Karin Witalis, Colliers.

Splittrad hyresutveckling – men tydlig flykt till kvalitet

Kontorshyrorna har fortsatt upp i Göteborg och Malmö under första kvartalet, men legat kvar på oförändrad nivå i Stockholm, enligt en ny rapport från Colliers. I Stockholm ser konsultbolaget ett ökat andrahandsutbud.

Annons

Colliers har släppt rapporten Market Comment för första kvartalet 2023. Där redogörs för de övergripande trenderna i den svenska ekonomin och hur dessa inverkar på fastighetsmarknaden, och rapporten beskriver även den aktuella marknadssituationen för fastighetssegmenten kontor, butik och logistik i Sverige.

– Vi kan konstatera att vi har ett tufft makroekonomiskt läge med en envis inflation, fortsatta räntehöjningar och en prognostiserad svag tillväxt framöver. Konjunkturinstitutets senaste mätningar visar dock på ett något bättre stämningsläge i ekonomin, vilket är hoppingivande, säger Karin Witalis, head of research vid Colliers i Sverige.

Arbetsmarknaden visar fortsatt motståndskraft vilket märks i kontorssegmentet där det är en tydlig flight to quality-trend, alltså en stark efterfrågan på högkvalitativa, moderna kontor i attraktiva lägen, konstaterar Colliers. Det är fortsatt tufft att rekrytera och många företag använder kontoret som ett verktyg i kampen om talangerna.

Flexibla arbetssätt har kommit för att stanna och många företag har dragit slutsatsen att de inte behöver lika stora lokaler längre. Dessutom finns det företag inom bland annat tech som har justerat ned sina tidigare expansionsplaner. De här två drivkrafterna – tuff konkurrens om talangerna och nya, flexibla arbetssätt – gör att många företag kan hyra mindre yta, men att de samtidigt kan behöva uppgradera sig beträffande läge och standard på kontoret.

Kontorshyrorna (prime rent) har fortsatt att stiga i Göteborg och Malmö under första kvartalet, men legat kvar på oförändrad nivå i Stockholm. I Stockholm ser Colliers ett ökat andrahandsutbud.

Hyresnivåer kontor Q1 2023: 
Stockholm:8 300 kr/kvm/år
Göteborg: 4 000 kr/kvm/år
Malmö: 3 400 kr/kvm/år

På logistikmarknaden finns det en fortsatt efterfrågan på moderna logistik från framför allt tredjepartlogistiker, skriver Colliers. De efterfrågar välplanerade, effektiva logistikbyggnader, gärna med någon form av miljöcertifiering, i väletablerade logistiklägen.

En skillnad idag jämför med något år sedan är att etableringsprocesserna tar lite längre tid. Även här ser vi att man inte hyr lika mycket för framtida expansion utan att man hyr det man behöver här och nu, säger Karin Witalis.

Hushållens ansträngda situation med stigande kostnader på i princip allt slår såklart mot detaljhandeln även om vissa, mindre konjunkturberoende undergrupper såsom livsmedelshandel och lågpris klarar sig bättre.

Missa inte! Fastighetsdagen Stockholm 2024

Den 23 maj är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Stockholm. Seminariet äger rum på Spegelsalen, Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

"Omvandlingen i norr är ingen fluga"

Helene Hellmark Knutsson (S), landshövding i Västerbotten med flera diskuterade återindustraliseringen av Norrland.

Folksam slår till med köp nära Stureplan

Ny affär i city. Köparen öppen för fler förvärv.

Bilder: Så blir Genestas nya Zinko på Södermalm

De första illustrationerna av Södermalms nya kontorskvarter.

Tillbaka till förstasidan