Akelius i rekorddyrt köp – 10 mkr per lägenhet

Akelius utökar sitt bestånd i New York City genom att förvärva 68 lägenheter för 630 miljoner kronor, motsvarande 9,3 miljoner i snitt per lägenhet. Det är dubbelt så mycket som bolagets tidigare genomsnittliga ”NYC-lägenhet”.

Fastigheten ligger på 838 West End Avenue, nära norra delen av Central Park i stadsdelen Upper West Side i New York. Byggnadsår är 1913. Det är ett nytt område på Manhattan för Akelius som tidigare köpt på de södra delarna.

Priset är USD 72 miljoner, eller 630 miljoner kronor. Fastigheten innehåller 68 lägenheter. Den består av tolv våningar och ligger på 11:e avenyn i hörnet med 101:a gatan. Det är ungefär lika långt till de båda parkerna Central Park och Riverside Park. Flera av lägenheterna erbjuder en god utsikt över Hudson River.

Enligt Akelius Q1-rapport ägde bolaget 1.588 lägenheter i New York. Bolaget äger även fastigheter i Boston (920) och Washington DC (673). Lägenheterna i New York värderades då till i snitt cirka 4,5 miljoner kronor per lägenhet och beståndet där finns på Manhattan och i Brooklyn. Alla finns inom 10 km från Manhattans sydspets.

Säljare i New York är det stora fastighetsbolaget Thor Equities som äger fastigheter för nästan 100 miljarder kronor, främst i USA men även i Mexiko samt i några länder i södra Europa. Det bolaget är skapat och ägs av Joseph J. Sitt.

Akelius  är ett av Sveriges största fastighetsbolag med ett fastighetsbestånd på nästan 50.000 lägenheter med ett totalt marknadsvärde om drygt 115 miljarder kronor.Bolaget är verksamt i Sverige, Tyskland, USA, Kanada, England, Danmark och Frankrike.

Fastigheterna finns i växande storstäder, i attraktiva och efterfrågade lägen. 86 procent av fastighetsbeståndet finns i Berlin, Hamburg, Paris, London, Toronto, Montreal, New York, Boston, Stockholm och Malmö.

Fler Nyheter från förstasidan

De kan bli Årets konsulter 2018

Se vilka åtta ledande rådgivare som har chans att vinna i två olika klasser.

Wallenstam ska investera för 20 mdr på fem år

Under de kommande fem åren ska 20 mdr investeras i nyproduktion och förädling.

PP Pension säljer för 600 mkr

Fortsätter att avyttra bostäder på bra adresser. Har fortfarande en allokering mot fastigheter på höga 22 procent.

Arctic gör stort köp

48.000 kvm nybyggt i tre orter.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Fastighetsbeståndet taxerat till knappt 9,2 biljoner

Stockholmsområdet står för nästan en tredjedel.

Bra byggrätter lockar fortfarande

Försäljning av en stor byggrätt i sjöläge och inom tullarna är nära att genomföras.

Investeringsstödet försvinner vid årsskiftet

Sabos vd Anders Nordstrand: ”Det är ett olyckligt snabbstopp, som kan medföra att en mängd planerade bostäder nu inte blir av”.

Klart: Så hög blir hyran i Stockholms ”billiga” hus

Missade målet. Satsningen ska utvärderas.

Pressad Oscar varslar och minskar kostnaderna

Oscar Engelbert om framtiden.

Alma tar in 2,5 miljarder till sin andra fond

Simon de Château berättar om investerarna och planerna. Bolaget ska även öppna ett nytt kontor.

Skanskas huvudkontor på Kungsholmen sålt

En av årets största transaktioner inom tullarna i Stockholm.

Förslag: Så kan citys sista ödefastighet fyllas

Arkitektfirma presenterar idé för bortglömd plats.

Tung doldis med som ägare i Tenzing Invest

En av de mer anonyma storägarna i flera tunga fastighetsbolag finns med bakom det nya investmentbolaget. Motiverar för Fastighetsvärlden.

Tillbaka till förstasidan