Porträtt

Tryck i affärerna

Outsider. Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp i Malmö och Helsingborg.

Stefan Lindström

Född:
1959 i Karlshamn.

Bor:
Villa i Karlshamn.

Utbildning:
Ekonomisk linje på gymnasiet.

Aktuell:
Vd och ägare för uppstickaren Lindström Property.

Om branschen:
”Att utveckla fastigheter är fortfarande lika roligt, men på senare tid har politiker och myndigheter dessvärre överlåtit en allt större del av samhällsordningen på Sveriges fastighetsägare.”

Karriären i korthet
1981: Blir tryckerichef i Karlshamn.
1985: Köper sin första fastighet i Karlshamn.
2008: Går in i Malmö med sitt första förvärv.
2019: Expanderar till Helsingborg.

Visa faktaruta

Tar man hissen upp två våningar i Söderport 7, mer känd som Rivieran till följd av dess förr i tiden rika hyresgäster, så hamnar man på Lindström Propertys Malmökontor. I bästa läge vid Gustav Adolfs torg har familjeföretaget sina lokaler. Dessutom äger de fastigheten. En möjlig markering att bolaget som tar allt större marknadsandelar i staden menar allvar.

Grundaren, ägaren och vd:n Stefan Lindström tar emot i kontoret som har högt i tak och påminner om en svunnen tid, innan modern och avskalad inredningsdesign samt digitala skärmar i mängder blev standard i kontoren. En väl tilltagen kabinett med whisky och andra förfriskningar står i hörnet av mötesrummet.

– Det händer alltid något nere på torget, säger Stefan Lindström entusiastiskt och pekar ut mot folklivet.

– Malmö är en fantastisk stad. Det har hänt att jag tar något litet ur skåpet och står här och tittar om kvällarna, myser han.

Hans bolag har nyligen gjort sin första investering i Lund och har de senaste åren växt så det knakar. Man har just nått 3 miljarder i totalt värde på fastighetsportföljen. Men resan hit har varit lång och stundtals mödosam. Den tog sin början i den lilla margarinmetropolen i Blekinge – Karlshamn.

– Mitt intresse för fastigheter går långt bak i tiden. Jag började som boktryckarlärling i Karlshamn och hade redan då intresset. Från början hade jag tre kronor i timmen och kunde knappt köpa nya skor. På 1980-talet kunde jag börja köpa på mig lite smått i Karlshamn och sedan har det rullat på, säger Stefan Lindström som framför allt gjort sig känd för att han senare köpte nämnda tryckeri och blev en stor spelare i den branschen.

Han har även haft reklambyrå i Stockholm.

Visst går 1980-talet att kategorisera som långt bak i tiden, men att han gillar fastigheter har delvis sin förklaring ännu längre bakåt i historien.

– Min farfar var byggmästare i New York i början av 1900-talet. Jag är lite sur på honom, eller jäkligt sur faktiskt! Han kunde ha köpt några tomter till mig. Det gick att köpa flera hektar för i stort sett ingenting på den tiden, berättade han, säger Stefan Lindström och skrattar, innan tonen blir allvarligare:

– Det var fattigt i Sverige på den tiden så han åkte över själv och skickade hem pengar till min farmor och barnen för att försörja familjen.

När Stefan Lindström började köpa på sig fastigheter i hemstaden var han ännu inte ägare till tryckeriet, men hade avancerat från lärling till anställd.

– Jag tog lån för att kunna köpa. Till skillnad från nästan alla andra i den här branschen började jag utan ett öre. Och jag har fortfarande inte en krona i lön. Jag har inte hjärta att ta ut något. Allt jag äger ligger i företagen och fastigheterna, säger han.

Att vara annorlunda, en sorts outsider, i fastighetsbranschen är han stolt över. Men det har inte alltid varit smärtfritt.

– Jag sitter med i Fastighetsägarnas styrelse i Blekinge i dag och många har ärvt sina fastigheter. Där tänker jag ibland: tänk om jag fått börja med den kicken direkt. För de tjugo första åren är alltid tuffast, när man ska bygga upp någonting. Hade jag ärvt ett fastighetsbestånd så hade bolaget sett helt annorlunda ut i dag.

Att få det där lånet som skulle inleda fastighets­ägandet var inte heller det lättaste.

– Det är en liten stad där alla känner alla, och var man inte grosshandlarens son var det svårt att köpa en hyresfastighet på den tiden. Och jag var ingen alls, så först blev jag mer eller mindre nekad. Då gick jag upp till tryckeriet på natten och gjorde en årsredovisning för fastigheten på fint papper och med läsband. Sen gick jag ner till banken klockan sju på morgonen innan bankkamreren kommit till jobbet och bad vaktmästaren att lägga den på hans skrivbord.

Klockan 11 ringde telefonen hos Stefan Lindström. Det var kamreren.

– Ja, du Lindström. Nu har du fått din första hyresfastighet, sa han.

Så fick det bli och fler har det blivit. I hemstaden äger han mycket, bland annat hyreshuset där han själv växte upp med sin mor efter att pappan gått bort när han var 14 år.

– Den säljer jag inte i första taget, säger han.

I dag är Lindström Property verksamt i Blekinge och Skåne. Alla fastigheter finns på pendlingsavstånd till varandra. 2008 tog man klivet in i Malmö, och 2019 kom turen till Helsingborg. Nyligen köpte man sin första fastighet i Lund.

