C&W: Nytt rekord möjligt när svenskar dominerar

Annons

Svenska investerare bakom 87 procent av förvärven. Efter tredje kvartalets slut konstaterar Cushman & Wakefield att den svenska transaktionsmarknaden fortsätter att vara mycket aktiv och likvid. Det gäller både i ett historiskt perspektiv och i jämförelse med övriga Europa, där aktiviteten generellt sett varit avtagande.

I Sverige genomfördes under årets första nio månader fastighetstransaktioner till ett totalt värde av 134 miljarder kronor, enligt Cushman & Wakefields sammanställning. Det innebär en ökning med 31 procent i jämförelse med motsvarande period 2015. Justerat för Castellums förvärv av Norrporten, årets i särklass största fastighetsaffär, så steg transaktionsvolymen med 5 procent i jämförelse med 2015.

Institutionella investerare och onoterade fastighetsbolag stod för den största aktivitetsökningen. Totalt förvärvade de fastigheter för drygt 20 miljarder kronor mer, jämfört med samma period 2015. Det blir en ökning i förvärvsvolymen för dessa kategorier med drygt 50 procent.

Transaktionsmixen präglades av en stor andel bostäder och kontor, det sistnämnda mycket som en konsekvens av Norrporten-försäljningen (26 miljarder, läs mer här). Flerbostadshus utgjorde 30 procent av totalvolymen eller drygt 40 miljarder kronor. Det är en ökning med 60 procent i jämförelse med samma period 2015. En mindre men snabbt växande kategori utgörs av hotellfastigheter där aktiviteten mer än dubblerats, jämfört med samma period 2015. Även handelsfastigheter har varit ett aktivt segment med en omsättning som efter årets tre första kvartal är snudd på lika stor som under hela 2015.

Svenska investerare flyttade fram positionerna och stod för nära 87 procent av förvärvsvolymen under de tre första kvartalen. Bland de internationella köparna syntes främst aktörer baserade i Storbritannien samt schweiziska Partners Group som genomfört två större förvärv under året.

Se Fastighetsvärldens topplista över årets 20 största transaktioner här.

– Med största sannolikhet blir 2016 ännu ett mycket starkt år för den svenska transaktionsmarknaden med en likviditet som ligger kvar i Europatopp. Under de senaste tio åren så har det fjärde kvartalet typiskt varit årets mest aktiva. Under detta kvartal så har det som lägst genomförts transaktioner för drygt 20 miljarder kronor och som högst ca 70 miljarder kronor. I genomsnitt de senaste tio åren, så har transaktioner för 39 miljarder kronor genomförts sista kvartalet. Skulle detta genomsnitt gälla även under årets fjärde kvartal, så får vi en rekordomsättning men även med ett utfall kring tioårslägsta skulle helåret 2016 summeras till drygt 150 miljarder vilket blir ett av de bästa transaktionsåren, säger Daniel Anderbring, Head of Research, Cushman & Wakefield i Sverige.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-29

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan