Bo de Besche.

Investerarna om kontorsmarknaden i Uppsala

Två stora spelare i Uppsala fick säga sitt om marknaden för kontor i staden under Fastighetsvärldens seminarium Uppsalamarknaden 2021. Och de var trots rådande läge optimister.

Annons

Bo de Besche, nytillträdd regionschef i Uppsala hos Vasakronan gästade seminariet och fick frågan hur bolaget ser på staden där man har ett stort ägande.

– Vi ser en jättepotential i Uppsala, vi utvecklar mycket och har precis färdigställt en fastighet i Uppsala Science Park. Vi vill primärt jobba där vi redan finns men även på andra ställen i staden i framtiden, sa han.

Bonnier Fastigheter, en relativt ny spelare i staden, representerades av Tomas Tranberg, vice vd. Bolaget har i dagsläget tre centrala fastigheter i staden, och utvecklar bland annat Cykelfabriken nära Centralstationen.

– Även vi ser stor potential i Uppsala, och gjorde det redan innan vi fick möjlighet att göra vårt första förvärv. Vi vill utveckla vidare i promenadavstånd från Uppsala C. Det gäller kontor, bostäder och projektutveckling.

Att vara optimist kring kontorsmarknaden under en pandemi som inneburit förändringar kan te sig märkligt, Men så väl de Besche som Tranberg tror att det är en fortsatt bra investering.

– De som är bäst på att utveckla kontor blir vinnarna, sa Bo de Besche.

45 procent av de tittare som svarade på frågan om hur mycket de kommer arbeta på kontoret efter pandemin svarade att de tror att det kommer ligga på 20-30 procent mindre än innan densamma.

– Visst, fler kommer fortsatt jobba mer hemifrån. Men det handlar om vilken verksamhet man har, och det kommer nog finnas stora individuella skillnader. Kontoret måster erbjuda något som hemmet inte kan erbjuda. Det kommer vara en viktig plats för att träffas, vara lyhörd och ha örat mot rälsen. Vi måste hitta flexibla erbjudanden för hyresgästerna. Många företags produktpalett kommer förändras. Mixen av olika avtalstider och olika storlekar blir väldigt viktigt framåt, sa Tomas Tranberg.

Bo de Besche svarade att han personligen tror att han kommer jobba 90 procent av tiden på kontoret efter pandemin.

–  Jag jobbar mycket bättre från kontoret. Min gissning är att många tror att de kommer jobba mer hemifrån nu när man är mitt i det, sa han.

Vasakronan äger Uppsala Science Park, och har på grund av det sett en skillnad i staden gentemot andra städer.

– Uppsala är medtech-starkt och många företag har fått ett uppsving på grund av pandemin. I vissa fall är staden mindre drabbat på kontorssidan än andra städer, sa Bo de Besche.

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

Tillbaka till förstasidan