Nordika investerar 175 miljoner i Amasten

För några veckor sedan meddelade Amasten att bolaget hade en stor kapitalinjektion på gång, men den tilltänkta investeraren hölls hemlig i väntan på att en finansiell genomlysning av Amasten skulle ske.

Nu är den klar och investeraren går vidare. Det är Nordika (Nordika III Fastigheter AB) som tillför 175 miljoner kronor genom en riktad nyemission.

– Det är bra att vi får in kapitalstarka och kunniga investerare i Amasten. Nordika är en investerare som ser att det arbete vi gjort sedan vi kom in i bolaget är rätt väg framåt. Med det nya kapitalet får vi en bra plattform att växa vidare samtidigt som vi stärker finansieringen som helhet i bolaget,säger Amastens vd Jan-Erik Höjvall.

Teckningskursen är fastställd till 4,20 kronor och det totala antalet aktier i Amasten ökar med 41.666.666 aktier från 177.684.005 till 219.350.671 aktier. Det innebär att Nordikas ägarandel blir nära 19 procent.

Därmed blir man största ägare i Amasten före Sterner Stenhus och Stig Svedberg (via bolaget Tvättbjörnen). De tio största ägarna i Amasten äger cirka 78 procent av aktierna.

– Vi har med spänning följt den omdaning som ledningen under Jan-Erik Höjvall påbörjat. Nordika ser att det förändringsarbetet skapat ett dådkraftigt bolag med tydlig riktning framåt. Genom att tillföra nytt kapital till Amasten skapas bättre förutsättningar för bolaget att växla upp i volym och på så sätt ta steget upp till Nasdaq Stockholm Mid Cap, säger Nordikas vd Jonas Grandér.

Advokatfirman Glimstedt var rådgivare till Amasten medan Nordika hade Roschier, Nordanö och PWC som rådgivare.

Nordika har tidigare inte investerat direkt i noterade bolag utan främst inriktat sig på kommersiella fastigheter i Sverige, Finland och Norge. Inte sällan har man gått in i stora objekt med skral uthyrningsgrad. Vid flera tillfällen har man gjort stora affärer i Kista i norra Stockholm och lyckats väl med att påtagligt öka uthyrningen för att sedan göra en exit efter några år.

Fler Nyheter från förstasidan

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu först bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Wihlborgs miljardköper igen

Bolaget gör ytterligare en stor affär och stärker sin ställning som etta. En stor hyresgäst kan dock flytta.

Platzer delsäljer höghus

Priset motsvarar 46.800 kr/kvm. Tecknar även ett hyresavtal om drygt 5.000 kvm.

Humlegården hyr ut 1.700 kvm till Navigio på Blasieholmen

Hyr tre våningsplan i kontorshuset i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan