Foto: Rimi publicity photos

East Capital köper av Ica i miljardaffär

East Capital Real Estate har förvärvat den 94.000 kvm stora och moderna logistik- och kontorsanläggningen Rimi Baltic Distribution Center i Lettland. Säljare är Rimi Baltic, en del av Ica Gruppen. Köpeskillingen är i miljardklassen.

Annons

Rimi Baltic Distribution Center utgör själva kärnan i Rimi Baltics verksamhet och fungerar både som regionalt huvudkontor och distributionscenter. Byggnaden ligger på en tomt motsvarande cirka 17 hektar, med goda access- och kommunikationsmöjligheter via kollektivtrafik, bil eller lastbil.Rimi Baltic kommer fortsättningsvis att vara den enda hyresgästen och har skrivit ett nytt 15-årigt hyresavtal med East Capital Real Estate.

– Vi är oerhört glada över förvärvet av denna välplacerade och moderna anläggning samt möjligheten att inleda partnerskap med Rimi Baltic och Ica Gruppen som hyresgäst. Fastigheten har ett mycket bra läge, inte bara ur logistiksynpunkt, utan även generellt ur ett arbetsplatsperspektiv. De senaste åren har närområdet genomgått betydande förändringar med förtätning av moderna bostäder, etablering av flera logistikanläggningar och handelsområden och fler projekt är under utveckling. Etableringen av ett nytt IKEA-varuhus och köpcentret Saga har så klart betytt mycket för områdets attraktivitet, säger Albin Rosengren, Partner och Head of Real Estate, East Capital Group.

Under 2020 genomgick fastigheten en omfattande renovering och utbyggnad, vilket ledde till en förbättrad energiklassificering. Under 2024 planeras ett solparksprojekt på taket motsvarande 2 megawatt, vilket ytterligare kommer att förbättra fastighetens energieffektivisering och hållbarhetsprofil.

“Vi är glada över transaktionen och ser fram emot ett gott och långsiktigt samarbete med East Capital Group. Viktigt är att transaktionen också frigör kapital för att minska nettoskulden för ICA Gruppen, ägaren till Rimi Baltic. Rimi Baltic ser fram emot att fortsätta sin logistikverksamhet i Deglavas distributionscenter och moderna kontor. Vi är glada över att vi genom det 15-åriga hyresavtalet upprätthåller vår effektiva logistikverksamhet och långsiktigt kan fortsätta stödja våra Rimi-butiker från en modern och hållbar arbetsplats,” säger Rimi Baltic CEO, Giedrius Bandzevičius.

Transaktionen finansieras av Swedbank. Rådgivare under processen har varit advokatbyrån Vilgerts, Ernst & Young samt Industry Service Partner på köparens sida och advokatbyrån Sorainen på säljarens sida.

East Capital Real Estate har varit verksamma i Baltikum och Centraleuropa sedan 2005 och är en ledande fastighetsägare och utvecklare i regionen. Förvärvet av Rimi Baltic Distribution Center är East Capital Real Estates största transaktion hittills och den 9:e investeringen för fonden East Capital Real Estate IV.

– Vår breda och växande portfölj av moderna fastigheter, med utmärkta lägen och fokus på hållbarhet, ger oss och våra hyresgäster en tydlig konkurrensfördel och en bättre avkastning till våra investerare, säger Albin Rosengren, Partner och Head of Real Estate, East Capital Group.

Fler Nyheter från förstasidan

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

"Omvandlingen i norr är ingen fluga"

Helene Hellmark Knutsson (S), landshövding i Västerbotten med flera diskuterade återindustraliseringen av Norrland.

Folksam slår till med köp nära Stureplan

Ny affär i city. Köparen öppen för fler förvärv.

Bilder: Så blir Genestas nya Zinko på Södermalm

De första illustrationerna av Södermalms nya kontorskvarter.

SLP köper från Nyfosa

Två börsbolag gör affär med varandra.

Tillbaka till förstasidan