Henrica Ginström, COO vid Citycon. Foto: Mattias Hamren.

Citycon glada över nordisk styrka

Pressat på börsen, men optimistiska om framtiden. Citycon har en stark tro på stadsdelecentrumen – men vill minska handelsdelen. Läs även om hur pandemin slagit mot de olika länderna.

Annons

Citycon har liksom andra noterade köpcentrumbolag, och även hotellfastighetsbolag, fått en rejäl nedåtresa efter att pandemin tog ett grepp om samhället. Från i mitten av februari till i slutet av mars 2020 så rasade bolagets aktiekurs med 45 procent. Sedan dess har kursen långsamt återhämtat sig och är nu ner 18 procent jämfört med för ett år sedan.

När det finländska bolaget, med fastigheter i Finland, Sverige, Norge och Estland, redovisar sitt bokslut för 2020 så är det dock långtifrån en nattsvart läsning.

Hyresintäkterna har gått ner med 5,5 procent på jämförbart bestånd. Bolaget konstaterar att man fått i 96 procent av hyrorna.

– Överlag är våra resultat väldigt starka om vi jämför oss med likande bolaget på övriga europeiska marknader. Vi har haft ett bra år. Våra centrum innehåller bland annat en stor andel livsmedel, hälsa och kommunal service, och det har förstås varit bra även under pandemin, säger Henrica Ginström, COO vid Citycon till Fastighetsvärlden.

Hon konstaterar att bolagets siffror ser relativt lika ut i de fyra länderna när bolaget äger fastigheter.

– I Norge har det funnits mer regionala restriktioner som påverkat. Då har man stängt allt förutom för livsmedel och nödvändigheter. Våra fastigheter i Norge har även påverkats positivt av att gränsen till Sverige har varit stängd. Sverige och Finland har haft en ganska liknande utveckling, även om det i början var mer restriktioner i Finland, men på slutet har det varit ganska lika, säger Henrica Ginström.

– Många av våra tillgångar är lika köpcentrummed en stor del livsmedel. Och det har varit de starkaste under 2020.

Citycon konsterarar vidare att bolagets köpcentrum haft 12 procent färre besökare under pandemin, men att besökarna i snitt handlat 16 procent mer per köp.

– När folk kommer har de handlat mer. De kommer inte för att titta… Det är en tydlig trend.

Citycon har även signerat hyresavtal för 199.000 kvm under 2020, jämfört med 177.000 kvm under 2019. Hur stora hyresrabatter som bolaget gett är inte officiellt.

– Vi har i vissa fall kommit överens om en tidtabell när betalningar ska ske. I fler fall har vi även gått över från kvartals- till månadsbetalning av hyrorna. Jag kan även säg att vi har varit måna om att ta hand om de mindre företagarna, säger Henrica Ginström.

Hon konstaterar vidare att stödsystemen från ländernas regeringar är ganska lika, även om det i Norge finns ett större stöd för hyresgästerna.

Fastighetsvärlden: Ni sålde nyligen tre stadsdelscentrum i Sverige till NIam för 1,5 miljarder kronor. Vad var värderingen på dessa för två–tre år sedan?

–  Vi har endast sagt att vi sålt för en bit över den värdering som fanns i Q3-siffrorna. Mer kan jag inte säga.

Svenskt Fastighetsindex redovisade nyligen att handelsfastigheter hade minus 5 procent i värdeutveckling på handelsfastigheter. Citycon redovisar minus 3,5 procent.

Citycon driver allt mer projekt där ni kompletterar era fastigheter med annat. På längre sikt, hur vill ni att fördelningen mellan handel och övrigt ska se ut?

– Idag är ungefär 80 procent handel. På längre sikt vill vi att den siffran sak vara 60 procent. Det handlar om att tillföra bostäder, kontor och handel, ungefär som för de projektplaner som vi presenterat för Liljeholmstorget. Men det tar tid att driva planer och få byggrätter.

Är det aktuellt att sälja något mer? Eller köpa, eller är det fokus på projekt framöver?

– Vi ska lägga stor del av vår energi på projektutveckling. Men det är inte uteslutet att vi kan sälja något om en köpare kommer med rätt pris, säger Henrica Ginström.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan