Bovar och banditer drog gott om tittare

Om några veckor går höstsäsongen för Realplay igång, med nya spännande program. Men för den vetgirige finns det redan nu ett 30-tal program att titta på via webben.

Annons

Streamingtjänsten Realplay levererade under våren många program med inriktning mot samhällsbyggnad, bygg och fastighetsbranschen. Obligationsfinansiering, bostadsekonomi och kriminalitet inom byggbranschen var några av de program som drog många tittare.

I väntan på att nya program kommer går det att titta på vårsäsongens samtliga programvia realplay.se.

Vårens leveranser omfattade totalt 18 program, och bredden var stor, från boendeekonomi, enskilda stadsutvecklingsprojekt, social hållbarhet, obligationsfinansiering till kriminalitet inom byggbranschen.

Redan under vintern levererades ett program om boendeekonomi och hur pandemieffekterna börjat klinga av på bostadsmarknaden och istället hur ökande räntekostnaderna skulle kunna påverka marknaden. Det var dock i ett läge där de skenande räntorna ännu inte börjat att synas riktigt.
Realplay 31 januari

Tidigt gjordes även ett program om obligationsfinansiering och vilka kommande risker som kanske kunde skönjas där. Att Sverige har en stor andel av fastighetsfinansieringen i obligationslösningar syntes tydligt i programmet och att det skulle kunna komma betydande förändringar i lånemöjligheterna gick att skönja mellan raderna. Utvecklingen blev senare under våren dramatisk för en del papper.
Realplay 7 februari

Under våren kom sedan Handelsbanken med en uppdatering av marknadsläget på fastighetsmarknaden. Bankens chefsekonom Christina Nyman fanns på plats i studion och drog de viktigaste slutsatserna man hade i sin studie. Tydliga varningssignaler för ränteökningar, men ännu var inte riktigt inflationssiffrorna på den nivå som den senare har eskalerat till. Banken såg dock framför sig problem inom flera segment på fastighetsmarknaden framgent.
Realplay 4 april

Något som verkligen haft en bra sommar är hotellindustrin, efter två riktigt tunga år. Redan under våren rapporterades rekordsiffror och sedan har det bara fortsatt. Två riktiga experter tog plats i studion, Hans-Åke Petersson från Annordia och entreprenören Pelle Lydmar, och delade med sig av erfarenheter och insikter kring hur hotell- och restaurangbransch mår och hur den kan utvecklas tillsammans med fastighetsbranschens aktörer.
Realplay 13 juni

Mest uppmärksamhet drog dock programmet om kriminalitet i byggbranschen. De som medverkade i programmet var Lennart Weiss, kommersiell direktör hos Veidekke och Claes Rydin, grundare och vd för Moxy ID.
Det var ord och inga visor när de pratade om det allvarliga i situationen. ”Effektivare än att råna en bank” var en slutsats som levererades.
Man efterlyste bland annat betydligt bättre kontroll från myndigheter och samkörning mellan myndigheter för att komma problemen på spåren i ett tidigt skede.
Realplay 2 maj

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan