Realplay

Möjligheten att värdera i osäkra tider

Jämförelser med affärer med likande fastigheter är grunden för fastighetsvärdering, men vad gör man när det inte finns något att jämföra med? Och hur mycket mer osäkra blir värderingarna då. Det diskuteras i det senaste avsnittet från Realplay.

Annons

I det senaste avsnittet från Realplay pratar Anders Elvinsson från Cushman & Wakefield och Fredrik Brunes från Bryggan Fastighetsekonomi om vilka alternativa källor till information som finns förutom genomförda affärer.

Omsättningen på fastighetsmarknaden är fortsatt mycket god, vilket ger värderare goda möjligheter att finna jämförelseobjekt. Men för två år sedan var det inte samma läge. Under inledningen av pandemin blev det under en kort tid nästan helt stopp på affärer. Struntade man då i att ändra värdena och antog oförändrade nivåer, eller hur resonerade man? Och förändrades osäkerhetsintervallet i värderingarna?

Frågeställningarna är många, hur justerar man affärer på andra orter för att fungera som jämförelseobjekt? Hur kan en avbruten affär ligga till grund för att spåra rätt nivå?

Vid tuffare tider dyker det också ofta upp kreativa lösningar för att ta hand om osäkerheter, kanske skjuta dem på framtiden med olika instrument för att få parterna att kunna enas om en viss prisnivå. Sidoavtal med säljarreverser, tilläggsköpeskillingar, betalning i aktier, teckningsoptioner och annat. Vad gör värderarna för åtgärder för att i så hög utsträckning som möjligt säkerställa korrekta uppgifter.

Elvinsson och Brunes går igenom de olika utmaningarna som marknaden kan bjuda

På och är rörande överens om att det krävs betydligt mer analys vid osäkra tider för att få fram ett stabilt underlag för värderingarna, men det går även om osäkerhetsintervallet vanligtvis behöver justeras en del. Se hela programmet här.

Alla tidigare program från Realplay hittas här.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan