Arena i Kista lyfts på nytt

Centerpartiet vill att Stockholms stad utreder om en arena kan byggas i Kista. Enligt Johan Thomsson på Kista Limitless är det naturligtvis positivt för stadsdelen och dess ffastighetsägare om Kista får en publik evenemangsarena som lockar besökare.

Annons

I en motion föreslår Centerpartiet i Stockholms stad att kommunfullmäktige beslutar om att återuppta utredningen om att bygga en arena i Kista som kan svälja 5.000–7.000 åskådare. Kista har tidigare i nämnda utredning föreslagits som en plats som är lämplig att bygga en arena på.

I dag saknas mellanstora arenor i Stockholm. Eriksdalshallen har 1.600 platser medan Globen tar 16.200 åskådare. Hovet planeras att rivas under 2025, efter att Globen har renoverats, och därmed försvinner cirka 8.000 platser.

Jonas Naddebo (C) vill att man i utredningen tittar närmare på omfattning, placering och finansieringsalternativ.

Kista Limitless vd Johan Thomsson anser att Kista är en lämplig plats och att man då placerar arenan på en del av fastigheten Akalla 4:1 som sträcker sig längst E4:an. På samma fastighet planeras för Playce med 49.000 kvm bostäder och idrott, och det är även där den norska miljardären Arthur Buchardt vill bygga ett 140 meter högt trähus med kontorslokaler, något exploateringskontoret gett tummen upp för.

– Kista är en utpekad regional nod och Järva och Kista är prioriterade områden. En arena skulle skapa tusentals arbetstillfällen. Det är en stark pusselbit till att skapa en blandstad och skulle nog kunna locka till sig över en halv miljon besökare per år. Kombinerar man det med en mässoperatör som vill satsa skulle det här skapa flöden. Det är positivt för utvecklingen i Kista, säger Johan Thomsson till Fastighetsvärlden.

Hur arenan skulle finansieras är för tidigt att säga, enligt Johan Thomsson. Först behöver staden göra en ordentlig utredning.

– Finansieringsfrågan är viktigt att titta på i ett tidigt skede. Vi behöver en majoritet i Stockholms stad för det här – jag hoppas att det inte blir en ideologisk fråga, eftersom flera aktörer från idrotten och kulturen har lyft behovet.

Han fortsätter:

– Man kan rita upp vad som helst och visa en fin arena, men har man inte finansieringen blir det inget. Det känns kul att politiken lyfter den här platsen, eftersom en arena här kan lösa många utmaningar i området.

Kista är som bekant en relativt tyst stadsdel. Vakansgraden är stor bland kontoren, 2023 låg den på omkring 23 procent, beroende på läge. Däremot är det en skiftning på gång i området. Ungefär 8.000 bostäder planeras och i Kista äng byggs det för fullt. Även Klövern är på gång med konverteringen av Ericssons gamla kontor på fastigheten Skalholt 1 vid Jan Stenbecks torg, där man snart har byggstart.

Enligt Johan Thomsson skulle en arena bli den där extra pusselbiten – en anledning att besöka stadsdelen, precis som Friends har blivit för Arenastaden, som förvisso har Stockholms största shoppingcenter i anslutning.

Bolaget Kista Limitless är skapat av Castellum, Corem, Revelop och Vasakronan, och det är förstås positivt för fastighetsbolagen om det blir ett tillskott av en publik arena i området.

– Det vi kan göra som fastighetsägare är att vara behjälpliga i utredningen. Vi vill ju att det här ska bli verklighet. Men, det är staden som måste äga frågan och utredningen. Jag tror absolut att det här kan bli verklighet, men då krävs det att man tidigt går in och kollar på finansieringsmöjligheterna. Och att ta hjälp av aktörer i närområdet i planeringen.

– Vi ser fram emot det här. Nu har politiken lyft frågan, nu måste den hanteras också.

Fler Nyheter från förstasidan

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

Tillbaka till förstasidan