Nordika redo köpa för över miljarden

Nordika Fastigheter har tagit in över 1 miljard kronor i eget kapital till Nordika III. Två tredjedelar återstår att investera.

Annons

Nordika III har på mindre än ett år investerat mer än en tredjedel av kapitalet i två separata transaktioner, det handlar om dels investeringen i Amasten och dels en investering i Kista. Dessa två investeringarna har sedan tillträdet mer än dubblats i värde, uppger Nordika.

Nordika beslutade att stänga för ytterligare kapital i förtid då intresset var stort och kapitalanskaffningsmålet hade uppnåtts.

Med det resterande kapitalet har Nordika, med bankbelåning, möjlighet att göra förvärv för totalt cirka 1,3–1,5 miljarder kronor.

Jonas Grandér, vd och grundare av Nordika, berättar för Fastighetsvärlden att bolaget har ett fokus på kontorsfastigheter men att det även är aktuellt med bostäder och eventuellt retail.

– Vi går som ofta gärna mot strömmen, säger Grandér till Fastighetsvärlden.

I den tredje strukturen har båda förvärven ägt rum i Sverige. Tidigare har Nordika även köpt i Finland. Nu konstaterar Grandér att priserna i Finland på ganska kort tid ”har skjutit iväg uppåt”. Nordika har även visat intresse för Norge, men där konstaterar Jonas Grandér att fastighetspriserna följer oljepriserna och att det nu är ganska dålig tajming för att förvärva.

I likhet med tidigare Nordika-bolag kommer Nordika III att investera i fastigheter och fastighetsbolag där Nordika kan vara med och driva förändring och skapa mervärde över tid. Strategin kommer även denna gång kompletteras med förvärv av rena förvaltningsfastigheter som ger stabila kassaflöden. Investeringsmandatet inkluderar ett brett spektrum av fastighetstillgångar i hela Norden.

Nordika har sen starten 2011 genomfört 17 förvärv till ett fastighetsvärde om ca 6 miljarder och sålt fastigheter för ca 2,5 miljarder vilka genererat en hög riskjusterad avkastning. I den senaste rankingen av Preqin, hamnade Nordika på en global 3:e plats baserat på realiserad avkastning i value add segmentet.

Jonas Grandér, vd och grundare av Nordika:

– Vi är glada att våra investerare ger oss förnyat mandat att fortsätta driva vår verksamhet med den inslagna strategi vi valt. I princip samtliga ägare i Nordika II har förnyat mandatet och dessutom ökat sin allokering till Nordika III vilket vi uppskattar något enormt. Det är lite av ett kvitto på att det vi gör är bra och uppskattas av våra ägare.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan