Ekobrottsmyndighetens fasad på Kungsholmen i Stockholm. Foto: Ann-Sofi Andersson

Åtal för grova ekobrott vid mäklarfirma

Två ägare av en mäklarfirma misstänks för grova ekobrott som pågått under lång tid. Nu har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) väckt åtal mot ägarna samt ytterligare två personer. Polis och annan personal från EBM genomförde ett tillslag vid mäklarfirman i maj förra året.

Annons

Åtalspunkterna rör grova näringspenningtvättsbrott, grova bedrägerier och grova bokföringsbrott. Brottsligheten ska enligt åtalet ha pågått under perioden 2015 – 2022, både inom ramen för näringsverksamheten, men även utanför bolaget.

– De huvudmisstänkta i ärendet är dels den formella företrädaren tillika fastighetsmäklare vid mäklarfirman, dels en person som jag påstår är faktisk företrädare och som ägt bolaget tillsammans med mäklaren. Min uppfattning är att de har grundat och drivit bolaget tillsammans, säger Linda Johansson, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Stockholm.

De två andra åtalade är den faktiske företrädarens fru och en annan kvinna, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Samtliga misstänkta grova bedrägerier gäller bolånebedrägerier, där att oriktiga inkomstuppgifter har lämnats för att vilseleda banker att bevilja lån som låntagarna annars inte hade fått beviljade. I flera fall har även falska arbetsgivarintyg och falska lönespecifikationer lämnats in till banker.

– Det handlar bland annat om att den faktiske företrädaren tillsammans med sin fru beviljades bolån på 9,8 miljoner kronor på oriktiga grunder och kunde köpa en fastighet värd 14,3 miljoner kronor. Därav åtalas de för grovt bedrägeri, säger Linda Johansson.

Även mäklaren åtalas för flera fall av grova bedrägerier.

Mäklaren och den faktiske företrädaren åtalas tillsammans för flera fall av grova bokföringsbrott då de påstås ha åsidosatt sin bokföringsskyldighet. Bokföringsbrotten bedöms som grova eftersom det avsett mycket betydande belopp och då bokföringsbrotten utgjort led i en brottslighet som utövats systematiskt.

Åtalspunkterna gällande grov näringspenningtvätt handlar om att mäklaren och den faktiske företrädaren medverkat till åtgärder som skäligen kan antas vara vidtagna i penningtvättssyfte i samband med flera förmedlingsaffärer.

– Åtalet avseende grov näringspenningtvätt i mäklarfirman omfattar tre bostadsrätter som förmedlats under åren 2019 och 2021, säger Linda Johansson i ett pressmeddelande.

Den faktiske företrädaren åtalas även för ytterligare ett fall av grov näringspenningtvätt och ett fall av grovt bedrägeri tillsammans med en kvinna han är bekant med.

– Vår utredning har visat att kvinnan har tagit emot pengar på sitt bankkonto och gjort betalningar åt mannen under tre års tid, säger Linda Johansson.

Under utredningen säkrades sex miljoner kronor från företaget och 1,1 miljoner kronor från den faktiske företrädaren.

Åklagaren yrkar även på sju års näringsförbud för mäklaren och den faktiske företrädaren samt företagsbot på sex miljoner kronor mot mäklarfirman och en miljon kronor mot mäklarens enskilda firma.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan