu ett mycket starkt år för den svenska transaktionsmarknaden med en likviditet som ligger kvar i Europatopp. Under de senaste tio åren så har det fjärde kvartalet typiskt varit årets mest aktiva. Under detta kvartal så har det som lägst genomförts transaktioner för drygt 20 miljarder kronor och som högst ca 70 miljarder kronor. I genomsnitt de senaste tio åren, så har transaktioner för 39 miljarder kronor genomförts sista kvartalet. Skulle detta genomsnitt gälla även under årets fjärde kvartal, så får vi en rekordomsättning men även med ett utfall kring tioårslägsta skulle helåret 2016 summeras till drygt 150 miljarder vilket blir ett av de bästa transaktionsåren, säger Daniel Anderbring, Head of Research, Cushman & Wakefield i Sverige.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-29

Fler Nyheter från förstasidan

”Oj, oj, det kommer bli hela havet stormar”

Fem experter ger sin syn på bostadsmarknaden.

Dick Harrison: ”Kommer upp i Joakim von Anka-pengar”

Professorn presenterade historiens bästa och sämsta investeringar under FV:s seminarium.

”Ränteutgifterna dubbleras till nästa årsskifte”

Chefsekonomen ser dock ett stort ljus mitt i allt mörker.

Trio redo investera 10-tals miljarder

Megasatsningens första del börjar utvecklas.

Hemsö i tänkt storsatsning med fotbollsförbundet

Nils Styf: ”Vi ser mycket fram emot denna satsning på svensk fotboll”.

Convendum hyr 4.100 kvm

Skandia Fastigheter gör en stor uthyrning för coworking.

Ingka och Ikea satsar på egen coworking

Pilotprojekt i Kungens Kurva. Läs om bolagets satsning.

Realplay

Börsen överreagerar – en tillfällig puckel

Den underliggande marknaden pallar och nu finns det fynd att göra

Johan Bergmans nya uppdrag

Tidigare varit 15 år inom Niam.

Optimism kring mångmiljardaffär

Projektportfölj med nästan tusen bostäder i attraktiva 08-lägen.

Förlängt 12.000 kvm inom tull

Stora kontrakt i centrala Stockholm. Två välkända varumärken har valt att stanna kvar.

Oscar gör miljardköp – till 6,2 procent

161.000 kvm lokaler ingår i det senaste förvärvet. Säkrat finansiering till en årlig ränta om 3,5 procent.

Skandia lyfter med 12.000 kvm kontor i Arenastaden

Startar projekt på spekulation.

Grönt ljus för Nordrs megaplan om 74.000 kvm vid Solnavägen

Mark- och miljööverdomstolen nobbar prövning.

Tillbaka till förstasidan