Den stora sjukhusbyggnaden ska byggas om till bostäder.

Landstinget fått fem bud på gamla Karolinska

Stockholms läns landsting planerar stora fastighetsförsäljningar på cirka 20 miljarder. Först ut är försäljningen av gamla Karolinska. Intresset har varit stort och Fastighetsvärlden kan avslöja att affären förväntas avslutas i mitten av december.

Annons

Fastighetsvärlden kan berätta att Stockholms läns landsting (SLL) fått in fem bud på försäljningen av första etappen av gamla Karolinska. Det är det stora huvudblocket om cirka 100.000 kvadratmeter med bland annat huvudentrén som ska säljas.

– Intresset har varit mycket bra för Karolinska och vi sitter just nu i förhandlingar kring försäljningen av huvudblocket, vilket bör bli offentligt i mitten av december, säger Paul Lindquist, fastighets- och investeringslandstingsråd (M) till Fastighetsvärlden.

SLL kommer att sälja första etappen i ett paket. Om det blir en och samma fastighetsägare som till slut tar över hela området är dock inte klart.

– Det finns möjligheter för konsortier att lägga bud. De kan sedan sinsemellan fördela upp det, men vi säljer i ett paket, säger Paul Lindquist.

Som FV tidigare berättat är det Pangea som har uppdraget att sälja första etappen. Försäljningen ska godkännas av fullmäktige.

Processen för en fortsatt försäljning kring Karolinska har ännu inte inletts. Någon exakt tidsplan finns inte ännu. De flesta av de cirka 40 byggnaderna som finns på det gamla sjukhusområdet ska säljas.

All verksamheter ska 2019 ha flyttat ut från de gamla sjukhusbyggnaderna till Karolinska Universitetssjukhusets nya byggnader. Planen är att det gamla sjukhusområdet ska omvandlas till cirka 3.000 bostäder och 150.000 kvm lokaler. De flesta fastigheterna som står på området byggdes under 1930-talet, vissa av dem är i dag kulturminnesklassade. Detaljplaner för området tar landstinget och Solna stad fram tillsammans med köparen.

Parallellt med den stora försäljningen av Karolinska har SLL fått in bud på flera mindre fastigheter som SLL räknar med att ska säljas i samma veva.

Det är Vita bergens behandlingshem på Södermalm, Örnsbergs behandlingshem i Örnsberg och Spånga familjecentral, som ska säljas. Totalt uppgår fastigheterna till drygt 6.000 kvm BTA. Rådgivningsbolaget Rosengren & Co har uppdraget att sälja fyra mindre fastigheter åt landstinget. Den fjärde fastigheten, jordbruksfastigheten Husby 3:35 i Husby Gård om närmare 1.000 kvm BTA, kommer att ta lite längre tid att sälja berättar Paul Lindquist för FV.

Nästa stora försäljningsprocess förväntas bli S:t Eriks ögonsjukhus. Budprocessen planeras att påbörjas under våren 2018.

Läs mer om Stockholms läns landsting stora försäljningsplaner och vilka fastigheter som ska säljas här.

Missa inte! Fastighetsdagen Stockholm 2024

Den 23 maj är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Stockholm. Seminariet äger rum på Spegelsalen, Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

20-miljardersbolag öppnar för notering

FV berättar att Stockholmsbörsen kan få påfyllning.

Vasakronan stoppar plan på stor rivning

”Det var ett modigt beslut som vi är stolta över och som har visat sig vara mer rätt för varje dag som går”.

Jubel: Sänker räntan

Beskedet som stor del av fastighetsbranschen väntat på. Läs flera kommentarer. Första sänkningen på 3.018 dagar.

Storägare har dumpat hela sitt innehav i SLP

Tidigare storägare och medgrundaren avser stanna kvar i styrelsen.

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Förvärvar för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan