Akelius vill dubbla beståndet på tio år

Akelius äger fastigheter för 125 miljarder kronor. Det nya målet är att dubblera storleken på fastighetsbeståndet på tio år. Den nya vd:n Ralf Spann berättar för FV om prioriteringarna.
Bolaget överväger även att minska personalstyrkan med 400.

Akelius bestånd finns i dag i sju länder och vid halvårsskiftet innehöll det 43.989 lägenheter. Belåningsgraden är låga 37 procent efter att ha varit 44 procent ett år tidigare.

I Sverige äger Akelius numera endast fastigheter i Stockholmsregionen och i Malmö.

I Stockholmsområdet äger bolaget 5.924 bostäder som värderas till totalt 17 miljarder kronor. I Malmö har bolaget 7.078 bostäder som summerar ett värde om 10 miljarder kronor.

Efter att främst ha sålt i Sverige under flera år kan bolaget framöver alltså åter bli nettoköpare, enligt den planerade köpoffensiven.

Nytillträdde vd:n Ralf Spann, som jobbat i bolaget i flera år, berättar för Fastighetsvärlden hur bolaget resonerar kring vilka marknader som är aktuella för förvärv.

– I första hand granskar vi de möjligheter som finns i de sju länder där vi redan finns och kan marknaden.

– I andra hand analyserar vi ytterligare några orter i de länder där vi finns. Men det ska, liksom tidigare, handla om de största städerna i respektive marknad.

– I tredje hand håller vi på och analyserar ett antal nya länder. Det ska vara länder med en stabil politisk situation, länder med en stark ekonomi och städer med en bra befolkningstillväxt, säger Ralf Spann till Fastighetsvärlden.

Han konstaterar att det absolut är aktuellt med förvärv i Sverige, men knappast i nya orter eftersom det finns få städer som uppfyller kriterierna.

Bolaget har även delvis tvingats överge sin framgångsrika strategi att renovera lägenheter på löpande band när någon flyttar ut – för att sedan kunna höja hyran ganska mycket. I Berlin har bolaget till exempel tvingas sluta med strategin efter ett politiskt beslut.

Marknaden för fastigheter med omfattande renoveringsbehov har förändrats, konstaterar bolaget. Akelius bedömer att de goda tiderna för uppgradering av sådana fastigheter är förbi.
Akelius kommer därför att minska fokus på fastigheter med omfattande renoveringsbehov för att nå de fastställda finansiella målen. Bolaget kommer att fokusera på nybyggda och uppgraderade fastigheter. Akelius avslutar sin byggrelaterade teknologiutveckling.

Bolaget planerar även för personalnedskärningar. 115 anställda inom koncernen är omedelbart berörda och kommer att erhålla erbjudanden om att frivilligt lämna Akelius under 2020.

– I första hand är det kopplat till byggverksamheten.

Bolaget kommer också att reducera nyanställningar och ersättare till ett minimum. Akelius uppskattar att normal personalomsättning kommer att innebära en betydande minskning av personal intill slutet av 2022. Totalt motsvarar detta en möjlig personalminskning från 1.500 till 1.100.

Akelius uppskattar att bolaget kommer att uppta en omstruktureringskostnad om 13 miljoner EUR. Den årliga kostnadsbesparingen motsvarar 42 miljoner EUR när programmet är till fullo implementerat i slutet av 2022.

– Förändring är utvecklingens pris. Förändringen kommer att förbättra vår långsiktiga prestation. Det är sorgligt när förändring leder till att vi behöver be goda medarbetare att lämna bolaget, säger Ralf Spann.

Fler Nyheter från förstasidan

”Oj, oj, det kommer bli hela havet stormar”

Fem experter ger sin syn på bostadsmarknaden.

Dick Harrison: ”Kommer upp i Joakim von Anka-pengar”

Professorn presenterade historiens bästa och sämsta investeringar under FV:s seminarium.

”Ränteutgifterna dubbleras till nästa årsskifte”

Chefsekonomen ser dock ett stort ljus mitt i allt mörker.

Trio redo investera 10-tals miljarder

Megasatsningens första del börjar utvecklas.

Hemsö i tänkt storsatsning med fotbollsförbundet

Nils Styf: ”Vi ser mycket fram emot denna satsning på svensk fotboll”.

Convendum hyr 4.100 kvm

Skandia Fastigheter gör en stor uthyrning för coworking.

Ingka och Ikea satsar på egen coworking

Pilotprojekt i Kungens Kurva. Läs om bolagets satsning.

Realplay

Börsen överreagerar – en tillfällig puckel

Den underliggande marknaden pallar och nu finns det fynd att göra

Johan Bergmans nya uppdrag

Tidigare varit 15 år inom Niam.

Optimism kring mångmiljardaffär

Projektportfölj med nästan tusen bostäder i attraktiva 08-lägen.

Förlängt 12.000 kvm inom tull

Stora kontrakt i centrala Stockholm. Två välkända varumärken har valt att stanna kvar.

Oscar gör miljardköp – till 6,2 procent

161.000 kvm lokaler ingår i det senaste förvärvet. Säkrat finansiering till en årlig ränta om 3,5 procent.

Skandia lyfter med 12.000 kvm kontor i Arenastaden

Startar projekt på spekulation.

Grönt ljus för Nordrs megaplan om 74.000 kvm vid Solnavägen

Mark- och miljööverdomstolen nobbar prövning.

Tillbaka till förstasidan