Befolkningsökningen minskar kraftigt

Befolkningsökningen 2023 ser ut att bli den lägsta på många år, visar preliminär statistik från SCB. Rensningsarbete i folkbokföringen är en delförklaring men ger inte hela bilden.

Annons

I november hade Sverige lite drygt 10 555 000 folkbokförda invånare, enligt SCB:s preliminära befolkningsstatistik. En ökning med knappt 34 000 personer sedan den 31 december 2022.

– Folkökningen mellan årsskiftet till och med november 2023 är mindre än hälften så stor som motsvarande folkökning ett år tidigare. Vi får gå tillbaka till år 2005 för att se en mindre folkökning för perioden januari–november, och då var den totala folkmängden 1,5 miljoner personer mindre än i dag, säger Ann-Marie Persson, befolkningsstatistiker på SCB i en kommentar.

Befolningen ökade med 0,3 procent mellan årsskiftet och november 2023. Det är den lägsta procentuella ökningen av totalbefolkningen för den här perioden sedan november 2001.

Minskningen kan dels förklaras av att antalet barn födda under 2023 minskade i jämförelse med tidigare år samtidigt som antalet döda låg kvar på samma nivå.

Främst beror utvecklingen på ut- och invandring. Fram till november förra året hade 89 000 personer invandrat till Sverige under 2023. Samtidigt hade över 66 000 personer registrerats som utvandrade.

Men antalet utvandrade är sannolikt lägre. I fjol inledde nämligen Skatteverket ett arbete med att avregistrera flera tusen folkbokförda personer som vid en granskning visat sig inte längre bo i Sverige. I folkbokföringen har dessa registrerats som utvandrade till okänt utvandringsland.

Men även om samtliga utvandringar till okänt utvandringsland vore resultat av rensningen i registren så skulle det inte förklara hela den minskade befolkningsökningen för januari–november 2023.

– Om vi helt räknar bort effekterna av utvandringar till okänt utvandringsland för samtliga år är befolkningsökningen till och med november ändå den minsta sedan 2005, säger Ann-Marie Persson.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Fransk bistro till Slussen

De tar över lokalen i McDonalds gamla lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Arnhults egna klenod

FV går igenom det som återstår av de direktägda fastigheterna i det privata bolaget

Klart: Ny vd vid JM

Johan Skoglunds efterträdare utsedd.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Castellum hyr ut 2.800 kvm i Bromma

Tecknat tre hyresavtal.

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Trions nya Hagabacken har köpt 18 fastigheter

Läs om Bengt Kjell, Oscar Lekander och Lars Thagessons nya fastighetssatsning.

Arnhult miljardsäljer privat till nya Muro Invest

21 fastigheter ingår i transaktionen.

Smällkaramell: Söker hela 20.000 kvm nytt

FV avslöjar storbolagets kraftiga minskning av kontorslokaler. Mer än halvering kan vänta. Svår vakans kan vänta för börsbolag.

Wihlborgs hyr ut 3.300 kvm

Fastigheten köptes för drygt ett år sedan med hög vakans. Nu fullt uthyrd.

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Tillbaka till förstasidan