C&W: Nytt rekord möjligt när svenskar dominerar

Svenska investerare bakom 87 procent av förvärven. Efter tredje kvartalets slut konstaterar Cushman & Wakefield att den svenska transaktionsmarknaden fortsätter att vara mycket aktiv och likvid. Det gäller både i ett historiskt perspektiv och i jämförelse med övriga Europa, där aktiviteten generellt sett varit avtagande.

I Sverige genomfördes under årets första nio månader fastighetstransaktioner till ett totalt värde av 134 miljarder kronor, enligt Cushman & Wakefields sammanställning. Det innebär en ökning med 31 procent i jämförelse med motsvarande period 2015. Justerat för Castellums förvärv av Norrporten, årets i särklass största fastighetsaffär, så steg transaktionsvolymen med 5 procent i jämförelse med 2015.

Institutionella investerare och onoterade fastighetsbolag stod för den största aktivitetsökningen. Totalt förvärvade de fastigheter för drygt 20 miljarder kronor mer, jämfört med samma period 2015. Det blir en ökning i förvärvsvolymen för dessa kategorier med drygt 50 procent.

Transaktionsmixen präglades av en stor andel bostäder och kontor, det sistnämnda mycket som en konsekvens av Norrporten-försäljningen (26 miljarder, läs mer här). Flerbostadshus utgjorde 30 procent av totalvolymen eller drygt 40 miljarder kronor. Det är en ökning med 60 procent i jämförelse med samma period 2015. En mindre men snabbt växande kategori utgörs av hotellfastigheter där aktiviteten mer än dubblerats, jämfört med samma period 2015. Även handelsfastigheter har varit ett aktivt segment med en omsättning som efter årets tre första kvartal är snudd på lika stor som under hela 2015.

Svenska investerare flyttade fram positionerna och stod för nära 87 procent av förvärvsvolymen under de tre första kvartalen. Bland de internationella köparna syntes främst aktörer baserade i Storbritannien samt schweiziska Partners Group som genomfört två större förvärv under året.

Se Fastighetsvärldens topplista över årets 20 största transaktioner här.

– Med största sannolikhet blir 2016 ännu ett mycket starkt år för den svenska transaktionsmarknaden med en likviditet som ligger kvar i Europatopp. Under de senaste tio åren så har det fjärde kvartalet typiskt varit årets mest aktiva. Under detta kvartal så har det som lägst genomförts transaktioner för drygt 20 miljarder kronor och som högst ca 70 miljarder kronor. I genomsnitt de senaste tio åren, så har transaktioner för 39 miljarder kronor genomförts sista kvartalet. Skulle detta genomsnitt gälla även under årets fjärde kvartal, så får vi en rekordomsättning men även med ett utfall kring tioårslägsta skulle helåret 2016 summeras till drygt 150 miljarder vilket blir ett av de bästa transaktionsåren, säger Daniel Anderbring, Head of Research, Cushman & Wakefield i Sverige.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-29

Fler Nyheter från förstasidan

Glädjerus på börsen – men en åker ner i källaren

Ett bolag fallit hela 16 procent. Åtta bolag upp mer än 7 procent.

Bostadsutvecklare varslar 15 procent av arbetsstyrkan

Uppgifter till FV: Närmare 40 anställda berörs.

Hyr takvåning om 2.600 kvm

Två tredjedelar av den stora projektfastigheten på östra Kungsholmen är nu uthyrd.

Årets affärskonsult 2022

”Det är smickrande, så klart”. Jobbat med fastighetstransaktioner i 20 år.

Zlatan Ibrahimovic köper på Östermalm igen

FV berättar detaljerna. Hela 55 procents värdeuppgång på tre år. Snabb affär.

Kan vinna Mipim Awards

Svenskt bolag: ”Wow, vi är superglada för den här prestigtunga nomineringen”.

57 procent färre sålda för Bonava

Vd:n: ”Vi är mer selektiva när vi startar projekt”.

Smällen: Tappade 1.705.000 miljoner under 2022

FV berättar om 23 svenska bolag som har bidragit.

Avgörande för 77.000 bostäder

Står för långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Besqab halverade produktionsstarterna 2022

Bra försäljningsnivå för det närmaste året ger utrymme att för effektivisering framåt.

Kraftigt lägre försäljning men starkt resultat från JM

Försäljningen vek kraftigt i slutet av året men bolaget lyckades hålla uppe resultatet bra – höjd utdelning föreslås.

Hit flyttar JM:s nya HK

Avtal om en 6.500 kvm i nytt kontorsprojekt. FV berättar om förändringen.

JM och Fabege i stor affär

Möjlighet att skapa 450 lägenheter i ”bortglömt område” som ka bli populärt.

Förvärvar vid Tegnérlunden

Affär i Stockholms innerstad.

Tillbaka till förstasidan