Generation Y och Z är här för att stanna

Annons

Att finna rätt medarbetare är en dagsaktuell fråga. Vilka generella faktorer som attraherar valet av arbetsplats kan enkelt tas fram genom en googlesökning. Emellertid bör det beaktas att generation Y och Z har andra preferenser än tidigare generationer.

Här är de fyra mest omnämnda attributen som unga och drivna individer söker hos en arbetsgivare i fastighetsbranschen som Merc fått fram i sin genomgång:

  • Image/varumärke
  • Utvecklingsmöjligheter
  • Ansvar
  • Tydlighet

Image/varumärke: Att vårda sitt varumärke har aldrig varit så relevant som i dag då dagens individer vill kunna identifiera sig med de bolag de representerar. I en bransch som fastighetsbranschen, där rykten och information sprids snabbt, ska renommé inte underskattas. För en individ som vill bli bäst inom exempelvis transaktioner, förvaltning eller utveckling är det inte mer än rationellt att söka sig till det bolag som har visat en gedigen historik inom det aktuella området.

”Framgång föder framgång”, konstaterar en transaktionsanalytiker som medverkat.

Utvecklingsmöjligheter: Samtliga individer som i början av sin karriär står inför valet av ett nytt jobb är eniga om att möjligheten till utveckling och snabb inlärningskurva är absolut viktigast. Individer med siktet inställt på toppen har som krav att på snabbast möjliga sätt få en god förståelse för marknaden och helheten. Förståelsen ger individerna insikt i hur mervärden skapas. En arbetsplats som erbjuder stora utvecklingsmöjligheter och varierande arbetsuppgifter kommer att locka medarbetare med höga mål.

”Inlärningskurvan måste vara hög”, säger en transaktionsanalytiker som svarat i undersökningen.

Ansvar: Det ter sig naturligt att medarbetare som kan förvalta ansvar, även vill få förtroende och ansvar. Det är de viktigaste faktorerna för jobbsökande med höga ambitioner och ett par års erfarenhet. Om arbetsgivare vill attrahera de absolut främsta och mest talangfulla kommer en tjänst som saknar utmaning att resultera i en utesluten ansökan. En arbetsgivare som erbjuder de anställda en möjlighet att växa i en roll med betydande ansvar, kommer naturligt att attrahera medarbetare som kan behärska det ansvaret.

”Våga ge unga förtroende och ansvar”, svarar en analytiker på ett fondbolag om vad personen önskar av en arbetsgivare.

Tydlighet: Beslutsprocessen från att vara arbetssökande till nyanställd omfattar ett särskilt moment. Vill jag spendera en klar majoritet av min vakna tid på denna arbetsplats? Bristen på rak och tydlig kommunikation rörande ansvar, framtidsmöjligheter och företagskultur från arbetsgivarnas sida ökar risken för kostsamma felrekryteringar. Dessutom kan det resultera i en negativ bild av arbetsgivaren.

”Lova hellre för lite än för mycket”, framhåller en associate på fondbolag i sitt bidrag.

En konklusion är att preferenser ändras i takt med ökad mängd erfarenhet. En nyutexaminerad söker sig till en arbetsgivare som kan erbjuda utvecklingsmöjligheter, gärna i form av praktikplats med varierande arbetsuppgifter. Med ett par års erfarenhet söker man sig i stället till tjänster med tydlig ansvarsroll, mer befogenheter och högre lön. En arbetsgivare som använder dessa faktorer vid en rekrytering är en självklar vinnare i dagens hårda konkurrens om duktiga medarbetare.

Merc är ett Stockholmsbaserat talangnätverk som riktar sig mot unga karriärister inom fastighetsbranschen. Omid Noghabai är finansieringsrådgivare på Tessin och Hannes Kimari är analytiker på Pangea. Det är de, tillsammans med Merc, som ligger bakom undersökningen.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan