343 bankkontor färre

Antalet bankkontor fortsätter att minska till följd av digitaliseringen. Enligt statistik från Svenska Bankföreningen som Fastighetsvärlden tagit del av så har antalet bankkontor minskat från 1.987 kontor vid årsskiftet 2008/2009 till 1.644 vid årsskiftet av 2015/2016. Alltså en minskning med 343 bankkontor, vilket motsvarar 49 stängningar om året i snitt.

Under 2015 slog dock hela 130 kontor igen portarna för gott. Och det finns egentligen inget som talar emot att trenden ska avbrytas.

De stängda kontoren, som nästan alltid legat i attraktiva lägen, kan bedömas summera en bit över 100 000 kvm lokalyta.

Det började med nedläggningar på glesbygden, men numera läggs det ner kontor överallt. En handfull kontor har lagts ner, eller är på väg att läggas ner, i centrala Stockholm.

Swedbank har minskat antalet kontor kontinuerligt under hela 2000-talet. Banken har stängt 45 procent av sina kontor under perioden, även om en inbromsning ägt rum de senaste åren.

Nordea öppnade faktiskt nästan 90 nya bankkontor från 2005 till 2008, men är nu åter nere på den tidigare nivån.

SEB har liksom Swedbank kontinuerligt minskat antalet kontor, men i lägre omfattning.

Handelsbanken är den av de fyra storbankerna som sedan 2007 har flest kontor och i dag är överlägsen etta när det gäller lokal närvaro. Banken lade ner över hundra kontor vid millennieskiftet, men har sedan dess ökat med ett tiotal. I april meddelade dock ledningen att banken inom ett par år räknar med att ha 50–60 färre bankkontor.

Länsförsäkringar har stått för en ökning av antalet kontor. Ökningen är 70 procent sedan millennieskiftet och antalet kontor är nu 128, vilket endast är 40 färre än SEB.

Forex, som startade bankverksamhet 2003, har växt till att ha 81 bankkontor. Danske bank har sedan 2005 bantat från 63 till 45 bankkontor.

De lokalytor som bankerna lämnat har dock ofta varit synnerligen lätta att hyra ut för respektive fastighetsägare. Inte helt ovanligt är det att lokalerna fylls med någon av de svenska och amerikanska kafékedjorna. De följer noga vad som händer med bankernas lokaler. Läget är nästan alltid absolut bästa.

Problemet kan finnas i att det kanske inte alltid är så lätt att hantera bankvalven. Ett och annat fastighetsbolag har fått stångas med den tunga uppgiften.

Det är alltså 343 bankkontor som helt försvunnit sedan toppåret 2009. Men sett till den totala lokalytan så har förändringen varit större. I ett flertal fall, både i storstäderna och mindre orter, har banken valt att lämna stora lokaler i gatuplanet för att i stället flytta in i moderna och yteffektiva lokaler ett våningsplan upp.

Handelsbanken är ett exempel på det sistnämnda som i dagarna samlokaliserar två kontor i gatuplan i närheten av Stureplan till ett bankkontor där lokalerna finns ett våningsplan upp.

– Vi har sedan flera år letat efter nya lokaler som ger oss bättre möjlighet att anpassa oss till dagens bankverksamhet, säger Peter Sturesson, kontorschef vid Handelsbanken, till Fastighetsvärlden.

Lokalerna på Kungsgatan lämnar Handelsbanken efter att ha haft ett kontor där i hela 90 år. Ytmässigt så resulterar sammanslagningen i ungefär en halvering till 500 kvm.

Alla storbanker talar om tillgänglighet via digitala tjänster, men ingen vill uttala sig om framtidsplanerna för de fysiska kontoren.

Text Fredrik Engström

(texten publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 10/2016)

Fler Nyheter från förstasidan

Familjen ökar sin dominans via nytt köp

Fick en ny chans efter att ha bommat affären i fjol.

El conquistador förvärvar för hela 1,6 miljard

Ökar ytterligare i favoritlandet. Affären omfattar 172.000 kvadratmeter uthyrningsbar area.

Superplanerna i Göteborg har havererat – djup oenighet

Bakslag för U-R-W:s planerade satsning på 10 miljarder. ”Pausar arenafrågan tills vidare”.

FFE:s toppmöte i Åre igång

Vid niotiden drog Föreningen Fastighetsekonomernas årliga konferens i Åre igång. FV rapporterar löpande därifrån.

Castellums resultat ned kraftigt – för helåret 2019

Men utdelningen höjs per aktie – för 22:a året i rad.

Balders bolag ändrar metod: Värderar upp 5 miljarder

Läs om vad som ligger bakom den kraftiga uppskrivningen.

Går emot trenden – myndighet blir kvar i city till 2024

Betalar 27 miljoner årligen i hyra – mitt i Stockholms kommersiella centrum.

Säljer jättefastigheten utanför Stockholm till Landia

Stort budintresse för den nästan 16.000 kvm stora fastigheten.

Antalet riksintressen ska minska

Bostadsminister Per Bolund berättar om orsaken.

Lämnar Skanska – blir Sverigechef på NCC

NCC gör sin tredje chefsrekrytering från Skanska – inom loppet av bara några månader.

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Johan Franzén lämnar Catena – presenteras av konkurrenten

Hoppar av ledningstjänsten redan den 1 april för att inleda nytt chefsuppdrag.

Vill köpa loss klenoden – men har väntat på svar i tre år

Statens Fastighetsverk gör tummen upp till försäljningen. Men avgörande beslut har fastnat i Finansdepartementet – i över 3 år. ”Beslutsimpotens”.

Areim stänger fond om 7 mdr

Therese Rattik berättar vilka typer av fastigheter som finns på den nya fondens investeringsradar. FV berättar vad som ingår i de olika fonderna.

Tillbaka till förstasidan