Citycon köper resterande del av Kista Galleria

Citycon är i slutskedet att ta över resterande andel (50%) i Kista Galleria i Stockholm. Kanadensiska bolaget CPP Investments säljer sin andel och därmed äger Citycon Kista Galleria till 100%. Beskedet är något överraskande. Enligt flera uppgifter till FV har Citycon smått desperat försökt sälja Kista galleria under ungefär två år. Bolaget har som mål att sälja för totalt 10 miljarder kronor – så en följdaffär kanske väntar.

Annons

Citycon i Sverige

  • Kista Galleria
  • Liljeholmstorget
  • Jakobsbergs Centrum
  • Åkersberga Centrum
  • Stenungstorg Centrum
  • Mölndals Galleria
Visa faktaruta

Finska Citycon och Canada Pension Plan Investment Board förvärvade Kista Galleria i slutet av 2012 för hela 4,6 miljarder kronor. Säljare var DNB Livsforsikring. Priset då var den högsta köpeskillingen i Sverige för en enskild fastighet, enligt Fastighetsvärldens uppgifter.

Nu blir alltså Citycon helägare, men parterna vill inte uppge priset för FV. Köpcentrum har varit rejält svårsålda i hela Europa de senaste åren, speciellt de större. Det totala fastighetsvärdet i affären nu, enligt FV:s bedömning, skulle kunna vara mycket långt under vad det var 2012, trots de investeringar som ägt rum.

– Vi har samägt Kista Galleria med CPP Investments sedan 2013 då vi köpte 50% av Kista Galleria. Kista Galleria är en av våra största centrum i Norden och vi har stora planer för centrumet. Därmed är det också strategiskt viktigt för oss att äga Kista Galleria till 100%, säger Erik Lennhammar, Chief Development Officer på Citycon.

För 20 år sedan var Kista Galleria klenoden bland Stockholmsområdets köpcentrum – på samma sätt som Westfield Mall of Scandinavia (några kilometer söderut) är idag. Under de senaste fem-tio tio åren har Citycon istället kallat Kista Galleria ett lokalt centrum – om än ett väldigt stort sådant. Köpkraften i närområdet är låg och när dessutom flera stora arbetsplatser i Kista har hög frekvens av distansjobb (exempelvis Ericsson) så har det slagit ytterligare mot köpkraften.

Citycon uppger värdet på sin svenska portfölj till 617 miljoner euro, motsvarande nästan 7 miljarder kronor.

Enligt uppgifter till Fastighetsvärlden har Citycon nyligen uttalat en målsättning att sälja fastigheter för 950 miljoner euro, motsvarande drygt 10 miljarder kronor, ur beståndet som finns i de nordiska länderna de kommande åren. I första hand är det mindre enheter som ska avyttras.

Kista Galleria ligger i Järvaområdet i Stockholm och är ett av Sveriges största och mest välbesökta centrum med ett brett utbud av butiker, restauranger, service och upplevelser. Här finns drygt 130 butiker och restauranger, Filmstaden Kista, O´Learys Bowling & Gokart, studentlägenheter och ett serviceutbud med gym, bibliotek, BVC, vårdcentral, tandläkare, parkering och mycket mer på en uthyrbar yta om nästan 100.000 kvm. Butiksytan uppgår till 29.100 kvm. Den totala vakansgraden uppges av Citycon till 12 procent, enligt bolagets bokslut.

Citycons fastighetsportfölj på totalt 4.0 miljarder euro består idag av 33 centrum i de största städerna i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Estland. Citycons centrum betjänar miljontals besökare med handel, dagligvaror, hälsovård, kommunala tjänster, kontor och boende.

De tolv största tillgångarna utgör 80 procent av Citycons fastighetsvärde.

Citycon är noterat på Nasdaq Helsingfors.

Största ägare i Citycon är Gazit Europe som äger 50,9 procent av kapitalet och rösterna. Gazit har israeliske Chaim Katzman som storägare. Gazit Globe är noterat vid börsen i Tel Aviv. Bolaget har tidigare varit noterat i även New York och Toronto. Gazit blev ägare i Citycon 2004, först med en andel om 33 procent.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Kedja med 14 restauranger i konkurs

Rekonstruktionen lyckades inte för kedjan som bland annat har restaurang i MoS.

Starkt första kvartal för Veidekke

Men fortsatt trög marknad i Sverige. FV-intervju med vd och CFO.

Huggsexa: Säljer för 400 mkr

Avyttrar i hetaste läget. Dock 20 procent ner på priset på tre år.

Fastpartner hyr ut hotell

Skriver avtal med First Hotels.

Taube dumpar aktier i OP

Kursen nere i rekordlåga 8 öre. Ny största ägare.

XXL flyttar tre varuhus – för hög hyra

Kan bli tal om fler flyttar i framtiden.

Förvärvar byggrätter för 247 bostäder

Ska bygga hyresbostäder i norra Stockholm.

Castellum hyr ut 6.900 kvm kontor – bantning

Nytt kontrakt med prestigehyresgäst.

Vill bygga ut hotell i Stockholm

FV berättar om bolagets projektplaner.

Stark aktör förvärvar söder om Stockholm

Fortsätter att söka efter nya förvärvsmöjligheter.

Nyinköpt fastighet delvis förstörd av brand

Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand. Se bilder av förödelsen.

Ingka vill bygga ut nytt köpcentrum – för 800 mkr

Ett år efter nya varuhuset ska Ingka Centres nu inleda nästa etapp i Kållered.

Taube köper storpost i OP – aktien föll efter uppgång

Går från 0 till 16,9 procent i bolaget. Per Taube kommenterar för FV. Aktiekursen stack först uppåt för att sedan nå en ny bottennivå.

Tillbaka till förstasidan