Patrik Hall, Senior Adviser Heimstaden, Elisabet Elmsäter Vegsö, näringpolitisk expert på Svensk Handel och Olof Andersson, vd Trianon.

Trianons vd vill införa ny hyresförhandlingsnorm

Trianons vd Olof Andersson ser inga problem med att fortsätta med direktaviseringar till hyresgästerna i stället för att förhandla med Hyresgästföreningen om hyreshöjningar.
– Det kan bli en ny norm, säger han.

Annons

Turerna har varit många kring de bostadsbolag i Malmö – Heimstaden, Trianon, Willhem och Victoriahem – som i våras yrkade på en andra hyreshöjning under 2023.

Utöver de fem procent de fick i hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen, HGF, ville de den 1 juli höja hyrorna med 2 procent. Förhandlingarna med HGF strandade och bolagen valde att göra en så kallad direktavisering på 1,75 procent till cirka 12.600 hyresgäster.

Olof Andersson, vd för Trianon, har kallat HGF för lögnare och hävdar att föreningen far med osanning.

– De har fört en ohederlig kampanj, säger han på FV:s seminarium Fastighetsdagen Öresund den 18 oktober.

Han fortsätter:

– Vi har fört en förhandling med HGF och de har valt att bedriva det här i media. De har gått ut och sagt att de har stämt oss, men det finns inga stämningar, de har sagt att det inte finns någon grund i en andra höjning, de har sagt att vi har hotat våra hyresgäster, men det har vi inte gjort.

Han hänvisar till att HGF sa att hyresgästerna kände sig hotade på grund av den information som bostadsbolagen skickade ut till hyresgäster efter direktaviseringen. I informationen stod att hyresgästerna kan ställas inför domstol, hyresnämnden, om de inte betalar den högre hyran på avin, och att det i hyresnämnden kunde beslutas om en högre höjning än de 1,75 procenten.

81 procent av Trianons hyresgäster betalade den nya hyran. För de fyra bolagen hamnade siffran på mellan 70–90 procent, enligt Patrik Hall, senior advisor hos Heimstaden, som också stod på scen under Fastighetsdagen Öresund.

Han tycker att det var värt priset, trots att bolagen utmålades som the bad guy i media.

– Jag tycker att man ska kunna ha en diskussion. Det blir ofta David mot Goliat. Jag tycker att det är viktigt att man för en seriös och ärlig dialog. Bara att det skedde stora demonstrationer med budskapet ”Vägra dubbelhöjning” innan vi ens satt oss vid förhandlingsbordet – det är helt oacceptabelt.

Olof Andersson är inte främmande för att fortsätta med direktaviseringar.

– Vi kommer att göra det igen om det är så att Hyresgästföreningen fortsätter driva den här linjen. Egentligen har vi fått hyressänkningar de senaste åren i reala tal. Och det kan vi inte fortsätta med, men nu försöker HGF göra det igen. Och då innebär det att frånträda och förhandla direkt med hyresgästerna kan bli norm. Jag tvekar inte att göra det igen.

Han är dock ingen förespråkare av marknadshyror men anser att systemet måste moderniseras.

– Det här är ett system som infördes under andra världskriget, en krigsreglering som våra politiker glömde avskaffa. Jag vill ha en förhandling som bygger på matematik och förutsägbarhet. Och inte politik och hästhandel som vi har idag, säger Olof Andersson.

Enligt bolagens tanke skulle hyresgästföreningen med deras modell få en höjning med 1,75 procent den 1 juli 2023, en höjning med 3 procent den 1 januari 2024 och ytterligare en höjning på 3 procent den 1 juli 2024 – totalt 7,75 procent.

Patrik Hall säger att hyreshöjningarna skulle hamna på 12 till 17 procent om man i trepartsöverenskommelsen ser på de nyckeltal man har enats om som ska ligga till grund för förhandlingen 2024.

– Vi ser ju redan nu att det har påkallats 10–12 procent i 2024 års hyresförhandling. Och Hyresgästföreningen förkastade vårt förslag om 7,75 procent, säger Olof Andersson.

Enligt honom har hyrorna hamnat efter med 13 procent de senaste 12 åren jämfört med löneökningarna.

– Vi måste följa den allmänna kostnadsutvecklingen annars kommer vi att utarma hyresrätten. Vi kommer inte att kunna sköta underhåll och service till våra hyresgäster i det långsiktiga perspektivet om vi inte får de här hyreshöjningarna.

Fler Nyheter från förstasidan

Vill bygga ut hotell i Stockholm

FV berättar om bolagets projektplaner.

Stark aktör förvärvar söder om Stockholm

Fortsätter att söka efter nya förvärvsmöjligheter.

Nyinköpt fastighet delvis förstörd av brand

Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand. Se bilder av förödelsen.

Ingka vill bygga ut nytt köpcentrum – för 800 mkr

Ett år efter nya varuhuset ska Ingka Centres nu inleda nästa etapp i Kållered.

Taube köper storpost i OP – aktien föll efter uppgång

Går från 0 till 16,9 procent i bolaget. Per Taube kommenterar för FV. Aktiekursen stack först uppåt för att sedan nå en ny bottennivå.

De satsar 400 mkr på lyxhotell utanför Göteborg

ESS Group satsar stort på hotellexpansion.

Grön finansiering på frammarsch

”Någonstans måste man se regelverken som affärsdrivande oavsett vad man tycker om dem.”

Oscar Properties ansöker om företagsrekonstruktion

Har lämnat in ansökan om företagsrekonstruktion till Stockholms tingsrätt.

75 procent av bolagets värde nu utomlands

Överlägset störst andel av de svenska större fastighetsbolagen.

Vill banta beståndet med 400 bostäder

Oppositionen kritisk till försäljning av kommunala hyreslägenheter.

”Kommer vara avgörande för er överlevnad”

Kunderna trycker ännu inte på så hårt – men de kommer att göra det. Ställ om nu, säger Jurn Hoeksema.

20-miljardersbolag öppnar för notering

FV berättar att Stockholmsbörsen kan få påfyllning.

Vasakronan stoppar plan på stor rivning

”Det var ett modigt beslut som vi är stolta över och som har visat sig vara mer rätt för varje dag som går”.

Tillbaka till förstasidan