Äldreboom i Stockholm leder till brist på boenden i innerstaden

Totalt 35 boenden planeras till 2040 varav 23 ska byggas av kommunen och resterande 12 privat. Men i innerstaden, där det behövs flest platser, är det svårt att hitta mark.

Annons

Sveriges befolkning blir äldre och i Stockholm kommer det enligt prognoser bli en äldreboom de kommande åren. Enligt prognoserna antas åldersgruppen 85 år och äldre antas öka med 64 procent till 2031 och med 100 procent fram till 2040.

Det innebär även ett ökat behov av vård- och omsorgsboenden. Enligt Stockholms stads äldreboendeplan 2024 planeras det nu för 23 boenden i kommunal regi, vilket är mer än en fördubbling från de tidigare planerna på 11 boenden. Enligt fördelningsprincipen 60/40, där 60 procent av boendena ska byggas kommunalt och resten privat, kommer det även att byggas 12 privata boenden fram till 2040.

Störst behov av äldreboenden finns i Stockholms innerstad där behovet av boenden kommer att öka med 61 procent och där planeras det idag för 9 boenden, motsvarande 830 platser. Men trots det kommer det, enligt prognoserna, att råda ett underskott på 491 platser till 2040 och enligt prognosen kommer omkringliggande områden få täcka upp för bristen i innerstaden.

– Vi försöker, som alla andra, få en plats i innerstaden och det är ett långsiktigt arbete med att etablera oss där. Vi vill bygga nytt och inte förvärva just nu, men även kunna ta hand om det vi redan har, säger Hanna Markkula, avdelningschef Fastighetsutveckling på det kommunala bolaget Micasa.

År 2022 uppfördes det senaste vård- och omsorgsboendet i av Micasa in Rinkeby. Det boendet på sex våningar med 90 lägenheter och lika många vårdplatser har mer öppna ytor och inga långa korridorer och står som något av en modell för hur staden vill bygga boenden framöver.

Utöver boendet i Rinkeby planerar Micasa även bland annat följande boenden:

  • Hagastaden (etapp 2) 90 platser, Norrmalm (2027)
  • Årsta (Ottosjövägen) 72 platser, E-Å-V (2027)
  • Bergholmsbacken, 72 platser, Skarpnäck (2028)
  • Slakthusområdet, 100 platser, E-Å-V (2029)
  • Högdalen (Ripsavägen) 80 platser, E-Å-V (2030)
  • Riksby, 100 platser, Bromma (2031)

Bland de 12 privata boenden som planeras återfinns bland annat ett projekt om 75 lägenheter som Botrygg ska bygga i Västertorp. Där har planerna skjutits upp från en planerad byggstart i slutet av 2023 till att detaljplan nu förväntas vara färdig under 2025.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan