Nu är det klippt – byggstart för Mall of Scandinavia

Annons

Invigs hösten 2015. Inför närmare 150 besökare klipptes under lunchtid på tisdagen bandet som markerade byggstarten för köpcentrumet Mall of Scandinavia i Solna. På plats fanns bland annat landshövdingen Chris Heister som prisade genomförandekraften från de inblandade. På plats fanns även den tidigare Uefa-presidenten, Lennart Johansson.

– Det blir ett fantastiskt område av stadsdelskaraktär. Att den nya nationalarenan intill är en eventarena är bra så den kan användas till mer än fotboll. Stockholm har sedan länge kommit efter de andra arenorna runt om i Europa efter att nya krav började ställas av Uefa 1993-94. Men det hade räckt med en ny arena i Stockholmsområdet – denna, säger Lennart Johansson till Fastighetsvärlden.

Han konstaterar att Erik Paulsson har haft en väldigt stor betydelse för framväxten av Arenastaden som förutom Mall of Scandinavia och Friends Arena även kommer att innehålla stora mängder kontorslokaler och bostäder.

– Utan honom hade det inte blivit något.

Andra hjärnor bakom området i Solna är kommunalrådet Anders Gustâv som drog upp de inledande planerna men som avled på väg hem från fastighetsmässan Mipim i Cannes våren 2007. När det gäller Mall of Scandinavia har Lars Johansson, styrelseordförande i Unibail-Rodamco, slitit med genomförandet sedan sommaren 2007 när idén väcktes på ett ”gigantiskt” köpcentrum i Solna, i området som idag kallas Arenastaden.

Mall of Scandinavia ska innehålla 101.000 kvm uthyrbar yta, varav 9.000 kvm kommer att vara biografer och 7.000–8.000 kvm restauranger.

– Mall of Scandinavia kommer att erbjuda allt ifrån internationella flaggskeppsbutiker till lokala och unika butikskoncept. En särskild stor vikt har även lagts på att utveckla ett lika attraktivt restaurangutbud och Nordens mest moderna biograf, säger Per Ronnevik, Director of Development Nordic, Unibail-Rodamco.

101.000 kvm shopping motsvarar Gallerian, NK, Sturegallerian, Åhléns City och PUB tillsammans, konstaterar Unibail-Rodamco.

Fastighetsvärlden Idag 2012-10-23
Bygget av Mall of Scandinavia har redan varit igång ett tag men idag invigdes det officiellt då Stockholms läns landshövding, Chris Heister, klippte det ceremoniella bandet. Till vänster om Heister står Olivier Coutin, vd för Unibail-Rodamco Norden och till höger står Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Uefas tidigare president, Lennart Johansson, var på plats liksom Fabeges styrelseordförande, Erik Paulsson…

… liksom Christian Hermelin, VD för Fabege. Bolaget kommer att äga cirka 45.000 kvm kontorslokaler ovanpå Mall of Scandinavia.

Byggarbetsplatsen som så småningom ska bli Mall of Scandinavia. De orangea ballongerna markerar köpcentrets yttre kanter.

Fler Nyheter från förstasidan

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Tillbaka till förstasidan