Briggens projekt Fullriggaren på Västra hamnen i Malmö är inte precis Castellumkoncernens mest lyckade projekt genom tiderna. Snart ska bolaget ta ställning till om grannprojektet Kosterbåten 2 ska byggas. Optionen löper fram till årsskiftet.

Lägre intäkter för Castellum – negativt i Öresund

Annons

Tufft i Öresundsregionen. Castellums delårsrapport januari-september 2015:

  • Hyresintäkterna för perioden januari-september 2015 uppgick till 2.449 miljoner kronor (2 496 mkr föregående år).
  • Förvaltningsresultatet uppgick till 1.152 mkr (1.112), motsvarande 7,02 kronor (6,78) per aktie, en förbättring med 4%. Ökningen av förvaltningsresultat är lägre än vad Castellum brukar redovisa och beror på en ”uppväxling” av fastighetsbeståndet.
  • Värdeförändringar på fastigheter uppgick till 818 mkr (354) och på derivat till 53 mkr (-498).
  • Periodens resultat efter skatt uppgick till 1.621 mkr (773), motsvarande 9,88 kronor (4,71) per aktie.
  • Nettoinvesteringarna uppgick till 2 412 mkr (1 612) varav 847 Mkr (998) avsåg ny-, till- och ombyggnationer, 1 844 Mkr (854) förvärv och 279 Mkr (240) försäljningar. Därtill har förvärv skett av 50% av aktierna i Ståhls, med ett underliggande fastighetsvärde om 2 miljarder kr, för 499 Mkr.

Bruttouthyrningen under perioden uppgick till 226 Mkr (241), varav 29 Mkr (49) avsåg uthyrning i samband med ny-, till- och ombyggnation. Uppsägningarna uppgick till 219 Mkr (166), varav 7 Mkr (12) avsåg konkurser och 16 Mkr (2) avsåg uppsägningar med mer än 18 månaders återstående kontraktslängd. Nettouthyrningen för perioden uppgick därmed till 7 Mkr (75), medan den för tredje kvartalet isolerat uppgick till -30 Mkr (2).

Kvartalets negativa nettouthyrning är främst hänförlig till två faktorer, dels en större uppsägning om 23 Mkr med avflyttning om 15 månader, dels Öresundsregionens (där dotterbolaget Briggen verkar) tuffa hyresmarknad där nettouthyrningen tredje kvartalet uppgick till -19 Mkr.

Henrik Saxborn, VD i Castellum:

– Castellum är fortsatt finansiellt starkt med en belåningsgrad om 50 procent, vilket främst beror på stark intjäning och positiv värdeutveckling under perioden. Vi fortsätter omstruktureringen av portföljen där vår entré på Kungsholmen i Stockholm är ett gott exempel. Dessutom har flera stora projekt färdigställts såsom Atollen i Jönköpings centrum och Djurgården i Linköping.

Sagborn konstaterar vidare:

– Hyresmarknaderna i Castellums del av Sverige är starka och utvecklas väl förutom Öresundsområdet, som påverkas negativt av ett stort tillskott av nya kontor, vilket är en av anledningarna till det gångna kvartalets svaga nettouthyrning. Förutom några större uppsägningar i Öresund påverkar även en enskild större uppsägning i västra Sverige negativt. Den svaga nettouthyrningen i Öresund har även påverkat fastighetsvärdena negativt under kvartalet.

Saxborn avslutar sin VD kommentar med följande:

– Den svenska aktiemarknaden har under lång tid uppskattat fastighetsbolag med hög riskprofil. I en allt mer volatil omvärld är Castellum ett fastighetsbolag med lägre risk. Castellum har beskrivits som svensk mellanmjölk – ett bra epitet som överensstämmer med vår syn på långsiktigt värdeskapande.

Fastighetsvärlden summerar nedan de ekonomiska vakansgrader som Castellum redovisar för de olika regionerna. Den första siffran anser kontor/butiker och den andra lager/industri:

  • Storgöteborg: 7,9%/8,4%
  • Öresundsregionen 16,4%/12,5%
  • Storstockholm 16%/8,9%
  • Mälardalen 9,1%/11,5%
  • Östra Götaland 5,9%/15,3%

Totalt redovisar Castellumkoncernen en ekonomisk vakansgrad på 11,6 procent för kontor/butiker och 9,8 procent. Totalt på helheten blir det 11 procent.

Fastighetsvärlden Idag 2015-10-15

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan