Redigerad av Fastighetsvärlden. Valgeografi Valmyndigheten. Bakgrundskarta Stamen Design, under CC BY 3.0. Data OpenStreetMap, under ODbL.

Jättesmäll mot M längs Strandvägen pga Nobel center

Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet har lokalt stått enade bakom bygget av Nobel Center på Blasieholmen. I kommunvalet får nu Moderaterna en rejäl smäll på fingrarna av de röstande på andra sidan, längs Strandvägen. Partiet tappar stort i tre distrikt där.

Annons

Diskussionen kring bygget blev plötsligt en valfråga. Den något smutsiga debatten om det eventuella bygget av landmärket på Blasieholmen – vid en plats som få tidigare ägnat en tanke – kan få påtagliga följder för byggplanerna och politiken. Speciellt Moderaterna har hamnat i skottgluggen.

När valresultaten från kommunvalet är färdigräknade och redovisade ner på distriksnivå konstaterar Fastighetsvärlden att Moderaterna tappat massor av röster, jämfört med valet 2014, i de tre valdistrikt som finns på andra sidan Nybroviken – alltså längs med Strandvägen.

  • I valdistriktet ”Hedvig Eleonora 6 Nybroplan”, som ligger vid Dramaten, backar Moderaterna 15,2 procentenheter till 38,2 procent.
  • I valdistriktet ”Oscar 3 Strandvägen”, som ligger mellan Skeppargatan och Styrmansgatan, tappar Moderaterna 15,9 procentenheter till 46,1 procent i distriktet där man länge haft, och fortfarande har, ett jättefäste.
  • I valdistriktet ”Oscar Strandvägen Ö mft” förlorar partiet 18,6 procentenheter till 39,6 procent. Det området sträcker sig ett kvarter bortom Djurgårdsbron, bort till just Nobelparken.

I Stockholm stad backade Moderaterna med totalt 6,2 procentenheter, till 21 procent. Alltså långt ifrån det tapp som registreras i de tre valdistrikten längs nedre Östermalm. Dock redovisar partiet stora tapp i ytterligare flera distrikt på nedre och mellersta Östermalm än i de tre längs Strandvägen, varav ungefär lika mycket i några.

Motståndet mot Nobel Center har letts av bland annat Björn Tarras Wahlberg (som själv bor på Strandvägen, nära Dramaten och nästan mittemot det planerade bygget) som samlat in pengar och drivit kampanj mot storbygget.

I de tre distrikten där Moderaterna tappat ligger dock Alliansen ganska stabil som helhet. Både Liberalerna och Kristdemokraterna kompenserar tappet.

Och bland de för Nobel Center drivande partierna så dubblar Centerpartiet i det först nämnda distriktet, från 4,0 till 7,8. Socialdemokraterna tappar marginellt där, – 0,4 procentenheter. I det mellersta distriktet får C en mindre uppgång, +1,1 och S ungefär lika mycket, +1,2. I valdistriket längst österut ökar C med +1,6 och S med +0,2. Både Socialdemokraterna och Centerpartiet har alltså ökat i områdena.

Mark- och miljödomstolen ändrade 22 maj länsstyrelsens beslut och upphävde därmed Stockholms kommuns beslut från i april 2016 om att anta detaljplan för Nobel Center på Blasieholmen.

Nu väntar eventuellt överklagande till mark- och miljööverdomstolen. M, S och C har tidigare sagt att man ska överklaga till Mark- och miljööverdomstolen.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Köper för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

Tillbaka till förstasidan