Fortsatt stark fastighetsmarknad enligt SHB

Eventuellt högre inflation samt därmed ökande räntor oroar inte Handelsbanken nämnvärt när de betraktar fastighetsmarknaden. Då ökningen drivs av en stark tillväxt finns goda möjligheter att föra vidare kostnaderna till kunderna, hyresgästerna.

Annons

Men finansiell oro som uppstår av andra skäl och som ger ökad räntespread är betydligt värre. Med den förhållandevis höga skuldsättning som fastighetssektorn har kan stigande riskpremier påverka marknaden menligt.

– Om något utlöser kraftigt stigande riskpremier vill det till att centralbankerna är där och återigen stöttar upp, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.
Handelsbanken tror att trenden från det senaste året fortsätter med svalt intresse för detaljhandelsfastigheter, skapligt för kontorsfastigheter men desto starkare för bostäder och industri- och logistiklokaler.

De stora bolagen gynnas i kreditvärderingsföretagens bedömningar vilket ger goda finansieringsvillkor för dem på obligationsmarknaden.
– Vi förutspår att konsolideringen kommer att fortsätta, åtminstone så länge tillgången på lånat och eget kapital är god, säger Christina Nyman.

Handelsbanken lyfter att kunskap och hantering av fysiska klimatrisker blir en allt viktigare fråga för fastighetssektorn.
Förutom de rent fysiska riskerna i form av ökad solinstrålning, skyfall och jordskred så kommer vi sannolikt kommer att se ökade krav att identifiera och hantera fysiska klimatrisker, inte minst kopplat till försäkring och finansiering av tillgångar, enligt Handelsbankens ekonomer.

Banken tror på stabila bopriser eftersom konjunkturåterhämtningen fortsätter och räntorna är fortsatt låga. Plus 5 procent nästa år spår SHB, för att sedan bromsa in ytterligare.
Man tror att bristen på villor består och håller uppe prisnivån. Det drivs av att antalet i familjebildande ålder ökar snabbt samtidigt som fler äldre bor kvar allt längre i villa.

– Den överlag höga byggtakten kan dock på sikt utgöra en risk för boprisutvecklingen, tillsammans med risken för snabbare räntehöjningar, säger Christina Nyman.

Fler Nyheter från förstasidan

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Första storbolaget som väljer att lämna Arenastaden

Flyttar till lokaler inom tullarna med vattenutsikt.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Tillbaka till förstasidan