Prisrekord: 95000 kr/kvm

Annons

Strand Hotell vid Nybrokajen sålt för 600 miljoner. Svenska Frimurarorden utökar sitt fastighetsbestånd vid Nybrokajen i centrala Stockholm genom att förvärva fastigheten Måns Bock 6, mer känd som Strand Hotell. Säljare är Home Properties. Fastighetsvärdet i transaktionen uppgår till cirka 600 miljoner kronor och det ger ett kvadratmeterpris på hela 95.000 kronor, vilket är en rekordnivå. Tenzing och advokatfirman Nordia var rådgivare till säljaren. Stiftelsernas rådgivare har varit Crown Nordic Management och advokatfirman Glimstedt.

Fastigheten uppfördes 1912 och är på 6.341 kvadratmeter fördelat på 152 rum varav 19 finns i en grannfastighet. Hotellet som är ett av Stockholms mest prestigefyllda hyrs av The Rezidor Hotel Group under varumärket Radisson Blue.
– Den här affären gör genom sin renodling av fastighetsbeståndet och starka kassaflöde att Home Properties ytterligare förstärker sin finansiella ställning och resurser till nya förvärv, säger Petter A Stordalen, ägare och styrelseordförande i Home Properties.

Frimurarorden och dess stiftelser äger redan de andra tre fastigheterna i kvarteret Måns Bock och genom förvärvet äger de nu hela kvarteret. Den äldsta byggnaden är Ordenshuset som uppfördes på 1750-talet.

– Strand Hotell är ett landmärke i Stockholm, ett klassiskt hotell med unikt läge vid Nybroviken. Det är mycket glädjande att kunna tillföra denna fastighet till vårt innehav. Närheten till de två andra fastigheterna skapar också långsiktigt driftsmässiga kostnadsfördelar och utvecklingsmöjligheter, säger fastighetsbolagens verkställande direktör och stiftelsernas sekreterare Jan-Magnus Hagman.

Försäljningsprocessen var snabb då Tenzing fick uppdraget i mitten av maj. Rådgivningsbolaget var under våren rådgivare vid försäljningen av fastigheten Bodarne 14 på Strandvägen 1–3, granne med Dramaten, som ligger på andra sidan Nybroviken. Tenzing berättar nu att kvadratmeterpriset i den affären uppgick till 92.000 kronor. Den nu genomförda affären toppade alltså den höga nivån.

– Det fanns intressenter som var villiga att betala en hög nivå men Frimurarordens Stiftelser var beslutsamma och snabba. Intresset visar att det finns en stor efterfrågan även på äldre, vackra och välbelägna fastigheter, säger Göran Hagbarth på Tenzing.

Fastighetsvärlden Idag 2011-07-04

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan