Strandvägen 1 såld

Familjeföretaget Industricentralen AB dubblar sitt fastighetsinnehav genom att förvärva cityfastigheten Bodarne 14 med adress Strandvägen 1-3. Prislappen ligger strax under 600 miljoner kronor, i nivå med vad Fastighetsvärlden tidigare bedömt.

Paradfastigheten Strandvägen 1, vid Nybroviken i Stockholm City, har funnit en ny ägare. Helt oväntat är det familjeföretaget Industricentralen som köper fastigheten av Landshypotek. Priset hamnade i det spann som tidigare diskuterats, nära 90.000 kronor per kvadratmeter vilket ger en prislapp på strax under 600 miljoner kronor. Tenzing har varit rådgivare till säljaren Landshypotek.

Landshypoteks VD Kjell Hedman berättar för Fastighetsvärlden att 40 investerare visade intresse för cityfastigheten och att tio fick möjlighet att återkomma med slutbud.

– Tre fick sedan lämna ytterligare ett bud så att vi kunde försäkra oss om att buden var jämförbara. Vi är riktigt nöjda med försäljningen, säger Hedman och berättar att det även förkom uländskt intresse.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden var det ett svensk börsnoterat fastighetsbolag (okänt vilket, Hufvudstaden hade tidigare öppet signalerat intresse) och en svensk institution som var de övriga två investerarna som var med allra längst i budkampen.

Bolaget Industricentralen grundades i slutet av 1920-talet av familjen Hirsch är fortfarande i samma släkts ägo men med det har blivit betydligt fler delägare genom åren och välkända namn som författaren Pär Wästberg och företagsledaren Tomas Billing finns nu i ägarleden. Industricentralen har inte gjort några förvärv på senare år även om delägare genom andra konstellationer varit aktiva på fastighetsmarknaden. Företaget äger idag endast fastigheten Blästern 15 vid hörnet Gävlegatan – Hudiksvallsgatan vid Norra Stationsområdet i Stockholm. I början av 2000-talet sålde Industricentralen sin stora fastighet Isbrytaren 50 på på Kungsholmen till Humlegården.

Landshypotek har det senaste året sålt flera fastigheter i svenska regionstäder.

– Vi är mycket nöjda med affären. Försäljningen stämmer väl in i det förändringsarbete som vi är mitt uppe i. Det ger oss dessutom ett värdefullt tillskott till vår kapitalbas vilket möjliggör ytterligare expansion, säger Landshypoteks VD Kjell Hedman.

I samband med försäljningen kommer Landshypotek AB att redovisa en reavinst om cirka 250 miljoner kronor. Efter försäljningen på Strandvägen har Landshypotek endast två fastigheter kvar. En finns i Härnösand och den ska säljas och en lokal mäklare har säljuppdraget. Den andra finns i Linköping och innehåller back office-funktioner och den ska behållas.

Fastigheten på Strandvägen, granne med Kungliga Dramatiska Teatern, stod färdigt 1904, och innehöll ursprungligen 35 moderna och exklusiva lägenheter samt butiker och café. Under åren har lägenheterna successivt byggts om till kontorslokaler. 1983 köpte Sveriges Allmänna Hypoteksbank fastigheten, och efter organisationsförändring övergick den i Landshypoteks ägo 1996. I dag ryms Landshypoteks huvudkontor samt ett flertal företag i huset.

– Nu lämnar vi den delen av historien bakom oss och flyttar till nya lokaler där vi kan fortsätta vårt utvecklingsarbete. Vi ska koncentrera oss på vår kärnverksamhet: att förse landets jord- och skogsägare med bra finansieringslösningar, säger Kjell Hedman.

Landshypotek utnyttjar idag 1 600 kvadratmeter lokaler i fastigheten, men ska flytta.

– Vi behöver bara cirka 850 kvadratmeter i effektiva lokaler. Vi har inte bestämt var vi ska sitta framöver, vi utvärderar ännu 3–4 möjligheter inom CBD. Det blir nya lokaler vid Birger Jarlsgatan, Regeringsgatan eller i närheten av Norrmalmstorg, säger Kjell Hedman till Fastighetsvärlden och berättar att det nuvarande hyreskontraktet går ut halvårsskiftet 2012.

Den nya ägaren till fastigheten på Strandvägen har uttryckt möjligheten att förvandla gatuplanet till butikslokaler. I försäljningsmaterialet salufördes även bostadspotentialen i fastigheten.

Fastighetsvärlden Idag 2011-04-08

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Samhällsfastigheter 2020 – årets stora mötesplats om politik, marknad och investeringsläge för samhällsfastigheter

3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Tillbaka till förstasidan