Även Kungsleden ”förlorare” på Cypernmålet

Annons

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har avkunnat dom i det s.k. Cypernmålet, soim FV berättade om igår och som kan drabba Fabege och nu även Kungsleden . HFD fann att skatteflyktslagen skulle anses tillämplig på försäljning av fastigheter som skett genom handelsbolag ägt av ett cypriotiskt bolag. Kungsleden har inte varit part i detta mål, men har under åren 2004-2006 gjort transaktioner på liknande sätt som det fall domstolen haft att bedöma. 

I Kungsledens fall har försäljningar skett via holländska bolag, varför dessa processer har benämnts ”BV-processer” i tidigare kommunikation. Kungsleden har 11 vilande mål i Kammarrätten i Stockholm som avser denna typ av processer.

Kungsledens uppfattning är fortfarande att bolaget till fullo har följt de lagar och den praxis som funnits vid varje deklarationstillfälle och avser att driva bolagets processer vidare. Efter HFD:s dom bedömer dock bolaget att risken för att de vilande målen kan komma att avgöras till Kungsledens nackdel som större än tidigare.

Vid eventuella negativa domar från kammarrätten, medför det en uppskattad likviditetseffekt om 140 Mkr. När i tiden denna likviditetseffekt uppkommer är beroende av när kammarrätten avgör Kungsledens vilande mål. Vid negativa domar ökar 2012 års beräknade skattekostnad med 330 Mkr och mot bakgrund av den aktuella domen i HFD görs en reservering av detta belopp i andra kvartalet. I beloppen ingår såväl ränta som eventuella skattetillägg.

Den sammantagna effekten av ovan beskrivna förhållanden innebär att styrelsens prognos för Kungsledens utdelningsgrundade resultat för helåret 2012 sänks till 400 Mkr från tidigare kommunicerat 550 Mkr.

Som tidigare kommunicerats är Kungsleden, utöver ovan nämnda fall, part i ytterligare skattemål. Om samtliga dessa processer skulle utfalla negativt är bolagets bedömning att koncernens egna kapital minskar med cirka 1 070 Mkr mot tidigare kommunicerat 1 400 Mkr samt att likviditetseffekten uppgår till 720 Mkr jämfört med tidigare kommunicerat 860 Mkr.

Fler Nyheter från förstasidan

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

Storsäljarens återstående bestånd – flera klenoder

FV går även igenom resten av det SEB Trygg Livs stora miljardbestånd. Läs om klenoderna som Hufvudstaden och Humlegården vill köpa.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

"Omvandlingen i norr är ingen fluga"

Helene Hellmark Knutsson (S), landshövding i Västerbotten med flera diskuterade återindustraliseringen av Norrland.

Folksam slår till med köp nära Stureplan

Ny affär i city. Köparen öppen för fler förvärv.

Bilder: Så blir Genestas nya Zinko på Södermalm

De första illustrationerna av Södermalms nya kontorskvarter.

SLP köper från Nyfosa

Två börsbolag gör affär med varandra.

Tillbaka till förstasidan