Akelius i rekorddyrt köp – 10 mkr per lägenhet

Akelius utökar sitt bestånd i New York City genom att förvärva 68 lägenheter för 630 miljoner kronor, motsvarande 9,3 miljoner i snitt per lägenhet. Det är dubbelt så mycket som bolagets tidigare genomsnittliga ”NYC-lägenhet”.

Fastigheten ligger på 838 West End Avenue, nära norra delen av Central Park i stadsdelen Upper West Side i New York. Byggnadsår är 1913. Det är ett nytt område på Manhattan för Akelius som tidigare köpt på de södra delarna.

Priset är USD 72 miljoner, eller 630 miljoner kronor. Fastigheten innehåller 68 lägenheter. Den består av tolv våningar och ligger på 11:e avenyn i hörnet med 101:a gatan. Det är ungefär lika långt till de båda parkerna Central Park och Riverside Park. Flera av lägenheterna erbjuder en god utsikt över Hudson River.

Enligt Akelius Q1-rapport ägde bolaget 1.588 lägenheter i New York. Bolaget äger även fastigheter i Boston (920) och Washington DC (673). Lägenheterna i New York värderades då till i snitt cirka 4,5 miljoner kronor per lägenhet och beståndet där finns på Manhattan och i Brooklyn. Alla finns inom 10 km från Manhattans sydspets.

Säljare i New York är det stora fastighetsbolaget Thor Equities som äger fastigheter för nästan 100 miljarder kronor, främst i USA men även i Mexiko samt i några länder i södra Europa. Det bolaget är skapat och ägs av Joseph J. Sitt.

Akelius  är ett av Sveriges största fastighetsbolag med ett fastighetsbestånd på nästan 50.000 lägenheter med ett totalt marknadsvärde om drygt 115 miljarder kronor.Bolaget är verksamt i Sverige, Tyskland, USA, Kanada, England, Danmark och Frankrike.

Fastigheterna finns i växande storstäder, i attraktiva och efterfrågade lägen. 86 procent av fastighetsbeståndet finns i Berlin, Hamburg, Paris, London, Toronto, Montreal, New York, Boston, Stockholm och Malmö.

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Tillbaka till förstasidan