– Det finns två skäl till att vi satsar här. Det växer så in i bomben i den här regionen. Malmö har växt ordentligt de senaste tio åren. Sedan passade det bra för att vid tiden för den första investeringen läste min son ekonomi i Lund och sedermera Malmö. Jag tänkte: ”Ska jag ha honom i knät hemma i Karlshamn? Nej, det blir nog bättre med ett kontor i Malmö”, haha.

I dag är sonen Philip ansvarig för Malmökontoret och fastigheterna i Skåne, medan Stefan primärt fokuserar på Blekinge. Åtminstone på pappret.

– Men det är svårt att inte lägga sig i. Det är min största utmaning, att jag inte kan låta bli att engagera mig i allt, in i minsta detalj.

Sex centrala fastigheter i Malmö blev det första stora köpet. Sedan har man utökat ytterligare med bland annat en klenodfastighet på Lilla torg. ”Diamanten i min portfölj” beskrev Lindström den vid köpet 2016. Samtidigt finns man kvar i Blekinge, där marknaden är en helt annan. De stora fastighetsdrakarna lyser med sin frånvaro i Karlshamn, Ronneby och Sölvesborg, där Lindström står stark som en lokal aktör. Anledningen till det är enkel, enligt Stefan Lindström. Städerna är inte heta nog för investerarna.

– För det första är det en jämförelsevis ganska svag marknad. Jag förstår de stora bolagen, ska man etablera sig i Blekinge ska man vara lokal. Det är inte de hyresnivåerna som får det att gå ihop i ett storbolagssammanhang. Dessutom blir det en helt annan kostnadsbild om man är lokal och har kontakterna på orten. Vi tjänar fortfarande bra pengar på fastigheterna i Blekinge, även om vi satsar mer här.

”Det hade varit kul att äga någon fin fastighet i Stockholm.””

Malmö, Lund och Helsingborg är alltså platserna där Lindström lägger det mesta av sitt krut. I Malmö ligger beståndet en bra bit över 50 000 kvadrat­meter. Och det är attraktiva fastigheter, dessutom. Men steget in på den marknaden vill Stefan Lindström inte beskriva som utmanande.

– Nej. Det var ett jättekul steg att ta. Det är väldigt fina städer som inspirerar.

Bolaget har primärt köpt färdiga fastigheter, men har nu börjat med att utveckla själva från grunden. Utöver den nyinköpta fastigheten i Lund har man även byggrätter för bostäder där.

– Där ska vi bygga 50–60 lägenheter. Det är lite nytt för oss men vi har stor erfarenhet av att utveckla befintliga fastigheter och jobbar alltid med projekt­ytor, säger Stefan Lindström.

Ett aktuellt exempel är den 1 300 kvadratmeter stora privata läkarmottagning som man just nu bygger i Malmö, en omvandling av ett tidigare kontor.

– Det är väldigt komplicerat men mycket intressant.

Bostäder är fortfarande hjärtat i bolaget. 70 procent av ytorna är inom bostadssegmentet men intäktsmässigt är de kommersiella fastigheterna nästan lika inkomstbringande. Och som alla andra har bolaget haft utmaningar inom det segmentet under pandemin.

–Vi har försökt att anpassa oss efter den här krisen. Till exempel har vi byggt om en butik till en tandläkarmottagning här i Malmö. Service i bottenplan ut mot gatan, vilket funkar väldigt bra. Förr var tandläkaren mer av en institution, men nu säger de välkomna när man kommer in. Och varför ska det inte vara så? skrattar Stefan Lindström.

En av Stefan Lindströms favoritfastigheter i portföljen är den gamla Riksbanken i Malmö.

Bilden man får är att du jobbar väldigt mycket. Har du någon fritid överhuvudtaget?

– Jag har ett hus i Spanien som jag tycker om att åka till, men visst stämmer det att jag jobbar i stort sett hela tiden. Det har jag alltid gjort, 80 timmar i veckan, ända sedan tiden som lärling. Men det är kul, jag älskar mina företag.

Tryckeribranschen är ett annat av dina företagsben. En bransch i kris?

– Tja, det är klart att den minskar rejält. Omsättningen minskar för varje år. Där har vi delvis löst det genom att köpa upp och lägga ner våra konkurrenter. Så ser verkligheten ut. Ibland har vi startat kontor på de orterna där konkurrenterna funnits, men tryckeriet är kvar i Karlshamn och går bra. Men det är en mycket instabilare bransch än fastighetsbranschen.

Med din i sammanhanget annorlunda bakgrund, har du stött på någon skepsis från kollegorna i branschen?

– Jag har absolut märkt att det funnits en tveksamhet från vissa. Men det handlar om att visa vem man är och vad man kan, så får man den respekten.

Ni har växt med det dubbla på bara fyra år. Är det färdigt nu?

– Inte färdigt, men vi känner att vi kanske nått en platå nu där vi står stabilt. Samtidigt kan det alltid dyka upp roliga fastigheter.

Var ser du dig och bolaget om tio år?

– Jag kommer att fortsätta arbeta tills jag dör, det är jag övertygad om. Sedan har jag Philip som säkert kommer att ta över alltmer vad det lider. Bolaget kommer att finnas kvar.

Kan någon annan region eller stad bli aktuell? Stockholm?

– Ja, i Stockholm har vi ett bra nätverk så det är inte alls omöjligt. Det hade varit kul att äga någon fin fastighet i Stockholm, och det kan vara så att det är ganska nära.

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan