Jernhusen flyttar sitt huvudkontor.

Bilder: Jernhusen flyttar sitt HK – så blir nya kontoret

Det händer massor inom Jernhusen. Megaprojekt i centrala Stockholm och Göteborg samt en ny vd på plats.
Nu ska bolaget även flytta sitt huvudkontor och det sker med maximalt fokus på återbruk i alla detaljer. Det börjar redan i receptionen som delvis kommer bestå av en gammal biljettförsäljningslucka.

Annons

Faktaruta:

  • Adress: Stockholms Centralstation – övre hallen
  • Byggår: Invigdes 1961
  • Våningsplan: Plan 1 och 2
  • Total kontorsyta: 1.450 + ca 250 kvm
  • Exempel på material som återanvänts och renoverats: Fönster, gipsväggar, reglar, isolering, takplattor, armaturer (ombyggda till LED), eluttag och lampknappar, glaspartier, receptionsdisk i form av biljettlucka från station, våtgrupper och inredningsdetaljer.
  • Exempel på material som köpts in som återbruk: Golvmattor, väggfärg, kök, vitvaror, blandare, inredningsdetaljer…
  • Exempel på nytillverkade produkter som köpts in: Elkablar, rör, entréparti i glas.
  • Spännande exempel på annorlunda nyproducerat material: Täckskivor och lister gjorda av restprodukter från kaffe, bordsskivor av sjukhuslakan.
Visa faktaruta

Jernhusen flyttar den 17 juni sitt huvudkontor från Kungsbrohuset till C-huset i Centralstationen. Därmed lämnar man en förhyrning hos Folksam Fastigheter för att i stället ta plats i lokaler där man själv äger fastigheten.

Fastighetsvärlden guidas runt i de nya lokalerna av hållbarhetschef Pia Orthén och hållbarhetsstrateg Johan Gunnarsson samtidigt som några hantverkare arbetar med iordningställandet.

Jernhusen tar med  projektet tillfället i akt att se hur långt det går att sträcka sig när det kommer till återbruk i en hyresgästanpassning idag.

– I stället för att sätta ett mål om till exempel 70 procent återbruk så satte vi 100 procent som ett sätt att utmana oss själva och testa gränserna för vad som är möjligt. Vi visste att det inte skulle gå fullt ut men vi ville inte pruta bort något i förväg, säger Pia Orthén.

Ingången till det nya kontoret är från Centralstationens övre ingång, på Klarabergsviadukten, bredvid polisens lokaler. Det är inte Stockholms mest arkitektoniskt hyllade byggnad som Jernhusen flyttar till. Huskroppen, som innehåller tre våningsplan, ligger så dolt till bakom den pampiga Centralhallen att många nog inte ens sett att den funnits sedan tidigt 1960-tal.

Redan tidigt bestämde Jernhusen att man skulle spänna bågen kring hållbarhetsfrågan och satsa på återbruk – vilket förstås även är logiskt med tanke på att den aktuella huskroppen ska rivas när bolaget drar i gång det stora stadsutvecklingsprojektet som innebär att två stora områden ovanpå spårområdens ska överdäckas.

Pia Orthén och Johan Gunnarsson.

Jernhusens mål med både kontorsbygget och inredningen var att hitta en cirkulär process där bolaget utmanar gränserna för återbruk sett till såväl utformning av kontoret som dess inredning.

– Vi inledde projektet förra våren. Det har varit ett väldigt intressant projekt och en resa i sig. Det har varit jätteviktigt med samarbeten och alla inblandade har verkligen varit engagerade för att bra lösningar, säger Pia Orthén.

Skruvar och muttrar på rätt plats inför återbruk, liksom takskivorna.

Lokalerna som Jernhusen håller på att iordningsställa är på 1.450 kvm i ett våningsplan samt ytterligare cirka 250 kvm för omklädningsrum och friskvårdsutrymme i husets nedre regioner. Det är mindre än de 2.450 kvm man förfogar över idag i ett våningsplan Kungsbrohuset (där man ursprungligen hade två våningsplan i fastigheten som man tidigare byggt och sedan sålt). Skulle Jernhusen behöva mer yta för till exempel möten finns coworkingaktören Nr 18 i A-huset i närheten.

Det finns massor av exempel på hur Jernhusen jobbat med återbruk i sitt kommande huvudkontor. Exempelvis har befintliga armaturer behållits men har anpassats för energieffektiva ljuskällor. Köksstommarna och bänkskivorna har köpts in från ett annat kök i city och Jernhusen har låtit lackera om luckorna. Befintliga glaspartier har återanvänts och limmats ihop för att klara dagens ljudstandarder för kontor. Man har även valt att inte flytta våtgrupper för att hålla nere både effekterna på klimatet och budgeten. För att göra 60-talslokalerna mer trivsamma har man tagit bort delar av innertaket där man då ser ventilationsstommen som man behållit.

