Twilfit i rekonstruktion

Underklädeskedjan Twilfit försattes på fredagen i rekonstruktion vid Stockholms tingsrätt, skriver Dagens Handel.

Annons

Kedjan har 57 butiker, från Luleå i norr till Malmö i söder. 22 av butikerna finns i Stockholmsområdet, varav sju inom tullarna. I Göteborgsområdet finns fyra butiker och i Malmöområdet fem.

Orsaker till att kedjan ansöker om rekonstruktion uppges vara bland annat en negativ försäljningstrend under både 2018 och 2019, dyra och långa hyreskontrakt och satsningar på nya affärssystem och webbplattform som tärt på lönsamhet och likviditet, uppger Dagens Handel.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har även konkurrensen från e-handeln varit tung. Men den främsta konkurrensen har ändå varit från de stora klädkedjorna med ett brett utbud, som Lindex, Kappahl och H&M. Specialiserade underklädeskedjor har historiskt haft det svårt i Sverige. Utländska kedjor som försöker har kanske påverkat Twilfit i marginalen, till exempel Intimissimi och Hunkemöller.

Bolagets skulder som enligt rekonstruktionsansökan uppgår till omkring 70 miljoner utgörs delvis av förfallna leverantörsskulder, löner, skatter och avgifter. Dessutom finns en skuld till moderbolaget på 32 miljoner kronor. Totalt cirka 100 miljoner i skuld.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är en normal Twilfitbutik på 150–250 kvm, vilket innebär en total förhyrning på cirka 11.000 kvm. Bolaget lanserade 2015 en större offensiv för att öppna ett 10-tal butiker, och hann öppna några.

Twilfits huvudägare är R12 Kapital, ett svenskt investeringsbolag som drivs av delägarna Per Hesselmark och Hans Ramel. Bolaget största ägare är Robert af Jochnick tillsammans med sina tre söner.

Twilfits första butik öppnade 1922 på Nybrogatan 11 i Stockholm.

På Twilfits hemsida finns följande bakgrund om Twilfit:

”Konsul Anders Andersson gjorde både sin förmögenhet och titel genom cigarraffärer. När staten i början av 1900-talet förstatligade tobakshandeln blev han dessutom generöst kompenserad. Anders Andersson blev en förmögen man och byggde en fastighet på Nybrogatan 11 i Stockholm och där bosatte han sig. På bottenplanet fanns det butikslokaler och där testade Anders Andersson en rad olika nya verksamheter, bland annat bil- och möbelhandel. Det var när han fick försäljningsrätten på de populära engelska Twilfit-korsetterna som affärerna tog fart igen. Den 7:e december 1922 startade aktiebolaget Twilfit tillsammans med systersonen Carl-Otto Heigard och började sälja korsetter till huvudstadens välbärgade damer.”

Ganska snabbt öppnade filialer i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Den aktuella fastigheten på Nybrogatan 11, som heter Riddaren 27, ägs idag av Humlegården.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan