Strandvägen 1 såld

Familjeföretaget Industricentralen AB dubblar sitt fastighetsinnehav genom att förvärva cityfastigheten Bodarne 14 med adress Strandvägen 1-3. Prislappen ligger strax under 600 miljoner kronor, i nivå med vad Fastighetsvärlden tidigare bedömt.
Annons

Paradfastigheten Strandvägen 1, vid Nybroviken i Stockholm City, har funnit en ny ägare. Helt oväntat är det familjeföretaget Industricentralen som köper fastigheten av Landshypotek. Priset hamnade i det spann som tidigare diskuterats, nära 90.000 kronor per kvadratmeter vilket ger en prislapp på strax under 600 miljoner kronor. Tenzing har varit rådgivare till säljaren Landshypotek.

Landshypoteks VD Kjell Hedman berättar för Fastighetsvärlden att 40 investerare visade intresse för cityfastigheten och att tio fick möjlighet att återkomma med slutbud.

– Tre fick sedan lämna ytterligare ett bud så att vi kunde försäkra oss om att buden var jämförbara. Vi är riktigt nöjda med försäljningen, säger Hedman och berättar att det även förkom uländskt intresse.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden var det ett svensk börsnoterat fastighetsbolag (okänt vilket, Hufvudstaden hade tidigare öppet signalerat intresse) och en svensk institution som var de övriga två investerarna som var med allra längst i budkampen.

Bolaget Industricentralen grundades i slutet av 1920-talet av familjen Hirsch är fortfarande i samma släkts ägo men med det har blivit betydligt fler delägare genom åren och välkända namn som författaren Pär Wästberg och företagsledaren Tomas Billing finns nu i ägarleden. Industricentralen har inte gjort några förvärv på senare år även om delägare genom andra konstellationer varit aktiva på fastighetsmarknaden. Företaget äger idag endast fastigheten Blästern 15 vid hörnet Gävlegatan – Hudiksvallsgatan vid Norra Stationsområdet i Stockholm. I början av 2000-talet sålde Industricentralen sin stora fastighet Isbrytaren 50 på på Kungsholmen till Humlegården.

Landshypotek har det senaste året sålt flera fastigheter i svenska regionstäder.

– Vi är mycket nöjda med affären. Försäljningen stämmer väl in i det förändringsarbete som vi är mitt uppe i. Det ger oss dessutom ett värdefullt tillskott till vår kapitalbas vilket möjliggör ytterligare expansion, säger Landshypoteks VD Kjell Hedman.

I samband med försäljningen kommer Landshypotek AB att redovisa en reavinst om cirka 250 miljoner kronor. Efter försäljningen på Strandvägen har Landshypotek endast två fastigheter kvar. En finns i Härnösand och den ska säljas och en lokal mäklare har säljuppdraget. Den andra finns i Linköping och innehåller back office-funktioner och den ska behållas.

Fastigheten på Strandvägen, granne med Kungliga Dramatiska Teatern, stod färdigt 1904, och innehöll ursprungligen 35 moderna och exklusiva lägenheter samt butiker och café. Under åren har lägenheterna successivt byggts om till kontorslokaler. 1983 köpte Sveriges Allmänna Hypoteksbank fastigheten, och efter organisationsförändring övergick den i Landshypoteks ägo 1996. I dag ryms Landshypoteks huvudkontor samt ett flertal företag i huset.

– Nu lämnar vi den delen av historien bakom oss och flyttar till nya lokaler där vi kan fortsätta vårt utvecklingsarbete. Vi ska koncentrera oss på vår kärnverksamhet: att förse landets jord- och skogsägare med bra finansieringslösningar, säger Kjell Hedman.

Landshypotek utnyttjar idag 1 600 kvadratmeter lokaler i fastigheten, men ska flytta.

– Vi behöver bara cirka 850 kvadratmeter i effektiva lokaler. Vi har inte bestämt var vi ska sitta framöver, vi utvärderar ännu 3–4 möjligheter inom CBD. Det blir nya lokaler vid Birger Jarlsgatan, Regeringsgatan eller i närheten av Norrmalmstorg, säger Kjell Hedman till Fastighetsvärlden och berättar att det nuvarande hyreskontraktet går ut halvårsskiftet 2012.

Den nya ägaren till fastigheten på Strandvägen har uttryckt möjligheten att förvandla gatuplanet till butikslokaler. I försäljningsmaterialet salufördes även bostadspotentialen i fastigheten.

Fastighetsvärlden Idag 2011-04-08

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan