Foto:Mikael Olsson.

Wisdome vann Kasper Salin-priset

Tekniska Museets bygge Wisdome i Stockholm, ritat av Elding Oscarson vann det åtråvärda priset som delas ut av Sveriges Arkitekter.

Annons

Kasper Salin-priset delas ut av Sveriges Arkitekter varje år sedan 1962 till ett byggnadsverk av hög arkitektonisk kvalitet. Det är Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris. I år var det Elding Oscarson Arkitekter och beställaren Tekniska museet som fick ta emot priset på Arkitekturgalan den 9 april på Slagthuset i Malmö.

– Wisdome har en karaktärsfull volym, där takfoten hålls låg i hänsyn till det ursprungliga museet samtidigt som domen reser sig. Tillbyggnaden är placerad i relation till de omgivande byggnaderna på tomten så att gården blir ett nytt publikt rum – det är en stor bedrift, säger juryordförande, arkitekt SAR/MSA Einar Rodhe i en kommentar.

Juryn utgick från 87 inskickade förslag, varav de undersökte ett 20-tal närmare där de utgick från kriterierna i stadgarna. Sedan gjorde sedan elva platsbesök.

Vinnaren avslöjades på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö. Övriga nominerade går att läsa mer om här.

Så löd juryns motivering:

Den nya museibyggnaden skapar ett tonsäkert publikt rum av det som tidigare varit Tekniska museets parkering och inlastning. Byggnaden har en tempellik fasad, med kraftiga pelare och ett distinkt, utkragande tak. Med hänsyn till gårdsrummet hålls takfoten låg, samtidigt som byggnaden inuti skapar plats för en hög dom för visualiseringar. Detta har arkitekterna löst genom att ge taket en böljande form som likt en våg reser sig över domen.

Taket är också huvudnumret. Utvändigt ger den spånklädda välvningen museet en omisskännlig karaktär och upprättar ett samtal med den intilliggande maskinhallens valv. Interiören är formad som ett luftigt torg. Nästintill allt är i trä. Den sinnrika takkonstruktionen är utformad som ett självbärande rutnät av platta LVL-skivor i två riktningar. Det är en tidigare oprövad lösning, framtagen för projektet med en ambition att flytta fram träbyggandets möjligheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

Tillbaka till förstasidan