Bildextra: AMF visar framtidens kontor – sitt eget

Flyttar till 1.700 kvm i Citycronan – Se ett 20-tal bilder nedan. På tisdag flyttar AMF Fastigheter in i nya lokaler på Regeringsgatan 59, i fastigheten som är känd som Citycronan. Drygt hundra medarbetare kommer att samlas på 1.700 kvadratmeter på våningsplan fyra och fem.

Fastighetsvärlden har fått en förhandstitt i de nya lokalerna – medan allt fortfarande inte var helt på plats och det stod lite flyttlådor lite här och där.

– Vi har tagit med oss alla våra kunskaper  och insikter från projektet Urban Escape och vi har ställt oss frågan ”Vad är ett kontor?” Jag brukar ibland, lite provocerande, säga att hus är värdelösa. Det är ett skal. Enligt mig är det människorna som vistas där eller som ska vistas där som det handlar om, säger Karolin Forsling, chef stadsutveckling och marknad vid AMF Fastigheter, till Fastighetsvärlden i samband med en rundvandring i de nya lokalerna.

Flytten går från Regeringsgatan 29 till Regeringsgatan 59. En sträcka på 250 meter norrut. Båda fastigheterna ägs av AMF Fastigheter och den förstnämnda, som är en del av Gallerian/Urban Escape ska rivas (läs mer här) och därav flytten.

– Kontorslokalerna ska vara en plats som speglar företagets DNA.

– Vi har miljöer som är utformade för ett kreativt tempo med ett ökat socialt inslag, vi har även fokus-utrymmen där processer för skapande sker och vi har lokaler för ett lugnare tempo där det är tyst och inga telefoner, berättar Forsling.

Inför flytten sitter merparten av AMF Fastigheters medarbetare vid egna skrivbord.

– Framöver är det ungefär en fjärdedel som kommer att ha egna skrivbord. Vi har frågat runt bland de anställda och vissa har sådana arbetsuppgifter att det är det som är den bästa lösningen, säger Magnus Källgren, affärsutvecklare stadsutveckling på AMF Fastigheter och som varit ansvarig för utvecklingen av det nya kontoret.

Besökare som kommer till AMF Fastigheters nya lokaler möts av öppna ytor. Direkt till väster innanför entrén syns till exempel en motorcykel (som är ett hemmabygge). Det är ljusa lokaler men ändå fyllt är färgrika inslag på lämpliga platser. Köket/matplatsen liknar mer en bar/restaurang. Det finns ett pingisbord som ännu inte hittat sin plats, och en kort bocciabana. På det övre våningsplanet finns en stor matta som kopierar Sergels torgs färger och rutmönster.

– Vi tar in delar av staden i kontoret, motiverar Forsling.

Karolin Forsling konstaterar att Handelskammaren i Stockholm slagit fast att det kommer att saknas drygt 70.000 högutbildade medarbetare i Stockholmsregionen år 2030 och att AMF Fastigheter kartlagt vad det är för typ av lokaler som morgondagens talanger vill ha. Lokalerna och läget är en viktig attraktionskraft när de unga talangerna ska välja arbetsplats.

– Jag tror inte att bolagen som söker lokaler framöver ska se utrymmena som endast ”lokalkostnad” – som är ett väldigt negativt begrepp. Det borde ses som en strategisk resurs.

Karolin Forsling, Magnus Källgren och Cecilia Elovsson, kommunikationsansvarig, berättar att bolaget har gjort det mesta av det nya kontoret med hjälp av de egna medarbetarnas kompetens.

– Den hjälp vi har tagit in utifrån kommer från lite annorlunda håll än normalt. Det är en grafisk formgivare som bidragit, som normalt sett formger andra saker. Vi har även anlitat en heminredare, som annars inte inreder kontor, säger Cecilia Elovsson.

Karolin Forsling har sedan länge hämtat inspiration från flygplatser samt lounger på hotell när hon drivit projekt. Det syns inte minst i Mood Stockholm och Urban Escape där hon prioriterat att skapa mötesplatser.

– När det gäller kontor så har det kanske blivit en väl starkt trend att kapa ytorna och göra dessa mer effektiva. Samma trend finns inom hotell där rummen blivit mindre, men där har istället de gemensamma ytorna blivit större. Även inom handeln har det lagts mycket kraft på att skapa allmänna ytor där besökare trivs. På kontorssidan finns inte riktigt samma tänk ännu. Bolagen måste vara måna om de anställdas välmående. Lokalerna kan bidra till att få ner sjukfrånvaron och minska stressen, säger Karolin Forsling.

Inredningen på AMF Fastigheters nya kontor är minst sagt blandad. Förutom motorcykeln finns till exempel en dörr från en stor container. Plus en stor konstig båge som binder ihop några kontorsskrivbord samt lite graffiti som blivit över från en numera nedlagd butik. Samt en blandning av kreativt utformade sittplatser.

AMF Fastigheters lokaler kommer att fungera som showroom för potentiella hyresgäster i bolagets andra fastigheter. Bolaget äger totalt till exempel 267.000 kvm lokaler i Stockholm CBD. I fastigheten Citycronan är även bland annat DND och Cushman & Wakefield hyresgäster.

Fastighetsvärlden Idag 2016-04-11 

AMF-1

 

AMF-3

 

AMF-23

 

AMf-5

 

AMF-6

 

AMF-7

 

AMF-8

 

AMF-10

 

AMF-11

 

AMF-12

 

AMF-13

 

AMF-14

 

AMF-15

 

AMF-16

 

AMF-21

 

AMF-19

 

AMF-22

 

Fastighetsvärlden Idag 2016-04-11

Fler Nyheter från förstasidan

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Ska hitta privat ägare vid stor kommunal försäljning

29.000 kvm i attraktivt läge i haussad ort.

Succé för nytt magasin om innovation – läs gratis

Fastighetsvärldens nya magasin om Innovation och fastigheter har fått ett mycket positivt mottagande.

Köper för 727 mkr i Sundbyberg

230 bostäder ingår i projektet. Nära nya tvärbanan.

Miljardsäljer logistikpaket – köparen tar stor vakansrisk

Sex projekt om totalt 130.000 kvm lokaler. FV berättar var fastigheterna finns.

Hyr ut 1.800 kvm i höga Kineum

Endast 15 procent återstår att hyra ut i duons hyllade projekt.

Bygger rekordstor padelhall

Castellums anläggning kommer innehålla hela 20 banor.

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Tillbaka till förstasidan