Medicon Village bygger nytt labbhus för 500 mkr

Medicon Village investerar i en ny byggnad för laboratorieverksamhet och stärker sin roll som den naturliga noden för forskning och företagande inom life science i Sydsverige. Genom denna satsning på 12.500 kvm fördelat i fyra plan stärks förutsättningarna för fortsatt expansion under kommande år.

Annons

Byggnaden som beräknas stå klar under andra halvåret 2024 är den första laboratoriebyggnaden som uppförts på Medicon Village sedan Astra Zeneca lämnade Lund 2012 och den största satsningen på laboratoriekapacitet i Skåne på många år. Den nya laboratoriebyggnaden är ett viktigt bidrag för att positionera Skåne som en av Skandinaviens ledande life science-regioner.

Tre viktiga anledningar till att Medicon Village beslutat att uppföra en ny laboratoriebyggnad är att stärka infrastrukturen inom sydsvensk life science, skapa laboratorieytor för bioteknikföretag med växtvärk samt öka laboratoriekapaciteten för forskningsbyns fler än 2800 medarbetare i fler än 180 bolag och organisationer inklusive SmiLe Incubator.

– Vi har arbetat med att utveckla projektet kring laboratorielokaler under ett antal år och beslutet innebär en milstolpe för Medicon Village. Byggnaden kommer ge förutsättningar för befintliga bolag att expandera och öppnar även upp för att nya bolag ska kunna etablera sig hos oss och växa. Det känns mycket bra att vi kan fortsätta satsningen och säkerställa Mats Paulssons mål att överskott från fastighetsbolaget ska gå till viktig forskning i regionen, säger Erik Jagesten, vd för Medicon Village Fastighets AB.

SARomics Biostructures AB är ett av de forskningsbolag som tecknat avtal om lokaler i den nya byggnaden. Bolaget specialiserar sig på strukturbestämning av proteiner och rationell läkemedels-utveckling och har funnits på Medicon Village sedan forskningsbyn etablerades 2012.

– Att vi kan erhålla en tre gånger så stor yta i den nya byggnaden är en nödvändighet för vårt bolags överlevnad och expansion i Lund. Att vi dessutom får vara med och designa ytorna så att de anpassas för vår verksamhet är en otrolig förmån, säger Björn Walse, vd på SARomics Biostructures AB.

Forskningsbyn Medicon Village grundades 2012. Där arbetar drygt 2.800 personer i fler än 180 företag och organisationer. Fastighetsverksamheten hanteras av Medicon Village Fastighets AB och innovationsverksamheten av Medicon Village Innovation AB. Båda bolagen är helägda av ”Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande”.

Fler Nyheter från förstasidan

Kedja med 14 restauranger i konkurs

Rekonstruktionen lyckades inte för kedjan som bland annat har restaurang i MoS.

Starkt första kvartal för Veidekke

Men fortsatt trög marknad i Sverige. FV-intervju med vd och CFO.

Huggsexa: Säljer för 400 mkr

Avyttrar i hetaste läget. Dock 20 procent ner på priset på tre år.

Fastpartner hyr ut hotell

Skriver avtal med First Hotels.

Taube dumpar aktier i OP

Kursen nere i rekordlåga 8 öre. Ny största ägare.

XXL flyttar tre varuhus – för hög hyra

Kan bli tal om fler flyttar i framtiden.

Förvärvar byggrätter för 247 bostäder

Ska bygga hyresbostäder i norra Stockholm.

Castellum hyr ut 6.900 kvm kontor – bantning

Nytt kontrakt med prestigehyresgäst.

Vill bygga ut hotell i Stockholm

FV berättar om bolagets projektplaner.

Stark aktör förvärvar söder om Stockholm

Fortsätter att söka efter nya förvärvsmöjligheter.

Nyinköpt fastighet delvis förstörd av brand

Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand. Se bilder av förödelsen.

Ingka vill bygga ut nytt köpcentrum – för 800 mkr

Ett år efter nya varuhuset ska Ingka Centres nu inleda nästa etapp i Kållered.

Taube köper storpost i OP – aktien föll efter uppgång

Går från 0 till 16,9 procent i bolaget. Per Taube kommenterar för FV. Aktiekursen stack först uppåt för att sedan nå en ny bottennivå.

Tillbaka till förstasidan