Stena Fastigheter på väg att ta över Mandamus

Annons

I en tvåstegsaffär vill Stena Fastigheter ta över Mandamus. I ett första steg som togs igår lägger LRF ett bud på samtliga aktier i Mandamus, för att sedan vid en fullföljd affär sälja vidare aktierna till Stena Fastigheter. Budet är på 84 kr inklusive den föreslagna utdelningen om 2 kr per aktie. LRF motiverar budet med att man vill komma ur den låsta ägarsituation som bolaget idag har hamnat i med stor oenighet i styrelsen om hur bolaget ska skötas.För Stena Fastigheters del gäller att bolaget vill öka sin fastighetsvolym och gärna med bostäder.– Vi har under lång tid letat efter möjligheter att öka vårt bostadsbestånd kraftigt. När vi blev erbjudna möjligheten att förvärva Mandamus fann vi det mycket intressant. Det är ett bolag som driver sin förvaltning på ett likartat sätt som vi själva, och deras fastighetsbestånd håller god kvalitet och har en för oss intressant geografisk fokusering. Även om det är vår ambition att ta över hela bolaget och avnotera det så är vi också beredda på en situation där vi tar över som huvudägare med fortsatt notering. Men en förutsättning är då att vi får egen majoritet, säger Stena Fastigheters VD John HelgessonFör att finansiera affären, som har ett totalt budvärde på ca 1,7 miljarder kronor, 1,3 miljarder + LRFs eget innehav, har Stena Fastigheter erhållit lånelöfte från bank. Erforderliga säkerheter finns inom det befintliga fastighetsbestånd som Stena Fastigheter äger. Det sammanslagna Stena Fastigheter – Mandamus kommer att ha fastigheter till ett marknadsvärde om ca 17 miljarder. Fastighetsbeståndet kommer att innehålla ca 2,5 miljoner kvm varav ca 1,7 miljoner kvm utgör bostäder fördelade på ca 24000 lägenheter. Därtill kommer av Mandamus förvaltade och delägda fastigheter med ca 4000 lägenheter. Soliditeten i den nya koncernen beräknas uppgå till ca 25 procent och proformaresultatet efter finansnetto bedöms hamna kring 380-400 mkr.–Vår inriktning på bostäder förstärks genom affären. Det ger oss en trygg cash-flow samtidigt som bolagets resultat ökar, säger John Helgesson.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Köper för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Tillbaka till förstasidan