Newsec: Yielderna på väg att konvergera

Annons

I sin alldeles färska marknadsrapport ”Property Outlook” pekar Newsec ut fastigheter utanför bästa läge till vinnare på marknaden under kommande år.

Det är enligt Newsec en ökande riskvilja hos investerarna, bättre tillgång till finansiering och lägre vakansrisk som kommer att göra fastigheter utanför bästa läge till vinnare på marknaden under kommande år.

– Direktavkastningskraven för fastigheter i innerstads- och närförortslägen rör sig mot nivåerna i bästa läge”, säger Newsecs chefekonom Arvid Lindqvist.

Samtidigt påpekar man att en god hyresutveckling och stabila direktavkastningskrav gör att fastigheter i bästa lägen kommer fortsatta leverera attraktiv avkastning.

Likt tidigare år är det svenska institutioner och välkonsoliderade fastighetsbolag som investerar, men typen av objekt har förändats. Från att har varit i princip helt fokuserade på kontors- och bostadsfastigheter i bästa läge, har nu aktiviteten skiftat till fastighetssegment utanför bästa läge. Exempel är kontor i innerstads- och närförortslägen, samt bostäder i ytterstadslägen och tillväxtstäder. Dessutom har ett antal affärer skett i sekundära kontorslägen, samt några transaktioner med spridda handels- och logistikportföljer ute i landet. Samtidigt har aktiviteten i bästa läge i de tre storstäderna minskat markant.

– En stigande räntenivå kommer att få stor påverkan på alla typer av tillgångar, inklusive fastigheter. I denna process kommer fastigheter att förlora sin unika egenskap att producera real avkastning – och de förbättrade investeringsalternativ vi just nu ser inom aktie- och obligationsmarknaderna kommer att konkurrera allt mer med fastigheter i bästa läge, säger Newsecs chefekonom Arvid Lindqvist.

En styrka hos fastighetmarknaden är dock att den är trögrörlig. Trots ett stort investerarintresse under senare år är skillnaden mellan direktavkastningskraven för fastigheter i bästa läge och realräntan fortfarande relativt hälsosam. Dessa marginaler, i kombination med en stark hyresutveckling, håller direktavkastningskraven stabila och gör att fastigheter i bästa läge fortsätter att producera attraktiv avkastning. Allt enligt Newsec Property Outlook.

Fastighetsvärlden Idag 2013-09-17

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan