Petter Jurdell, affärsutvecklingschef på Rikshem, och Jonas Häggqvist, en av grundarna till Colive. Bilder: Rikshem och Colive. Montage: FV.

Rikshem satsar på modernt kollektivboende

Sverige ligger i världstoppen när det gäller ensamhushåll. Nu vill Rikshem och Coliving-aktören Colive få fler att bo tillsammans genom en gemensam satsning på moderna kollektivboenden.

Annons

Rikshem har tecknat ett samarbetsavtal med Colive med målet att bygga flera moderna kollektivboenden. Om allt går som det ska kan första huset stå färdigt i Uppsala under 2020.

Colivingkonceptet innebär att lägenheter designas för att flera personer på ett smidigt sätt ska kunna bo tillsammans. I Sverige är den typen av boende fortfarande relativt ovanligt men i exempelvis USA är det väletablerat.

– Den här boendeformen fick nytt liv på amerikanska västkusten i början på 2000-talet i samband med tech-revolutionen. Det vi vill åstadkomma är att lösa bostadsbristen för unga vuxna och det här är ett sätt att bo på ett modernt och hållbart vis och samtidigt få en billigare hyra, säger Jonas Häggqvist, som är en av grundarna till nystartade Colive.

Rikshem och Colives samarbete innebär att Rikshem i ett första projekt kommer att bygga ett hus i Uppsala och hyra ut det till Colive, som i sin tur hyr ut till hyresgästerna.

– När det här börjar etablera sig i Sverige så kommer det att bli enormt. Det här är ett banbrytande drag från en aktör som Rikshem. Nu händer det här även i Sverige, säger Jonas Häggqvist.

Målgruppen för bostadsformen är personer i åldern 20-35 år.

– Vi har länge tittat på hur vi kan fånga upp de här unga vuxna som studerat klart och lämnar studentbostäderna. Det är en välutbildad grupp som vi vill behålla som kunder, säger Petter Jurdell, affärsutvecklingschef på Rikshem.

Han tycker att det är en bra lösning att låta någon annan driva konceptet.

– Vi vill gärna vara med och utveckla bostadsbranschen. Men det skulle bli för tungt för oss att driva det här själva. Vi ska göra det vi är bra på, det vill säga att förvalta fastigheter.

Vilket av Rikshems projekt i Uppsala som kommer att utvecklas för coliving är inte bestämt än.

Men om det blir lyckat kan det bli fler.

– Långsiktigt ser jag en stor potential för den här boendeformen. Jag skulle nog inte själv haft något emot att hyra en liten lägenhet tillsammans med några andra efter studietiden, säger Petter Jurdell.

Han konstaterar samtidigt att projektet inte är riskfritt.

– Vi vill gärna möjliggöra en utveckling av nya boendeformer för att skapa bostäder till fler men risken blir så klart lite större eftersom det handlar om ett nytt koncept. Samtidigt skulle konceptet även tillföra positiva värden till våra områden.

Colives modell innebär att det bor 6-10 personer i varje lägenhet.

De flesta som har delat bostad med andra vet att det förr eller senare riskerar att uppstå irritation – inte minst om städning. Det är också något som Colive har tagit med i beräkningen.

– Alla gemensamma ytor städas av tredje part. Designmässigt är lägenheterna också utformade så att man verkligen har sitt eget rum så att man kan stänga om sig. Vi använder dessutom en matchningsfunktion som baseras på vad man tycker är viktigt. Individen har inflytande över vilka andra personer den ska bo tillsammans med. Tycker du om att jogga kan du välja att bo tillsammans med andra joggare eller så kan du välja att bo med personer som har helt andra intressen än du, säger Jonas Häggqvist.

Så här kan planlösningen se ut för en delad lägenhet. Illustration: Colive.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Tillbaka till förstasidan