Ny statistik: Så många arkitekter är arbetslösa

Arbetslösheten bland arkitekter har ökat med 24 procent på ett år, det visar statistik från Arbetsförmedlingen som FV tagit del av. Enligt Sveriges Arkitekter är tendensen att det fortfarande finns relativt gott om jobb – även om marknaden har mattats av.

Annons

Antalet arbetslösa arkitekter inskrivna på Arbetsförmedlingen i september var 560 stycken – jämfört med 421 under samma period i fjol. En ökning med 24 procent – dock från relativt låga nivåer.

Nyligen varslade Tengbom 25 tjänster. Och i måndags, förra veckan, kom besked om att White varslar ytterligare 24 heltidstjänster på grund av vikande konjunktur där konkurrensen om jobben är knivskarp. Det skriver Arkitekten. Hur många som måste lämna är inte klart men Arbetslöshetstatistiken kommer, med stor sannolikhet, modifieras innan året summeras.

Enligt branschorganisationen Sveriges arkitekter är det dock bara en liten del av deras 13.800 medlemmar som är arbetslösa.

1,7 procent, eller 138 medlemmar, enligt siffror från september –  det är en ökning jämfört med i fjol då 0,9 procent gick utan arbete.

– Vi ser att det sker en avmattning på marknaden i förhållande till en tidigare överhettning. Men vi vet inte vart det ska ta vägen, säger Ulrik Östling förhandlingschef på Sveriges Arkitekter.

Trots flera uppsägningar under 2018 och våren 2019, som inkluderas i statistiken, har arbetslösheten inte stigit nämnvärt i förhållande till antalet som blivit uppsagda.
– Det är ett tecken på att det fortfarande finns jobb och två procent arbetslöshet brukar tolkas som att många befinner sig mellan två arbeten, menar Ulrik Östling.

Det är nästan uteslutande arkitektkontoren i Stockholm som har drabbats på senare tid. Göteborg inte alls. Med förbehållet att konjunkturcykeln släpar efter med cirka två år i Göteborg.

Enligt Sveriges Arkitekter är cirka 90 procent, av Sveriges formellt utbildade arkitekter, medlemmar i organisationen.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Tillbaka till förstasidan