Den stora sjukhusbyggnaden ska byggas om till bostäder.

Pangea får jätteuppdraget att sälja gamla Karolinska

Första försäljningsetappen utdelat – Slog JLL på mållinjen. Fastighetsvärlden kan berätta att Pangea fått det prestigefyllda jätteuppdraget att sälja den tidigare huvudbyggnaden vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Det handlar om det så kallade huvudblocket (se A-F på kartan nedan) som idag innehåller ca 110.000 kvm lokaler, varav lite mer än hälften är blåklassat. Huvudspåret är att merparten av lokalerna ska konverteras till bostäder och det kan även bli aktuellt med tillbyggnationer. F-delen, som bland annat innehåller akuten och ligger längst österut, kan vara möjlig att riva, enligt uppgift till Fastighetsvärlden.

Enligt Fastighetsvärldens källor är målet att huvudblocket ska vara sålt innan årsskiftet. Samma källor berättar för FV att säljaren, Stockholms läns landsting, försöker öka försäljningstakten för de efterföljande etapperna.

Samtliga sju konsultbolag som har ramavtal med landstinget lämnade bud för att få försäljningsuppdraget. Flera parametrar fanns med i urvalskriterierna, och priset var inte avgörande. Enligt Fastighetsvärldens källor bedömdes Pangeas och JLL:s bud som de två klart bästa, och det blev Pangea som vann med en liten marginal.

De övriga som lämnade anbud för att få genomföra den stora försäljningen var: Catella, NAI Svefa, Rosengren & Co, CBRE och Brunswick (Leimdörfer).

Säljs nu: A–F. Det som avyttras i första försäljningsprocessen är byggnaderna A till F där A är entrébyggnaden och F bland annat innehåller akuten. Hela F-blocket kan eventuellt vara möjligt att riva, enligt Fastighetsvärldens uppgift.
Idag. Så här har sjukhusområdet vid Karolinska i Solna sett ut de senaste decennierna. När det nya sjukhuset står helt klart ska byggänderna i det gamla området säljs i olika etapper. Först ut är huvudbyggnaden. (bild fån syd).
Framtid. När gamla Karolinska, som framöver blir östra delen av norra Hagastaden”, är färdigutvecklad ska här finnas 3.000 bostäder samt 150.000 kvm lokaler. (bild från norr) Illustration: WSP

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Här öppnar Ikea fyra nya

En fastighetsägare har lyckas teckna hela tre kontrakt med möbeljätten.

Svalde Datcha – nu uppköpt för 8,1 miljarder

Miljardaffär i data om fastighetsmarknaden.

SBB tar tydlig position i Arlandastad Group

Kliver in redan nu  innan den planerade börsintroduktionen och får samtidigt möjlighet till framtida förvärv ur portföljen.

Trianon växlar upp i Signatur – budpliktsbud kan komma

Efter ytterligare förvärv av aktier i First North-noterade Signatur Fastigheter äger Trianon nu nära 46 procent av bolaget.

Peab och Sagax i byggrättsaffär för 201 mkr

Kan bygga 32 våningar högt hus i attraktivt kommunikationsläge.

Bostadsfonden köper bostäder i centrala Malmö

Priset för bostadshusen motsvarar 37.000 kronor per kvm.

Swiss Life växer i Norden genom förvärv

Förvärvar affärsområde från tung aktör inom fastighetsfonder.

Amasten köper bostadshus 40.000 kvm för nära 800 mkr

Fördubblar sitt fastighetsbestånd i västra Sverige.

Odd Molly i nytt förvärv för 400 mkr

Lån, säljarrevers och riktad nyemission ska finansiera det förvärv Odd Molly tecknat en avsiktsförklaring om.

Serneke tar fram vinster via nytt jv-bolag med Balder

Säkerställer utvecklingen av en stor del av Karlastadens utveckling via samarbetet.

Avalanche Studios hyr av Klövern i New York

Klövern har tecknat ett hyreskontrakt med Avalanche Studios Group avseende cirka 1.370 kvm kontorsyta i projektfastigheten 1245 Broadway i New York.

Wallenstam säljer för miljarden i Uppsala

Internationell fond med fokus på bostäder i europeiska storstäder köper.

Folksam köper kontorshus för 2,3 miljarder

Efter fem års innehav avyttrar en internationell aktör fastigheten på Kungsholmen.

Tillbaka till förstasidan