Anna Nordin och Vasakronans fastigheter Sperlingens backe 45 och 47. Bilder: Vasakronan

94 procent uthyrt i nya Sture hos Vasakronan

Vasakronan äger två av fastigheterna i det stora Sturekvarteret, mitt i Stockholm, som till stora delar håller på att byggas om. Bolagets båda fastigheter, Sperlingens backe 45 och 47, var tidigt ut i det stora stadsutvecklingsprojekt där även några av ADIA:s fastigheter har projektstartats. FV kan berätta att Vasakronan nått en total uthyrningsgrad om hela 94 procent.

Annons

– Det här är två jättefina fastigheter i absolut bästa läge vilket är precis det som efterfrågas i marknaden. Grev Tureplan var till exempel i princip fullt uthyrt två år före möjlig inflyttning. Nu är vi många som ser fram emot att få bort byggställningarna så att livet i huset och gatuplan kan ta fart igen, säger Anna Nordin, chef Stockholm vid Vasakronan, till Fastighetsvärlden.

I fastigheten Sperlingens backe 47, som ligger i hörnet Birger Jarlsgatan och Grev Turegatan, har bolaget sedan drygt ett år hyrt ut drygt 7.900 kvm till ARC, Arise Consulting Group. (Hyresgäst i lokalerna innan totalrenoveringen var för övrigt Kommerskollegium).

När det gäller lokalerna i gatuplan har skjortvarumärket Eton hyrt 140 kvm i lokaler som delvis tidigare tillhörde TGI Friday’s. Stockholms krogbolag har hyrt knappt 460 kvm för en restaurang. Det är även klart att The Bull and Bear Inn, som fanns i fastigheten tidigare, hyr cirka 520 kvm. Det återstår nu 200 kvm att hyra ut i gatuplanet. Fastigheten omfattar totalt nära 9.400 kvm uthyrbar area varav 97 procent är uthyrt sedan några månader. Första inflytt sker under senvåren 2024.

När det gäller fastigheten Sperlingens Backe 45, som ligger invid Stureplan, som är färdigställd. Där har Vasakronan hyrt ut till Sturehof – som öppnade redan i april 2023. Sturehof hyr drygt 1.800 kvm fördelat på tre våningar, inklusive del av källaren. På övriga våningsplan finns kontor. Där har konsultfirman OPX Partners hyrt cirka 790 kvm och Nordic Growth Market knappt 580 kvm. Återstående kontorsyta att hyra ut är endast 577 kvm. Uthyrningsgraden i den fastigheten är 85 procent. De båda kontorsgästerna har flyttat in.

Fastigheten Sperlingens backe 45 har redan mötts av många hyllningsord från stockholmarna. Här finns numera restaurang Sturehof. Foto: Gustav Kaiser/Vasakronan
Fasaderna är helt återställda i originalskick från 1897. Man har hittat originalritningar från arkitekterna Kasper Sahlin och Gustaf Lindgren och även tidiga foton som man använt i arbetet. Entreprenörerna/hantverkarna som arbetat med fasaden så att den nu är i originalskick 1897 är: Stoneform, Upplands sten, Puts & Plattsättning och Björn Persson plåtslageri. Foto: Gustav Kaiser/Vasakronan
Det var under 1950-talet som tidigare fastighetsägare bestämde sig för att ta bort ”alla krusiduller” på fasaderna och där placerades istället reklamskyltar med neonljus. Nu är allt återskapat till originalet, inklusive smidesbalkonger. Foto: Gustav Kaiser/Vasakronan
Fastigheten Sperlingens backe 45 är omgärdad av fastigheter som ägs av ADIA. Längst till höger syns Vasakronans fastighet Sperlingens backe 47 där det ännu pågår byggarbete. Foto: Gustav Kaiser/Vasakronan
Bild från insidan av entrén på Sperlingens backe 45. Originalutformning 1897 har handmålats igen 2023. Foto: Vasakronan
Så här ska fastigheten Sperlings backe 47 se ut när den är klar. Den har numera populärnamnet Grevtureplan. De släta fasaderna är fortfarande klädda med vit Ekebergsmarmor. Fasaden i gatuplanet kommer Vasakronan att återställa till hur det såg ut på 30-talet. Illustration: Vasakronan
Så här såg fastigheten Sperlingens backe 47 ut tidigare. Foto: Vasakronan

Missa inte! Fastighetsdagen Stockholm 2024

Den 23 maj är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Stockholm. Seminariet äger rum på Spegelsalen, Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

"Omvandlingen i norr är ingen fluga"

Helene Hellmark Knutsson (S), landshövding i Västerbotten med flera diskuterade återindustraliseringen av Norrland.

Folksam slår till med köp nära Stureplan

Ny affär i city. Köparen öppen för fler förvärv.

Bilder: Så blir Genestas nya Zinko på Södermalm

De första illustrationerna av Södermalms nya kontorskvarter.

Tillbaka till förstasidan