Michael Walmerud, VD Elof Hansson Fastigheter, Daniel Holmén, Elof Hansson Fastigheter, Robert Hammarstrand (S), David Saand, LINK Arkitektur, Dzejna Wallin, Riksbyggen, Johanna Frelin, VD Riksbyggen, Johannes Hulter (S) och Tobias Ekstedt, Skanska.

Byggstartat 18 våningar höga The Parkside

Det officiella första spadtaget för Elof Hansson Fastigheters och Riksbyggens samarbetsprojekt The Parkside på Masthuggskajen har genomförts. Projektet ska bli 18 våningar högt.

Annons

Detta är första steget mot att forma en stad i miniatyr – ett kvarter där bostäder, kommersiella lokaler och verksamheter möts.

Med en total yta på cirka 15. 000 kvadratmeter, sträcker sig 18-våningsbyggnaden cirka 50 meter upp i luften.

Största delen av kvarteret, cirka 13.000 kvadratmeter av totalytan, blir 113 bostäder i olika upplåtelseformer. Bostäderna fördelar sig på 68 bostadsrätter som Riksbyggen bygger samt 45 hyresrätter, kommersiella kontorslokaler och utåtriktade verksamheter i markplan som byggs av Elof Hansson Fastigheter. Entreprenör är Skanska Sverige AB. Det blir en hel stad i miniatyr på Masthuggskajen.

The Parkside. Illustration: Visulent /Link Arkitektur

Kvarteret har fått namnet The Parkside för att matcha känslan och inte minst läget bredvid nya Masthuggsparken.

– Vi är stolta över att vara en central aktör i utvecklingen av Masthuggskajen och att bidra till att forma en mer attraktiv del av Göteborg. Att få möjligheten att starta ett projekt med fokus på bostäder i dessa tider och att bidra med nya hyresrätter till Göteborgsregionen känns mycket bra. Genom att påbörja detta projekt visar vi vårt engagemang för att skapa en levande och inkluderande stadsdel, säger Michael Walmerud, vd på Elof Hansson Fastigheter

Genom att använda återbrukat tegel, solenergi och klimatförbättrad betong, strävar projektet efter att minska påverkan på miljön och skapa en hållbar livsmiljö för våra boende och hyresgäster. Fastigheten kommer att byggas för att uppnå SGBC Miljöbyggnad Silver.

– Det känns väldigt bra och viktigt att kunna fortsätta byggnationen av nya bostäder. I den här byggnationen har Riksbyggen 68 bostadsrätter och intresset är väldigt stort. Riksbyggen har en stark tilltro på marknaden och framtiden säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Masthuggskajen är och blir än mer en knutpunkt för Göteborg, med närhet till vattnet, utmärkta kommunikationer och en rik kulturell scen. Inflyttning är planerad till början av 2027, då hela kvarteret förväntas vara färdigställt och redo att välkomna invånare till sin nya hemstad.

The Parkside. Illustration: Visulent /Link Arkitektur

Fler Nyheter från förstasidan

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

Tillbaka till förstasidan