Castellum premiärköper i Finland – Skandia säljer

Castellum intar sitt tredje land genom att förvärva en stor kontorsfastighet i Finland. Det är Skandia som säljer efter ett kort innehav. Sedan tidigare äger Castellum fastigheter i Danmark för 6 miljarder kronor.

Nordanö var säljarens rådgivare i affären. JLL var rådgivare till köparen.

Skandia säljer ganska exakt efter ett års innehav. Det var då bolagets första köp i Finland – och utomlands, läs mer här.

Castellum förvärvar fastigheten Salmisaarenaukio 1, i kontorsområdet Ruoholahti (Gräsviken) i Helsingfors. Priset är 81 miljoner euro, motsvarande 842 miljoner kronor. Priset är ungefär densamma som Skandia betalade, enligt FV:s bedömning.

Fastigheten omfattar ca 14.433 kvm och investeringen är en del i Castellums strategi att bygga en stark nordisk fastighetsportfölj.

– Det är glädjande att konstatera att Castellum genom förvärvet i Finland tar nästa steg i vår strategi att växa och etablera oss på fler nordiska tillväxtorter. På sikt är ambitionen att bli en av de större fastighetsägarna i Helsingfors, säger Castellums koncernchef, Henrik Saxborn.

För Fastighetsvärlden berättar Saxborn:

– Vi vill bli en av de största ägarna av kontorsfastigheter i Helsingforsområdet. Vi tycker att det saknas ett ”Castellum” där, speciellt efter att Sponda blev uppköpt.

Jätten Sponda blev som bekant uppköpt av Blackstone/Areim, vilket kan medföra en transaktionsintensiv tid, med tanke på Blackstones historik och höga affärstempo.

– Jag hoppas att vi köpt för några miljarder inom 24 månader.

Salmisaarenaukio 1 är en modern och flexibel fastighet belägen i ett av Helsingfors mest attraktiva och lättillgängliga kontorskluster, Ruoholahti. Flera stora företag har huvudkontor i området.

Investeringen bedöms generera intäkter på årsbasis om ca €5,0 miljoner, vilket motsvarar ca 52 Mkr. Bland större hyresgäster finns teknikföretaget Nokia och energibolaget Fennovoima. Genomsnittligt återstående kontraktslängd: 3,1 år. Alla ytor är fullt uthyrda.

Initialt kommer ansvaret för fastigheten i Helsingfors att ligga i Sverige under Castellum AB, men på sikt önskar Castellum bygga upp en egen organisation på plats i Finland.

Saxborn konstaterar för Fastighetsvärlden att det det inte är aktuellt med några köp i orter utanför Helsingforsområdet. På sikt skulle det kunna bli aktuellt med logistikfastigheter – och då är det aktuellt med flera orter.

Castellum äger sedan tidigare fastigheter i Danmark. Där är man helt fokuserade på huvudstaden Köpenhamn där bolaget äger fastigheter för cirka 6 miljarder kronor.

I Norge skulle Oslo kunna vara intressant. Saxborn vill dock inte kommentera om bolaget lagt något bud där.

– Det är huvudstäderna som är intressanta. Det råder en stark urbanisering.

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Tillbaka till förstasidan