Jämfört med dagens kontor har man valt att minska storleken på skrivborden. Underreden har behållits och som nya bordsskivor har man använt ett material som är tillverkat av hårt pressade sjukhustextilier – nyproduktion baserat på återbruk av material som annars skulle brännas.

– Vi är extra stolta över att vi har flera detaljer som knyter an till järnvägshistorien. Vid receptionen kommer bland annat finnas en gammal biljettlucka, säger Johan Gunnarsson.

Biljettlucka som blir en del av receptionen.

– För oss har det varit ett helt nytt sätt att arbeta. Vi har lärt oss massor som vi kan applicera på kommande projekt, säger Johan Gunnarsson.

De konstaterar att det varit en framgångsfaktor att bygga upp en infrastruktur kring återbruk i lokalen. Det syns vid besöket i det nya huvudkontoret där material för återbruk ligger prydligt sorterade.

Ungefär en tredjedel av Jernhusens nya, aktivitetsbaserade lokaler kommer att vara för öppen och besökande verksamhet och resterande för mer sluten verksamhet. Jernhusens anställda kommer även att ha tillgång till ett gym som finns ett våningsplan ner.

Lokalerna som man flyttar in till har varit tomställda sedan tidigare. Det blir mestadels öppna landskap med flera mindre och några större samtals- och mötesrum. Nya vd:n Biljana Pehrsson, som tillträdde 1 maj, har en tänkt plats längs ena kortsidan, i riktning mot Centralhallen längs de långsmala lokalerna. Åt andra hållet, längst i söder, finns finfin utsikt över stadshuset och Riddarfjärden.

Jernhusens nya huvudkontor flyttar till C-huset i Centralstationen, i det våningsplan som finns i entréplanet från Klarabergsviadukten. Foto: Fastighetsvärlden

De anställda är stolta över att flytta tillbaka till sin egen fastighet, en plats där experimentlustan för hur långt man kan ta en cirkulär renovering och flytt ställts på sin spets.

– En annan orsak till vår flytt att vi kommer tillbaka till pulsen där cirka 200.000 personer passerar varje dag och givetvis närmare våra hyresgäster, säger Johan Gunnarsson.

Arkitekt för omdaningen av det nya huvudkontoret är AIX Arkitekter. AIX Arkitekter har även bistått Jernhusen med att planera, strukturera och organisera återbruksarbetet i tidiga skeden. Inredningsarkitekt är Studio Stockholm. De har bland annat bistått Jernhusen både i gestaltande av det nya kontoret samt att lokalisera och köpa in återbrukade produkter, identifiera hållbar nyproduktion i de fall behov funnits samt omdana befintlig inredning till att passa den nya lokalen. LSI Projects ansvarar för att tillverka alla specialsnickerier.

Ordning och reda!
Utsikt från delar av Jernhusen nya kontorslokaler.
Jernhusen flyttar till det nya kontoret lagom till midsommar.
Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Priserna på bostäder sjönk åter i december

Fem experter ger sin syn på utvecklingen för 2025.

Revelop värvar från Partners Group

Thomas Sipos: ”En viktig milstolpe i vår tillväxtresa.”

Vasakronan hyr ut 8.800 kvm

Tar över lokaler efter storbank som flyttar. FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Byrån växlar upp – värvar tolv specialister

Växer till totalt 140 medarbetare och har nu ett expertteam om totalt 20 medarbetare för frågor inom fastighet och entreprenad.

Corems glädje över 30.000 kvm efter tidigare bakslag

Förlängt två stora avtal.

Lämnar Revelop för C&W

Får toppjobb vid rådgivningsfirman.

Ny topp hos Stena

Tar över 9.000 bostäder och 250.000 kvm kommersiella lokaler

Prisrekord i Malmö – i vattennära läge

Läs om den aktuella lägenheten.

Miljardaffär på Östermalm

Stor transaktion i Stockholms innerstad i mål.

FV kartlägger: Så har Fabeges centrala bestånd ändrats

45 fastigheter har blivit 25. FV berättar om förändringen.

Nobbar försäljning: ”Pengar inte allt”

Populärt vattennära läge. Berättar för FV att försäljningsprocessen skjuts fram i två år.

Porträtt

Trivs i smått och stort

Han vill vara nära affärerna och blir rastlös när det inte händer något – även på semestern. Läs FV:s porträttintervju med Patrik Kallenvret.

SLP miljardköper – ”Vårt hittills största förvärv”

Förvärvar fem fastigheter för 1,4 miljarder. Säljaren avyttrar efter kort innehav.

Ericsson lämnar 33.000 kvm hos Corem i Kista

Lämnar ytterligare lokaler. FV berättade tidigare om att en byggnad om 20.000 kvm lämnats. Den stora sökprocessen fortgår. Arnhult kommenterar den aktuella fastigheten.

Tillbaka till förstasidan