SKB:s fastighetsvärde på 28 miljarder

Vid summeringen av 2022 är den finansiella ställningen vdi SKB fortsatt stark med en omsättning på 841 (812) miljoner kronor och ett överskott på 132 (146 ) miljoner kronor. Det totala marknadsvärdet på SKBs fastigheter var vid årets slut 28 miljarder kronor.

Annons

– Även om läget i vår omvärld är allvarligt är jag trygg, och det kan även våra medlemmar och samarbetspartners vara. Föreningen drabbas som alla andra av högre kostnader men är finansiellt förberedd för nytt konjunkturläge mycket tack vare vår upplåtelseform. Vi har arbetat långsiktigt och hållbart i över 100 år och fortsätter att bygga och utveckla verksamheten, säger Ingrid Gyllfors, vd på SKB.

SKB innehar nu 147 fastigheter med 8 355 kooperativa hyresrätter. Under 2022 inleddes byggnationerna av två̊ nya kvarter och i Bromma invigdes kvarteret Skrönan med 114 lägenheter.

Med fastigheter som har flera innovativa tekniska hållbarhetslösningar så som avloppsvärmepumpar och tvättmaskiner med avjoniserat vatten tar SKB ytterligare steg framåt i sitt ambitiösa hållbarhetsarbete. Det gjorde bland annat att SKB i oktober för andra gången fick finansiering från Europeiska Investeringsbanken (EIB) för att bygga nya lågener­gihus.

– Lånet är ett kvitto på att vårt arbete givit resultat. Vi fortsätter att minska vår energianvändning samtidigt som vi är noga med materialvalen. Med vårt långa tidsperspektiv har vi alla möjligheter att ligga i framkant, säger Joakim Wernersson, ekonomi- och finanschef.

Det nya lånet från EIB på 800 miljoner kronor ska finansiera energieffektiva bostadsfastigheter i två nyproduktionsprojekt, kvarteret Ananasen på̊ Södermalm med 153 lägenheter och kvarteret Torshamn i Kista med 152 lägenheter. Energiförbrukningen i fastigheterna kommer att ligga under 55 kWh per kvadratmeter och år, vilket är cirka 25 procent under det svenska myndighetskravet.

För nionde gången fick SKB motta priset Kundkristallen, den här gången för ”Högsta produktindex” bland bostadsföretag i Sverige. Det baseras på̊ hyresmedlemmarnas åsikter om hur hyresvärden tar hand om fastighe­ten, är mån om de boende och om de kan rekommendera värden till andra.

– Vi är väldigt stolta över att få det här priset, eftersom det visar att våra boende medlemmar uppskattar det dagliga arbetet som medarbetarna gör. Under 2022 har vi fått ännu fler medlemmar och vi vet att vi behöver arbeta aktivt för att bibehålla och fortsätta att förbättra våra fina resultat, säger Ingrid Gyllfors, vd SKB.

Några av SKB:s viktigaste händelser 2022:

  • Omsättning: 841 (812) miljoner kronor
  • Överskott: 132 (146 ) miljoner kronor
  • Totalt marknadsvärde 28 miljarder kronor för SKBs 147 fastigheter
  • Stockholms stad gav SKB tre markanvisningar för totalt 205 kooperativa hyresrätter i södra Stockholm. Byggstarterna beräknas till slutet av 2020-­talet.
  • Ett ökat antal medlemmar: 92 792 (92 100) medlemmar
  • Ett nytt lån från EIB på̊ 800 miljoner kronor vilket ska finansiera energieffektiva bostadsfastigheter i två̊ nyproduktionsprojekt på̊ Södermalm och i Kista

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Metropole, The Node, Ellipsen, Sergel

Avicii-kapital in i satsning på coworking

Berättar för FV om satsningen och att bolaget i gengäld ska sätta fart på kultursatsning i hjärtat av Stockholm.

Fick sparken som vd – går till skandalomsusat bolag

Flera höga tjänstemän har lämnat bolaget på kort tid.

Inleder ny stor satsning – värvar två från konkurrent

Stort konsultbolag gör inbrytning inom nytt segment. FV berättar om framtidsplanerna.

LKF Lund 1000 bostäder

Vill bygga 1.000 bostäder i Lund

Stort stadsutvecklingsprojekt i norra Lund. Samarbete med flera aktörer.

Norra Sundskajen, Malmö

Bilder: Så kan Ön byggas ut med 250 bostäder

Riksbyggen vill tillsammans med Sundprojekt bygga 250 bostäder i elva nya bostadshus  på Ön.

Stänger hos Hufvudstaden bredvid NK

Två stora butikslokaler snart tomställda mitt i Stockholm.

Sagax räddar kvar större hyresgäst

Förlänger och totalrenoverar. Varit hyresgäst i snart 20 år.

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Klart: Dom i hovrätten mot fd Baldertoppar – ändrar

Alla elva överklagade tingsrättens dom. Nu har en lätt oenig Svea hovrätt meddelat sin dom. 1.453 dagar efter att toppduon anhölls.

Tillbaka till förstasidan