Så här kan Gårdas nya skyline se ut när Platzer/NCC, Wallenstam och Skanskas höghusplaner förverkligats. Illustration: Fotograf: TMRW Reflex arkitekter.

NCC in i Platzers höghusprojekt i Göteborg

För att öka takten i sin projektutveckling har Platzer gjort en kombinationsaffär med NCC i Gårda och Mölndal. I den första delen av affären avser NCC att köpa in sig i Platzers 30-våningsprojekt i Gårda och i den andra delen avser Platzer att förvärva en fastighet från NCC i Mölndal.
Annons

Platzer Fastigheter och NCC Property Development har ingått en avsiktsförklaring gällande en kombinationsaffär i Gårda respektive Mölndal. NCC avser att köpa in sig i Platzers projekt på Drakegatan i Gårda i ett delägt bolag, med en byggrätt om ca 30.000 kvm. Projektet utvecklas tillsammans och NCC säljer därefter tillbaka sin del av den färdigutvecklade fastigheten till Platzer. Genom denna kombinationsaffär får Platzer möjlighet att förvärva NCC:s färdigutvecklade fastigheter om ca 30.000 kvm i Mölndals innerstad.

Parterna har för avsikt att skriva bindande avtal under första kvartalet 2017.

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans NCC i utvecklingen av den nya skrapan i Gårda. Med denna affär ökar vi takten i projektutvecklingen, samt säkerställer vår fortsatta expansion i prioriterade områden. Mölndals innerstad har funnits på vår lista över önskade förvärv sedan en längre tid tillbaka, säger Roger Sundbom, projektutvecklingschef på Platzer Fastigheter.

För snabbväxande Platzer blir det därmed ytterligare ett nytt geografiskt område. Nyligen gjorde bolaget sitt första köp på Lindholmen och bolaget har även gjort en inbrytning i ett nytt segment, logistikfastigheter, via köpet av AB Volvos fastigheter i Torslanda.

Johanna Hult Rentsch, regionchef NCC Property Development:

– En viktig ambition för NCC är att skapa hållbara och levande stadsdelar som känns attraktiva, trivsamma med en unik identitet. I utvecklingen av Mölndals innerstad har vi precis färdigställt SCAs nya kontor och Gallerian blir färdig till hösten 2018. Vi har under många år arbetat med stadsutveckling och glädjer oss att Platzer nu vill vara med på resan i att skapa Mölndals nya Vardagsrum och vi ser fram emot att tillsammans med Platzer fortsätta driva utvecklingen av Gårda.

Gårda är ett expansivt utvecklingsområde med närhet både till Göteborgs centrum samt E6:an och riksväg 40 mot Landvetter. Projektet som avses ligger i direkt anslutning till befintligt höghus vid Ullevimotet. Här planeras för en kontorsbyggnad på cirka 30 våningar med potential att bli ett nytt landmärke. Totalt tillskapas cirka 30 000 kvm service- och kontorsyta i huset med ett mycket attraktivt kontorsläge. Detaljplanearbetet pågår och möjlig byggstart är i början av 2018. I området finns dessutom fler planer på höga byggnader, vilket ger en helhet som tillsammans skapar ett levande, urbant och inspirerande område.

Även Skanska och Wallenstam planerar för högre byggnader i området. Sedan tidigare finns två något högre byggnader i området, och de ägs av Platzer och Stena Fastigheter (köpt från Skanska). Även Lundbergs har stora projektvolymer i Gårda.

Fastighetsvärlden Idag 2017-02-01

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Tillbaka till förstasidan