Åsa Hedenberg slutar som vd under 2023

Efter snart nio år som vd vid statliga Specialfastigheter har Åsa Hedenberg informerat styrelsen genom dess ordförande att hon önskar lämna sitt uppdrag.

Spacialfastigheter äger fastigheter för 36 miljarder kronor.

Åsa Hedenberg, född 1961, kommer att arbeta kvar som vd i bolaget till 30 juni 2023 för att säkerställa en ordnad överlämning.

Åsa Hedenberg tillträdde som verkställande direktör den 1 april 2014. Samhällsutvecklingen har på senare år bidragit till ökad efterfrågan på Specialfastigheter som hyresvärd. Under Åsas ledning har verksamheten och organisationen anpassats för att möta det ökade behovet av säkerhetsfastigheter.

– Att i konkurrens med det privata näringslivet driva ett statligt fastighetsbolag med fokus på säkerhet och hållbarhet i en tid då dessa frågor blivit allt viktigare, är enormt spännande och utvecklande. Det är med vemod jag lämnar Specialfastigheter men jag ser fram mot att kunna bidra med min kompetens i en mer fri roll framöver, säger Åsa Hedenberg.

Hon berättar för Fastighetsvärlden att hon vill ha en mer fri roll med styrelsearbete och fastighetsrådgivning som egen konsult. Hon tänker inte gå in i någon operativ heltidstjänst. Hon uppger att hon endast är intresserad av styrelse- eller interimjobb. Hedenberg sitter idag endast i Bonavas styrelse, eftersom hon konstrar att tiden inte räck till något annat vid sidan av jobbet på Specialfastigheter.

På frågan vad som varit mest intressant under de nio åren i vd-stolen svarar hon:

– Det mest intressanta är att ha fått en inblick i våra kunders spännande och viktiga samhällsverksamhet. Kunder med krav på säkerhet kräver en hög förståelse och trygghet i leveranser. Att klara vår projektvolym som är långt mer än 16 miljarder är en riktigt häftig utmaning .

I Hedenbergs cv finns sedan tidigare: Vd Huge Fastigheter, vd Uppsalahem, marknadsområdeschef AP Fastigheter, chef utvecklingsfastigheter SEB Asset Management. Hon inledde karriären, efter KTH, som fastighetsutvecklare på Skanska.

Eva Landén, styrelseordförande för Specialfastigheter Sverige AB:

– Jag vill rikta mitt och styrelsens varma tack till Åsa för hennes värdefulla arbete under nästan nio år i bolaget. Under Åsas ledning har Specialfastigheter utvecklats från att vara ett förvaltande bolag till att nu vara ett fastighetsbolag som jobbar intensivt med projektutveckling av både nya och befintliga fastigheter för kunder med behov av säkerhet, med bibehållet fokus på förvaltningen.

Styrelsen inleder omgående processen med att rekrytera en efterträdare som kan möta kundernas behov av säkerhetsfastigheter.

Läs gärna Fastighetsvärlden nyligen publicerade personporträtt på Åsa Hedenberg. Det har rubriken ”Fängslande uppdrag”.

Fler Nyheter från förstasidan

Värvar tidigare topp

FV berättar om den nya utmaningen.

Oscar: ”Det finns mycket jag vill göra”

Oscar Engelbert om framtiden efter att han lämnar vd-stolen. FV berättar om ett ”hemligt” kontorsprojekt i Los Angeles.

Köper invid Älvsjö centrum

Anrikt konditori bland hyresgästerna.

Dan Olofsson och Percy Nilsson frias i hovrätten

Ingen insiderhandel skedde i samband med försäljningen av Victoria Park.

Huvudspåret: Klyva SBB i tre delar

Många spekulationer kring SBB:s framtid. FV pekar ut möjliga svenska köpare. Kan vara tydlig parallell till storaffär 2008.

Norska miljardären som är näst störst i Fabege

En av de rikaste i Europa. Har gjort inbrytningar i Sverige tidigare.

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Engelbert avgår som vd

Överens med styrelsen. Behöver ny inriktning. Stannar kvar i styrelsen.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...
Tillbaka till förstasidan